29. Detta tränar jag allra helst i


Favvoträningskläderna; rosa linne från Åhlens, och svarta tajts från Team Sportia


Det är ju dessa träningskläder jag oftast har på träningsbilderna här i bloggen; rosa linne från Åhlens, och ett par svarta tajts från Team Sportia. Älskar denna outfit, som är både snygg och funktionell! :) Men det börjar kanske bli dax att köpa lite nyare kläder. Inte för att dessa börjar bli slitna, men för att det kan vara skönt med lite omväxling :P

28. Där tränar jag helst


gymet på StiL


Allra helst tränar jag förstås på stans finaste, bästa gym; StiL! Jag gillar stället dels pga att jag jobbar där, men också pga utbudet, samt att det är så stort och fräscht. Hade nog tränat där även om jag inte jobbat där :)

Skakar i hela kroppenCelsius

Celsius är en energidryck som till skillnad från tex red bull inte innehåller något socker. Det är näst intill fritt från kcal, men ger ändå energi eftersom det innehåller en hel del koffein. Tanken med Celsius är dels att ge energi inför ett träningspass, men också att bränna mer energi under själva träningspasset. Huruvida det senare fungerar kan jag inte svara på, men energi ger det!

Jag tycker det är bra att det inte innehåller något socker, men samtidigt är socker inte särskilt dåligt att få i sig precis innan träningen, eftersom energin från sockret ändå går direkt till träningsutövandet, istället för att lagras in i kroppen. Celsius innehåller inte heller några konstgjorda smaktillsatser eller konserveringsmedel. :)

Nu blev jag bjuden av min snälla chef på en Celsius på jobbet. Jag dricker inte kaffe (tycker inte det är gott) så jag är ganska ovan vid koffein. Det hade kanske inte spelat så stor roll om jag hade druckit min celcius innan träning, men nu gjorde jag ju inte det utan drack den på jobbet, innan jag skulle hem, inte ens i närheten av ett träningspass! Detta fick då följden att jag nu är helt skakis i hela kroppen, och mår lätt illa. Inte en skön känsla. Nästa gång jag dricker celsius blir därför bara i samband med träning, och då en halv burk, inte en hel!

God är den dock, så jag kan rekommendera den som energikick före träningen till den som tycker sig behöva en sådan. Finns flera olika smaker, och både som kolsyrad och icke kolsyrad.

Bloggtorka

Har varit helt ledig igår, men ägnade dagen åt lite hemmaarbete i form av golvrivning och bokläsning. Golvrivningen gick sådär, golvet är lagt in under köksinredningen, vilket gör det sjukt besvärligt att ta bort det gamla golvet för att kunna lägga nytt. Irriterande! Vi får se om svärfar har någon bra lösning på det när han kommer för att inspektera imorrn.

Har bloggat riktigt kasst den här helgen, får skärpa mig! Ligger efter i listan också, eftersom jag inte skrev nåt alls igår. Ska fixa det under dagen...

Har en massa jobb idag, totalt 8 timmar på jobbet och ca 2½ timmar på bussen. Less på bussresor! Vill ha bil!!!

27. Detta klarar jag mig inte utanOj, det finns så många saker jag rent spontant känner att jag inte skulle klara mig utan, men rent krasst skulle jag väl egentligen klara mig utan det mesta. På ren envishet skulle jag på något sätt ta mig vidare.

Men en sak som jag absolut inte skulle klara mig utan är min kropp! Den är väl förstås som de flesta andra kroppar, funktionell och lydig osv. Men till skillnad från många andra kroppar så saknar den totalt allergier och kroniska sjukdomar. Den nöjer sig med lagom mycket mat, den älskar att följa med mig till gymet (även om den inte har nåt val så VET jag att den faktiskt VILL!), och den tar mig till roliga platser med härliga människor. Dessutom är den min och baaara min! Även om den förändras genom åren till utseendet (och även funktionen), så har den varit med mig sedan jag föddes och kommer att vara med mig tills jag dör. Vilken fantastisk följeslagare!

26. Så sover jagJag sover i en grymt skön, och stor säng som jag och Magnus nyligt inhandlade på IKEA. Vi har sovit i en 140-säng sedan vi flyttade ihop (innan dess antingen i samma 140-säng eller i en 120-säng, beroende på hos vem vi sov), så att ni ha en 180-säng känns otroligt lyxigt!

Jag sover oftast på rygg eller på sidan. Sov mycket på mage förut, kunde knappt somna om jag inte låg på mage, men har vant mig av vid det efter att jag ofta fick så ont i nacken av att ligga på mage en hel natt.

Jag sover ofta för lite också. Om jag får sova så länge jag vill så sover jag oftast 9 timmar, och vaknar utvilad och pigg. På vardagarna blir det istället kring 6-7 timmar, vilket enstaka nätter inte är något problem, men i längden blir det jobbigt. Men jag försöker alltid se till att "sova in" tiden när jag får möjlighet.

Fettmätning!


Vågen TANITA mäter kroppssammansättningen

Idag har jag testat två olika typer av fettmätning. Min kollega Tomas, som är PT, hade jag sedan tidigare i veckan redan bokat tid med idag efter jobbet. Och medans jag jobbade så anlände den här fina TANITA-vågen, som mäter kroppssammansättningen, inte bara fett%. Så jag satte ihop vågen och följde anvisningarna och vägde mig.Resultatet från TANITA

Mätningen på Tanita-vågen gav mig bland annat följande siffror:
vikt: 67,8kg
BMR: 1671kcal
Fett%: 15,9%
Fettmassa: 10,8kg
FFM: 57,0kg
TBW: 41,7kg
(förklaring av förkortningar längst ner i inlägget)


Jag fick också veta hur det skiljde sig mellan de olika kroppsdelarna. I Höger ben har jag tex mer fett än i vänster, samma sak med armarna. Har däremot mer muskler i vänster ben och i vänster arm jämfört med de högra. Minst fett har jag i "trunk", alltså mage, bål, rygg - där har jag 12,2% fett. Högst fett% hade jag i benen.


Efter jobbet, alltså bara en timme efter mätningen på Tanita-vågen, gjorde jag då en kalipermätning med Tomas. Kaliper är en liten dosa med en nypa på, och så ska man nypa på precis rätt ställen på kroppen för att få en mätning av hur stor andel fett man har i kroppen.


Tomas nyper med kaliper i triceps, magen och låret. Allt på höger sida av kroppen.

Jag var faktiskt lite nervös för att det skulle göra ont att mäta med kaliper, men det hade jag inte behövt vara. Det som nöp värst var Tomas när han nöp tag i huden för att kunna få något att nypa med kalipern i. Kalipern nöp väldigt snabbt, så det var ingen fara alls :) Fick ett papper på resultaten från det också.


Resultatet av mätningen med kaliper

Kalipern gav mig lite annorlunda svar. Här visade det sig att jag hade 15% fett i triceps, 13% fett i magen, och 15% fett i låret. Totalt kroppsfett 12,7%. Vid en andra mätning fick jag 14% fett i triceps, 12% fett i magen och 15% fett i låret, och då totalt 12,4% fett i kroppen.


Inte för att jag fick lägre siffror med kalipern, men jag tror att det är mer tillförlitliga siffror. Jag har lite svårt att tro att det går att få lika exakta resultat av vågen som med en kaliper som faktiskt är där och nyper. Men det kanske bara är min känsla, jag vet inte. Tanita-vågen ger ju däremot betydligt fler siffror, och det känns ganska skoj att få så mycket info om kroppen på ett litet kvitto.


Kan tilläggas att man brukar säga att normalt för kvinnor är ett kroppsfett på 20-30%, och för män 10-20 %. Att jag då har någonstans mellan 12,4 och 15,9% fett känns ganska bra. :)


BMR = Basal Metabolic Rate, dvs basalmetabolism. Det är den mängd energi jag gör av med på ett dygn om jag inte utför någon fysisk aktivitet alls.
FFM = Fettfri massa, dvs total vikt minus fett.
TBW = Total Body Water, alltså hur mycket vatten jag har i kroppen. Generellt har män mer vatten i kroppen pga större muskelvolym (och muskler består ju till största delen av vatten).


Multitasking

Medans jag tränade till Paolo så kokade jag även risgrynsgröt! Risgrynsgröt är bra på det viset - den sköter sig själv :) Tycker att Paolo-dvdn är helt okej. Visst, det känns jättetöntigt att stå och skutta framför tvn, men det är rätt så bra övningar, så det funkar ändå.

Nu ska jag sätta mig och jobba lite, på vad får ni förhoppningsvis se ganska snart. Och sen blir det lite slösurf och slappa framför TVn. Najs!

Träningsfri dag? Icket!

Hade egentligen behövt röra på mig idag, men idag är ytterligare en sån där dag då jag bara far runt på en massa grejjer. Har jobbat på morgonen och är nu hemma för att ta hand om hundarna en stund. Ska sedan tillbaka på jobbet för att i typ tio minuter berätta för ett gäng nyanlända läkarstudenter om StiL. Hade hoppats på att kunna stanna kvar där efter det och träna, men tyvärr går inte det för jag väntar en leverans hö till kaninerna som jag måste hem till. Ikväll blir det sedan födelsedagsfika hos en kompis på andra (eller tredje) sidan stan.

Hade gärna tagit en långpromenad mellan höleverans och födelsedagsfikat, men jag har fått grymma skavsår på hälarna som vägrar ge med sig, så jag är fast besluten om att ha på mig mina ytterskor så liiite som möjligt. Får därför bli en halvtimme med Paolo Roberto! Hans dvd innehåller en 15 min "flås"-del och en 15 min bålträningsdel, så jag tänkte jag kör båda delarna så får jag ju både och! Perfekt!

25. Då vill jag dra täcker över huvudet

Haha, typ varje morgon!

Nej, inte varje morgon kanske, men varje morgon jag är tvungen att gå upp lika tidigt som jag gjorde idag, 04.45! Känns knappt mänskligt. Min pappa har gått upp så tidigt varje arbetsdag i typ tio år (om inte mer!), och jag förstår faktiskt inte hur han lyckas. Hela min kropp skriker efter att få ligga kvar i sängen, bara liiiite till, men jag lyckas ändå alltid ta mig upp och iväg till jobbet, även dessa dagar. Det sköna med dagarna jag börjar så tidigt, det är att jag även slutar tidigt, och har hela dagen kvar att göra roliga saker på. Men det känns inte riktigt lika lockande då när klockan väcker mig, 04.45 på morgonen...


Peppar inför vårruset

 

Nu kan man anmäla sig till vårruset!! Vårruset i Luleå har en egen facebooksida där man kan läsa allt om vad som sker inför den stora dagen, som i Luleå är måndagen 30 maj. Här är det StiL som arrangerar loppet, och eftersom jag ju jobbar där så brukar jag få hjälpa till med diverse förberedelser, som att packa grejjer i kuvert som ska skickas ut till deltagarna osv. Förra året blev jag så himla sugen att delta, men när jag kom på det var det redan för sent att anmäla sig. Så i år har jag bestämt mig tidigt - jag ska vara med! Och jag ska dra ihop ett lag, för då får man en picknick att dela på efter loppet, helt gratis! Awesome! Förra året var det massa gott bröd, fil, olika sorters god skinka, massa olika sorters philadelphia mm i korgen, och i år har jag fått höra att det kommer va en ännu bättre picknick, med ett ännu bättre bröd som ska lanseras under våren. Grymt!

Om du händelsevis råkar vilja springa vårruset, och vill göra det i mitt lag, så har du TUR, för laget är ännu inte komplett! Hojta bara till så får du va me! OBS! Du måste va tjej! :P


24. Min favoritidrottareMin favoritidrottare just nu är utan tvekan George St Pierre, en fransk-kanadensisk MMA-fighter som just nu innehar titeln i sin viktklass (Welterweight) i UFC.

 

Anledningen till att han är min favvo är framförallt för att han är en rysligt bra fighter, inte bara i och med att han är duktig på att slåss, utan även för att han som person är otroligt vänlig och ödmjuk. En mycket bra förebild för alla idrottare!


Bara simningDet visade sig att jag inte fick styrketräna på badhuset, det tillhör Actic och kostar extra. Det handlar alltså om typ 5 maskiner i simhallen, och jag känner inte riktigt att jag är beredd att betala för det eftersom jag ju har mitt kort på StiL :)

Men jag simmade, för det ingår i mitt StiLkort, och det gjorde jag i en halvtimme, innan jag la mig nån minut i den helt tomma, tysta bastun, och sedan gick hem. Skönt!

Skit också!Missade bussen till träningen pga att jag glömt underkläder till ombyte hemma, så det blir ingen bodystep för mig ikväll! :( Hade jag tagit nästa buss hade jag ändå kommit för sent..
Ska istället kila iväg till badhuset som ligger här runt hörnet. Dom har lite styrketräningsmaskiner där så jag ska köra lite på dom och sen simma lite. Blir inte lika skoj som bodystep förstås, men får duga.

Laddar inför ikväll


Bodystep!

Trött och seg som vanligt när jag gått upp kvart i fem på morgonen. Men jag ser ändå fram emot ikväll, för då är det bodystep som gäller! Tjohoo! Ska se till å va piggare tills dess genom att ladda med bra mat i magen under dagen.

Insåg förresten just en grej - på söndag är jag helt ledig och har INGET inbokat ALLS! Jag vet inte alls när det hände senast, men det var ett bra tag sen. Ska bli så skönt att bara sova ut, chilla och göra vad jag vill!

Sovmorgon!Åh, så grymt skönt med sovmorgon! Fick sova tills jag vaknade, vilket blev strax före kl 11, och gick upp i lugn och ro. Tog ut hundarna på en lite längre, härlig promenad i solskenet (jättevackert väder ute idag!) och sitter nu och äter frukost i lugn och ro. Underbart!

 

Jobbar 14.30-18.30 idag, och innan jag drar dit hade jag tänkt pyssla lite med föreläsningen jag ska hålla på lördag på StiL. För den som faktiskt befinner sig i Luleå då så är föreläsningen helt gratis, och äger rum kl 15.15. Föranmälan krävs då det är begränsat antal platser, men än så länge är det inte fullt, så det finns tid kvar att anmäla sig om man är intresserad! Föreläsningen heter "effektivisera träningen" och är en väääldigt basic kostföreläsning om hur man kan/bör/ska äta för att helt enkelt förkorta återhämtningstiden och maximera effekterna av träningen. Anledningen till att den är så basic är dels för att jag inte har någon aning om publikens tidigare kunskaper i ämnet, och jag vill inte bara säga åt dem vad och hur de ska äta, utan även förklara varför. Kommer bli jätteskoj!


22. Min favoritfrukost


scones och varm choklad = födelsedagsfrukost


Jag brukar ju faktiskt variera min frukost nu för tiden, vilket jag aldrig gjorde förut. Var nyligt inne i en period då jag åt fil och müsli, men bytte igår och idag ut det mot gröt med bär i. Innan min detoxperiod åt jag frysta bär mixade med fil, och med keso till. Mycket gott.

Min favoritfrukost måste jag ändå säga är scones. Scones är något vi hemmavid (hos mina föräldrar) äter när någon fyller år till frukost, och det har jag fortsatt med här. Eller rättare sagt; något jag fått Magnus att göra då jag fyller år. Magnus vill ha tårta till frukost. Så även om jag tycker scones är jättegott i sig, så har det kanske lite att göra med att scones = födelsedag. När jag bodde ihop med min äldsta syrra Malin i Umeå så åt vi dock scones till frukost varje söndag, födelsedagarna var inte nog många. Riktigt mysiga frukostar!

Scones är inte så värst nyttigt, massor med vitt mjöl bara, men såååå gott! Till scones ska man dessutom helst dricka varm choklad med vispgrädde, åtminstone om det är födelsedag.

Uppe före tuppen

Klockan är 05.45 och jag har varit vaken i en timme redan. Har precis ätit frukost (gröt med bär), och ska strax gå och borsta tänderna och släpa mig iväg till bussen som går om en halvtimme. Skönt att det är 5an som går, den går hela vägen till jobbet så jag slipper byta i stan.

Ska jobba i 4 timmar, sedan ska jag ha ett småviktigt möte, och så ska jag jobba ikväll igen. Blir ett härligt flängande, och totalt 3 resor tor med buss mellan hemmet och porsön under dagen. Phu!

Imorrn får jag i alla fall sovmorgon. Börjar inte jobba förrän 15.30, tjohoo! Ska bli grymt skönt att få sova ut och slippa ställa väckarklockan!

21. Därför tränar jagDet här går ju lite ihop med mina mål med träningen, men jag skriver gärna om det igen!

Jag tränar främst för att jag mår så himla bra av det. Jag har växt upp med träning som en del av mitt liv, och det är jag väldigt tacksam för, eftersom jag tror att det på många sätt har gjort det lättare för mig att fortsätta med träningen i mitt vuxna liv. Jag tränar också för att jag ska fortsätta ha en snygg, funktionell och stark kropp, som jag kan ha nytta av i vardagen. Och slutligen för att det är så grymt roligt, framförallt när man har hittat en träningsform som man verkligen gillar!

20. Det här åt jag idag

Det här inlägget skulle jag egentligen ha postat igår då, men det blev inte av, så nu får ni veta vad jag åt idag istället. Observera gärna att jag varit på jobbet hela dagen idag, därav inte så mycket möjligheter till ett bättre måltidsupplägg... :)


Kl 10.00 frukost; havregrynsgröt med blåbär, hallon och lättmjölk.


kl 12.00 1 red bull (var sjuuukt seg och var tvungen att vakna till liv!)

kl 15.30 pasta med sås (gjord på creme fraiche, champinjoner, lök och bacon)

kl 17.30 3 ägg och några hårdbrödmackor med ost

kl 21.00 lite filmjölk

Bra bok


Boken jag läser just nu

Jag har alltid gillat att läsa, och med en pappa i bokbranschen så har det varit ganska lätt att få tag i nya böcker allt eftersom jag slukat de gamla. Att läsa är avkoppling för mig, tycker det är skönt att kunna ha en liten "fantasivärld" i boken vid sidan av det verkliga livet, lite flummigt uttryckt. Inte för att jag har nåt i verkliga livet att fly ifrån, tvärtom, men jag tycker ändå det är lite småmysigt att få små inblickar i andra världar ibland.

 

Främst gillar jag romaner, men har även lyckats läsa några deckare emellanåt, även om jag aldrig riktigt känner samma dragning till personerna i en deckare som i en riktigt bra roman.

 

Just nu läser jag Deborah Spungens bok Inte som andra döttrar, eller som den heter på engelska "I don't want to live this life". Utan att spoila boken kan jag berätta att den handlar om Deborahs äldsta dotter Nancy och livet med denna dotter, som redan som baby var annorlunda. Deborah och hennes make Frank söker desperat hjälp för deras dotter, och får från början höra att det är något Nancy kommer växa ifrån, sedan att det är deras fel, och sedan, efter Nancys död, att hon förmodligen var schizofren. Nancy var mot slutet av sitt liv tillsammans med Sid Vicious från Sex Pistols, och det var även han som anklagades för hennes död. Senare har han även erkänt mordet men hävdat att det var en olyckshändelse. Sid dog några månader efter Nancy av en överdos.

Jag har läst lite mer än halva boken nu och den är väldigt bra och gripande. Läser den till och från jobbet på bussen. Vanligtvis kan jag inte läsa på bussen utan att bli åksjuk, men det är inga större problem med den här boken som är så gripande. Jag märker inte ens att jag åker buss!


Sovdax


Promenadbild från förra vintern


Efter en mycket trevlig middag med svärföräldrarna började jag och Magnus att röja och fixa lite i huset, främst i sovrummet där vi iordningställde sängens stomme (lådor som ska va under sängen) och jag satte upp gardiner och gardinstång. Sedan tog vi en promenad tillsammans med hundarna, och nu ska vi däcka i sängen. Naajs! Lång jobbdag för mig imorrn, och jag är INTE taggad. 9 timmar en söndag innebär dock massa $$. Kommer sitta fint :)

Varm mat


Bärgröt till frukost


Känns som länge sedan jag åt varm, tillagad mat. Igår när jag kom hem från jobbet borde jag ju egentligen ha ätit något ordentligt eftersom jag hade tränat innan jobbet och så, men jag kom mig inte för att laga något, jag var för trött. Blev istället mackor. Inge bra :/

Misstänker att det var därför jag kände mig lite slö imorse, så då åt jag därför något mer lagat än fil och müsli till frukost, nämligen bärgröt. Varmt och tillagat, mycket gott! Ikväll ska vi också äta lagad mat. Magnus föräldrar kommer och äter hos oss. De har varit utomlands två veckor och vill väl visa upp solbrännan misstänker jag :) Ska bli trevligt!

Jag känner mig fortfarande lite slö, men hoppas att det blir bättre med riktig mat i magen och en god natts sömn. :)

Skönt trött


På spinning med Sofie B igår

Idag mellan mina två jobbpass så körde jag lite gym (ca 40 min), sedan spinning 30 min och core 30 min. Körde ju spin och core igår också, men då med Sofie B (idag med Sofie L), och Sofie B kör fortfarande det gamla corepasset medans Sofie L kör det nya. På StiL kör annars alla coreinstruktörer samma corepass. Spinningpassen är dock alltid individuella, så trots att jag körde spin core både idag och igår så körde jag helt olika pass!

Kände mig pigg och stark på spinningen och öste på, superhärligt! På coren var jag dock inte särskilt stark idag, vilket kanske inte var så konstigt med tanke på att jag igår körde core och bodypump, och körde lite gym före passen idag. Musklerna har fått sig en rejäl omgång efter förkylningen, och nu är jag skönt trött i kroppen. Ska bli välförtjänt med två dagars träningsvila!

Nu ska jag sussa, hörs imorrn!

19. Hälsa för migHälsa för mig är att må bra. Det behöver inte handla om att vara frisk, fri från sjukdom, att man ska ha det perfekta livet, eller vara trådsmal. Det handlar om att vara tillfreds med sin tillvaro, hur den än ser ut.

Kan tex alltså en mycket fet person ha hälsa, enligt mig?
Ja, på sätt och vis, om personen verkligen trivs med sin kropp, med livet och med de besvär som garanterat kommer med en kraftig fetma (såsom dålig kondition, dålig ork, värk i tex knän som får ta mycket vikt etc).
Om personen däremot vantrivs och är olycklig och orolig så finns det ju saker som kan göras för att förbättra den personens hälsa. Och då handlar det ju inte om att något ska göras för att förbättra personens utseende, utan först och främst om att förbättra personens hälsa och välmående innifrån.

För min egen del så tycker jag att jag har en god hälsa rent generellt. Jag har ju varit förkyld i snart tre veckor, och har då förstås haft en bristande hälsa. Men om vi ska snacka hälsa i stort, så mår jag väldigt bra just nu. Jag har ett jobb jag tycker bra om, jag har en man jag älskar och som älskar mig, och tillsammans har vi ett hus vi båda tycker mycket om och trivs bra i. Jag har goda vänner och en underbar familj som jag såklart värdesätter högt. Jag har också flera fritidsintressen som tex träning, djur, bloggen, huset, som sysselsätter mig när jag behöver något att göra. Så jag tycker liksom inte att jag på det stora hela egentligen saknar något. Mitt liv är riktigt bra helt enkelt!

18. En fredagskväll unnar jag mig gärna...

... en skön kväll hemma med maken, god mat, en bra film och mys i soffan.


Oh Yeah!


Oh Yeah! proteinbar

För ett tag sedan (ganska länge sedan) så beställde jag lite provgrejjer från Bodystore.com, och de har stått i mitt skafferi sedan dess. Det var bland annat lite enportionspåsar med proteinpulver, och jag smakade några av dem innan jag gav upp och insåg att proteinpulver är inget för mig, och gav resten till Magnus. Kvar fanns dock denna Oh Yeah! proteinbar, med smak av Almond Fudge Brownie. Eftersom jag har varit förkyld och inte tränat på länge har jag inte riktigt haft chans att testa den här, för jag ville göra det efter träning. Men igår så knaprade jag i mig den på bussen på väg hem från StiL, och den var skitgod! Jag förälskade mig i den redan vid första tuggan! Den är knaprig men mjuk, knäckig, god, krämig men ändå med massa tuggmotstånd. Den får helt klart 5 stjärnor av 5 möjliga! Kommer beställa fler sånna här direkt, för dom finns i flerpack på Bodystore.com. Finns också i flera olika smaker, så jag ska nog testa lite andra också, men just den här var supersmarrig.

Lite fakta då om denna proteinbar:
- inget transfett
- 52% protein
- 10% kolhydrater

Tycker det är en helt okej sammansättning på en proteinbar att äta efter träningen. Och som sagt; mycket god, och dessutom ganska mättande. Me like!

Härlig träning igår


På bodypump med mina nya handskar

Ja, igår fick jag äntligen träna! Så härligt! Körde 30 min spinning, 30 min core, och 60 min bodypump. Tog det lugnt på spinningen för att testa lite hur det kändes, men det gick jättebra och i eftermiddag när jag ska på spinning igen så vet jag att jag fixar att ta ut mig mer utan att få någon hostattack. På coren kände jag mig stark trots att jag inte tränat på länge, men på bodypumpen kände jag mig svag. Men jag tycker fortfarande ganska illa om benlåtarna på bodypumpen, kör hellre vår lokala variant på 45 minuter som ligger direkt efter 30 min spinning, för då kör man inte ben. Men det var inte bara benen, där kände jag mig faktiskt stark, utan det var framförallt biceps som jag kände mig svag i, oj vad dom protesterade trots att jag inte alls hade på särskilt mycket vikt! Får se vad dom säger i gymet idag...

Fredag idag ju! Lovely! Jag jobbar dock en massa idag, två pass, och ska träna mellan dom två passen. Sedan kommer jag hem kring nio ikväll, och då ska jag väl mest slappa, för imorrn ska jag upp och jobba igen. Bara 4 timmar visserligen, och jag börjar inte förrän 12. Söndag däremot jobbar jag nio timmar eftersom jag tog ett pass åt en kollega som ville bli av med det. Ser fram emot att han ska ta pass av mig, har några innestående nu :P

Ha en bra dag allihop!


Trääääning idag!

Hade det varit varmare ute hade jag nog tagit en löprunda nu på morgonen eller nåt, trots att jag inte tycker om att springa ute, men jag är så himla taggad på att få röra på mig! Tyvärr är det då -25 grader ute, så det blir ingen löprunda utan jag får snällt vänta tills i eftermiddag efter jobbet med att träna. Har dock inte bestämt mig för om jag ska åka hem direkt efter jobbet och åka tillbaka senare på kvällen och träna som jag planerat, eller om jag ska ta träningen direkt efter jobbet (blir isf gymträning). Är grymt taggad på gymet, och det brukar jag inte vara, så man kanske borde ta vara på det...?

17. Mitt motto

Jag har egentligen inget motto som är just mitt, men ett som jag tycker är ganska bra är:

Förändra inte invanda rutiner i onödan

Okej om man vill skaffa sig hälsosammare vanor, men man behöver inte göra det svårare än vad det är. Små steg ger större chans att lyckas med även de största grejjerna!


Fjällräven ClassicI utmaningen vi har på jobbet så hade jag anmält mig till Fjällräven Classic, ett vandringslopp på 11 mil i Lappska fjällen. Hur mysigt som helst, jag har verkligen sett fram emot det! När jag kom till jobbet idag så sa min chef att de skulle anmäla idag. Men så surfade jag inte på deras hemsida och såg att det var fullt! Redan! Alla 2000 platser tagna! Starten går inte förrän i början på augusti, men trycket har tydligen varit väldigt stort i år, vilket ju iofs är kul, men det innebär ju att jag mest troligt inte kommer få delta :(

Min kollega som är ansvarig för utmaningen på jobbet sa att han skulle kolla om det fanns möjlighet att skriva upp sig på någon slags reservplats, men så ser det då inte ut på hemsidan. Men från oss på jobbet är vi bara två personer som ska delta, så det kanske går att ordna. Hade ju helst velat gå med två kompisar, men nu är det ju osäkert om de får någon plats. Tydligen brukar det dock bli några avbokningar så på hemsidan uppmanas man att besöka anmälningssidan då och då, så det ska jag göra! :)

Pigg och glad!Har precis ätit fil och müsli (givetvis min ösötade älskling "Sunt & Gott" från finax!) och känner mig väldigt pigg och glad idag. Har fått sova nästan nio timmar inatt - det är ju sant som "dom" säger, att dagen börjar med en god natts sömn! Och i min nya underbara säng så sover man som en kung! Lovely! Mår faktiskt ganska bra idag. Har inte alls ont i halsen och bara liite rethosta. Är nog fit for fight (=träning) imorrn! Yay!

Idag ska jag jobba, jobba och jobba lite till. Har suttit nu på morgonen och hemmajobbat lite framför datorn. Har faktiskt sådant jobb att göra just nu, för jag ska hålla lite föreläsningar inom kort. Dels ska jag hålla en gratisföreläsning (gratis för de som ska lyssna, jag får fortfarande betalt!) då StiL har Öppet hus nästa lördag (26/2). Sedan ska jag också hålla en sista föreläsning för Kom Igång-gruppen. Den föreläsningen har jag dock inte hunnit börja med än. Ska göra det i nästa vecka.

Men förutom jobba med föreläsningar idag så ska jag även jobba 8 timmar i repan. 4 timmar nu kring lunch, och så 4 timmar ikväll. Blir en sen kväll ikväll med andra ord, för jag kommer inte hem förrän 23 ikväll. Får se om jag hinner ta en powernap mellan arbetspassen, men mest troligt inte om jag ska hinna rasta hundar, utfodra kaninerna och utfodra mig själv. Får bli en powernap efter jobbet imorrn istället!

Ha en bra dag allihop!


Host host...Hostar eländigt idag, så det blir ingen träning som jag hoppats på. :( Hade det varit varmt ute hade jag kunnat ta en längre lugn promenad ute, men det är -30 och det finns inte en chans att jag ger mig ut utomhus mer än jag måste!

Imorrn jobbar jag en massa så det blir också vilodag, men på torsdag hoppas jag verkligen att jag är frisk nog att träna! Då är det ju planerat för spin, core och bodypump!

16. FavoritlivsmedelMitt absoluta favoritlivsmedel just nu är bröd. I närbutiken dit vi flyttat nu så har dom nybakt bröd, och jag älskar det! Det godaste brödet är fullkornsbrödet, men dom har också dinkelbröd, lantbröd, bagels mm. Mycket gott och mycket uppskattat!

Bröd är dock extremt kolhydratrikt, och äter man jättemycket bröd går man lätt upp i vikt. I bröd finns förvisso fibrer, men inga större mängder vitaminer och mineraler, så man ska inte äta så hemskt mycket bröd egentligen. Bättre då att äta frukt. Jag äter då gärna båda delarna, och när det finns dagsfärskt bröd i butiken har jag svårt att låta bli att köpa hem en limpa...

God morgon!

Åh, ännu en natt i vår nya säng. Har sovit jättebra när jag väl sovit, men vår ena hund springer omkring med tratt just nu (för hon löper och då har hon ett sk tikskydd (typ mensskydd) och hon tenderar att käka upp trosskyddet som vi lägger i trosan på henne, så då får hon ha tratt så hon inte kommer åt. Det är antingen det eller att hon får gå omkring utan tikskydd och bloda ner vårat hem, så vi föredrar tratten), och hon är inte så smidig med den utan går in i saker och det låter högt. Så när hon tassar omkring på natten så väcker hon mig genom att gå in i saker med tratten. Irriterande.

Idag har vi 15 grader varmt i vårt hus. Inte alls varmt med andra ord. Blir lätt så när det är -30 grader ute. Hua. Jag vill ha vår! Och 3-glasfönster... Dessa 2-glas släpper in för mycket kyla när det är såhär kallt, och då släpper dom såklart också ut värme, vilket är ett jäkla slöseri :( Får se om vi lyckas spara ihop till fönsterbyte till sommaren/hösten så vi slipper detta nästa vinter...

Nu ska jag ta en dusch och sedan äta lite frukost! Ha en bra dag allihop - det tänker jag ha! :)

Rosa ProvivaIdag testade jag Proviva Hallon Granatäpple till mitt kvällsmellis, och den var supergod! Har tidigare testat blåbär (smakar blåbärssoppa, dvs helt ok), Kiwi Mangostan (god), Mango (god, men när jag var sjuk kräktes jag upp Proviva Mango, och sedan dess har jag lite svårt för den) och Skogsbär (god). Är inte sugen på nypon eller svarta vinbär. Tror inte det är smaker för mig...

Vilken gillar ni bäst?

Veckans träning


Taggad på träning

Beroende på hur min hals mår i veckan så tänkte jag börja träna igen. Var så himla nöjd förra lördagen när jag tränat och mådde bra, så surt att det blev en veckas förkylning till efter det :(

Nu har jag inte så ont i halsen längre, är mest hes och lite irriterad i halsen, det kliar lite så jag hostar en del. Annars lugnt. Men eftersom man ska ta det lite försiktigt med pulshöjande träning vid halsont så ska jag försöka ta det lilla lugna. Förutsatt att jag inte har ONT i halsen imorrn så påbörjas träningen då :)

Måndag 14/2: vilodag
Tisdag 15/2: kl 15.00 Gyma
Onsdag 16/2: vilodag
Torsdag 17/2: (18.30 spin 30 min - pulshöjande träning så den beror på halsens dagsform), 19.00 core 30 min, 19.30 bodypump 60 min
Fredag 18/2: 15.00 Gyma, 16.00 spin, 16.30 Core
Lördag 19/2: vilodag
Söndag 20/2: vilodag

Fyra vilodagar och tre träningsdagar får räcka en vecka som denna då jag jobbar varje dag (mån-sön) och fortfarande är lite förkyld. Kommer nog bränna lite extra kcal dom dagarna ändå eftersom vi har lite möbler att fixa och ställa iordning efter shoppingturen till IKEA i lördags. Pga fest lördag kväll och bakis igår så är det mesta ouppackat. Sängen byggde jag ihop ändå, den var ett måste, så natten till idag sov vi grymt skönt i nya sängen!!


15. Då tränar jag allra helst


Glad, nytränad Anna

Tidig eftermiddag är bästa tidpunkten på dagen för mig att träna. Då är jag som allra piggast och har mest energi, samtidigt som jag inte har behövt gå upp tidigt och ändå har mycket kvar av dagen då jag tränat klart.

Sinnesstämningen är ju också viktig. Jag är som sagt piggast och gladast på tidiga eftermiddagen, men inte varje dag! Det gäller att ladda med bra mat hela dygnet före (helst längre än så förstås) och se till så att det finns tillräckligt med energi i kroppen för ett träningspass, särskilt om man som jag, gillar att ta ut sig ordentligt när man tränar. Det orkar inte kroppen om den inte är ordentligt förberedd för det. Har man inte laddat ordentligt innan träningen så orkar man inte, blir lätt less och jag blir väldigt frustrerad om jag inte orkar som jag brukar. Och det är inte ett bra träningshumör!

Passar mig väldigt bra att träna efter jobbet de veckor jag jobbar 10.45-14.45. Dels för att det är rätt tidpunkt för mig på dygnet, och dels för att efter ett jobbpass är jag oftast på väldigt bra humör. Jag älskar mitt jobb, att få träffa alla träningsglada människor osv, och det kan jag alltså dra fördel av då det sedan blir min tur att träna :)

14. Favoritmellis

Ett till inlägg som egentligen skulle ha publicerats igår, men ni får det idag istället :)

Mitt favoritmellis är frukstallad med kesella. Så himla enkelt, skitgott, och framförallt frullproppat med smarriga läckra vitaminer och mineraler! Vitaminpiller finns inte i mitt kök :)


Fruktsallad med kiwi, gröna vindruvor och banan

Bakis...

Igår hade vi livad fest här i huset, och det var hur kul som helst! Vi spelade ett ölspel som syrran kallar "Fucked by the bus" som jag förlorade i två gånger. Blev lite onykter alltså. Och så dansade och sjöng vi en massa. Jättekul!

Innan festen så var vi på IKEA i Haparanda (för den som inte vet det så är det vårt närmsta IKEA, och det är nästan 13 mil dit enkel väg) och shoppade loss. Jag och Magnus köpte ny säng, gardinstänger, tavlor, gardiner, blommor och massa annat. Det stora är dock sängen, som jag verkligen ska försöka få ihop idag så vi kan sova i den inatt. Trots att jag är bakis från festen igår vore det grymt värt!

Jag har inte ont i halsen idag, men är ju rätt så hes förstås (att festa och sjunga när man redan är jättehes är tydligen inte ett vinnande koncept för att bli mindre hes...). Hoppas verkligen jag slipper halsont i veckan, så jag kan dra igång träningen igen. Är så taggad på att prova mina nya handskar!!!

13. Mitt bästa kosttips

Jag väljer att här tipsa om att äta regelbundet. Jag rekommenderar alla att äta lagom mycket och att inte vänta mer än 3-4 timmar mellan måltiderna. Man bör äta frukost, lunch och middag samt 2-3 mellanmål, och äter man dessutom lagom stora portioner så håller man blodsockret och förbränningen på en jämn nivå hela dagen. Detta försöker jag alltid betona om jag föreläser i kost, och det är vad jag själv tycker har varit en av de största, men samtidigt enklaste, förändringarna jag gjorde själv när jag gick ner i vikt.

12. Favoritidrott


Peter Forsberg, en av Sveriges mest framgångsrika hockeyspelare genom tiderna

Jag har egentligen två favoritidrotter, Ishockey och MMA (Mixed Martial Arts). Ishockeyn började jag gilla i högstadiet när några kompisar drog med mig dit för att spana på killar. Vi stod med klacken och sjöng, och det var ju VIKs hemmamatcher vi såg. Jag började gilla sporten och sätta mig in i spelet osv. Hockey gillar jag för att det är fartfyllt och att det är ganska hårt och fysiskt. Det är action helt enkelt, och det gillar jag!George St Pierre får in ett slag mot Matt Hughes i UFC

Den idrotten som jag följer mest just nu är dock MMA, och då nästan enbart de fighters som slåss i UFC. MMA är alltså en förkortning av Mixed Martial Arts, och var från början en arena för olika kampsportare att slåss mot varandra för att avgöra vilken av sporterna som var överlägsen en annan. Numera är dock MMA en helt egen gren, men de olika utövarna har oftast sin bas i olika kampsporter, så vissa gillar att stå och slåss medan andra helst brottas. Inom UFC är det mesta tillåtet, man slår och sparkar mot ben, kropp och huvud. Man får inte armbåga rätt uppifrån ner mot huvudet, man får inte slå mot bakhuvudet eller direkt mot ryggraden. Man får inte heller sparka eller knäa i huvudet mot en som ligger ner (endast mot en som står på båda fötterna). Att slå mot huvud är dock helt okej även på en person som ligger ner. I Sverige är reglerna dock betydligt hårdare och matcherna bryts oftast tidigare här än i USA.

Många tycker att MMA är ganska brutalt att titta på, och ibland blandas även moralen in i det hela ("ska man verkligen få slå på någon som ligger ner?"), men jag tycker inte det är så farligt. När två fighters slåss mot varandra gör de det frivilligt och för att de är duktiga och mycket erfarna atleter. Man slåss alltid mot personer i samma viktklass för att det ska bli så jämnt som möjligt, och det hela är betydligt mer sportsligt än många andra idrotter. Efter en fight är det i princip alltid så att de som nyss slagits mot varandra kramar om varandra, och när vinnaren intervjuas brukar han alltid intyga att motståndaren slogs bra och var mycket skicklig osv. Det är fint att se, särskilt när man jämför med det fula orena spel som ofta förekommer inom andra stora idrotter som tex fotboll och ishockey. Särskilt när det gäller fotboll är det ju också väldigt vanligt med huliganer bland supportrarna, som slåss på läktarna osv. På en UFC-gala är det nästan alltid feststämning bland publiken, och inte några sura miner. Det tycker jag är väldigt bra!

MMA gillar jag eftersom det är action och bygger mycket på teknik, inte så mycket på rå styrka. Det är också mycket show kring det hela, samtidigt som det är väldigt äkta, det är inte förbestämt hur det ska gå eller vem som ska vinna som tex i wrestling (där kroppsbyggare slänger varandra och fekjar slag och sparkar osv). Dessutom är det en sport som jag och Magnus tittar på och följer tillsammans, vilket nästan är halva grejjen :)

Vitaminvatten


Vitamin WellVitamin Water


Vitaminvatten är väl inte så himla nytt, men jag har i alla fall smakat både Vitamin Wells och Vitamin Waters drickor, och är inte så himla förtjust i någon av dom. Båda märkena är riktigt smaklösa och innehåller mer socker än något annat. Vill man ha vitaminer så borde man äta en apelsin istället, eller nåt.

Vitamin Wells vatten ser ungefär lika smaklösa ut som dom faktiskt är. Som blaskig saft. Inget man blir sugen på när man ser dom, och inget man blir positivt överraskad av heller. En av dem var helt okej (men inte mer än så!) och det var "defence" som innehåller vitamin C, E och zink, och har smaksatts med citrus och fläder.

Vitamin Water är lite roligare till utseendet, eftersom dom faktiskt ser goda ut. Dessutom finns lite roliga texter på varje flaska, och det lockar ju lite i sig. Tyvärr blir man besviken när man väl börjar dricka, för de är ganska smaklösa, och smakar i mitt tycke väldigt "plastigt" och konstgjort. Den enda som var god var den vita, som heter "multi-v" med smak av lemonade, och innehåller A-vitamin och zink.

Totalt sett får alla dessa vitaminvatten låga poäng, eftersom de inte är det minsta nyttiga med tanke på allt socker som är i dem, samt att de smakar riktigt blaskigt. Om man nu ska försöka göra något vitaminrikt och nyttigt kan man ju försöka lite bättre. Undvik så mycket socker och ge lite bättre smak!

Tappat rösten...Idag är rösten i princip borta. Är sjukt hes och får ta i som om jag skulle skrika varje gång jag ska prata. Inte bra. Och jag ska jobba sammanlagt 6 timmar idag. Har sprängande huvudvärk också. Lutar åt att jag jobbar nu på morgonen men sjukanmäler mig tills ikväll. Rösten behöver vila. Får se hur jag löser det.

Igår kom iaf min äldsta syster Malin till Luleå! Hon hälsar på över helgen och jag var nära tårar av lycka när hon kom och jag fick krama om henne. Vi har inte setts på typ 9 månader!!! Det var fint att ses igen, och vi åt god mat och kollade på UFC igår (och aporpå det - GRYMT avslut på senaste UFC-galans main event!!!). Imorrn ska vi på IKEA, då ska jag och Magnus spendera de presentkort vi fått i julklapp, och bland annat köpa en ny säng! Äntligen!!!


11. Favoritkonditionsträning


Skärmdump från Les Mills


Min absoluta favoritkondisträning just nu är Bodystep, ett pass från det internationella träningsupplägget Les Mills. Tycker det är ett roligt och fartfyllt pass, och jag kan verkligen TA UT mig på ett bodysteppass. Pulsen går upp och jag svettas som en liten gris. Grymt härligt!

Vann en bok!

Roberts, O - Styrketräning för alla - 50500554
Styrketräning för alla (Klicka på bilden för att läsa mer och/eller köpa boken online!)

För några dagar sedan deltog jag i en tävling hos Malin I Form på facebook och vann! Priset var en bok om styrketräning och jag fick den i brevlådan igår. Jag har inte hunnit läsa i den än, för vi fick gäster igår, men bläddrade lite i den och den ser bra ut! Ska läsa den från pärm till pärm när jag får tid! Tack Malin! :)

Vinterfestival i Luleå!16-17 februari är det dax för den årliga vinterfestivalen på Universitetets Campus här i Luleå. Festivalen börjar med en kväll i Måttsundsbacken, en mindre skidanläggning strax söder om Luleå. Där kan man åka skidor jättebilligt, testa nya skidmärken, delta i skidskola, köra/titta på stjärtlappsrace mm, och så bjuds alla på parisare. Den 17e februari är det heldag på campus, där man kan testa klättra på istorn, åka hundspann, köra kite, kolla på (eller delta i) Yukigassen (japanskt snöbollskrig), hälsa på renar, testa snöskor, bygga bivack och mycket mycket mer! Fullt program finns här.

 

Jag ska definitivt delta på några av grejjerna. Är bland annat sugen på att kolla på klättringen på istornet (kommer inte klättra själv eftersom jag är höjdrädd) och hälsa på renar.


Solsemester!Japp, nu drar jag på solsemester i en kvart! C U!

Vårruset i mina tankar


skärmdump från Vårrusets hemsida


Är riktigt taggad på att springa vårruset i år. Igår när vi hade avslutning med Kom Igång-gruppen så sa jag att jag var sugen på att dra ihop ett lag, och fick genast napp av två tjejer som ville vara med. Hur kul som helst! Nu saknas bara 3 tjejer till så är vi ett lag. Ska genast börja leta!

Vårruset i Luleå körs måndag 30 maj, och man springer mycket längs vattnet. Jag har inte sprungit vårruset i Luleå förut, så det ska bli roligt. Fick dock en överbliven matsäck förra året, en sådan som alla lag får, och det var massa goa grejjer i den, så det ser jag fram emot att få förtjäna genom att springa i år!

10. Då mår jag som bäst


Äter surströmmning med maken

Det är jättesvårt att säga exakt när jag mår som bäst, för jag mår bra nästan jämt, vilket ju är helt underbart i sig! :) Jag mår skitbra när jag tränar, när jag känner mig stark och när jag trivs i min fantastiska kropp, när jag umgås med familj och vänner, eller när jag är trött som en gnu och äntligen får gå och lägga mig efter en lång händelserik dag. Sådana stunder kan jag verkligen stanna upp och tänka "guuuuud va bra jag mår nu" eller liknande. Och ni vet ju att den som kan glädjas åt det lilla har mycket att vara glad åt! :)

Meen om jag nu ska välja ut ett tillfälle då jag mår som allra bäst så måste det bli när jag umgås med min man, Magnus. Magnus kan göra i princip vad som helst roligt, och i hans sällskap har man sällan tråkigt. (Självklart finns det stunder då han inte är lika rolig, men dom stunderna är väldigt få!) Roligast är det när jag får ha Magnus helt för mig själv och vi tex äter någon mysig middag, kollar på UFC eller går på bio. Bara vi två. Då mår jag som bäst.


9. Mina inspirationskällor

Detta inlägg kommer då en dag för sent, men skitsamma :P


Jag och Josse


Det finns många personer som inspirerar mig, framförallt till träning! Varje dag på jobbet så inspireras jag av alla glada, snygga och hurtiga människor som kommer och tränar, och det är skitkul att få vara en del av deras besök på StiL, och jag gör såklart vad jag kan för att det ska bli ett BRA besök!

 

I min närhet, bland folk jag känner, så finns det väl egentligen ganska få personer som INTE inspirerar mig, men om jag ska välja EN inspirationskälla så får det nog bli min yngsta syster Josefin. Det är en helt galen tjej som just nu pluggar sitt första år på gymnasiet, och där har valt en fotbollslinje. Det innebär att hon tränar fler träningspass per vecka än det finns dagar, samtidigt som hon pluggar järnet och har jättebra betyg (betyg jag inte ens vågade drömma om på gymnasiet!), och ändå lyckas ha ett så himla bra socialt liv med vänner och pojkvän. Hur hittar hon TID liksom? Är galet stolt över henne, såklart! Josefin är dessutom ovanligt mogen för sin ålder, väldigt smart, tar alltid så kloka beslut och är en jättebra tjej helt enkelt, och att läsa hennes blogg och att snacka med henne inspirerar mig jättemycket. Puss pårej syrran! <3


Inställd träning :(


Mys i solen på min altan!Okej, jag får inse fakta. Efter att ha skottat upp en liten plätt på baksidan för hundarna och fått brännande ont i halsen av det så är det bara att ge upp tanken på träning i eftermiddag. Så himla tråkigt!!! :( Hatar det här, kan det inte bara gå över så jag får va helt frisk nån gång??

Efter snöskottningen tog jag i alla fall en stooor kopp varm choklad med vispgrädde i solen på altanen. Myys för halsen och jätteskönt att få se och känna lite sol! Äntligen börjar dagarna bli längre!

Ska hur som helst ändå tillbaka till jobbet i eftermiddag för att hålla avslutning med Kom Igång-gruppen. Ska bli trevligt, vi ska lotta ut lite grejjer till dom och sånt. Hoppas att dom fortsätter träna allihop så ja ser dem emellanåt, kommer sakna dom... :/

Hade tänkt träna innan avslutningen men skiter som sagt i det. Kanske ändå åker dit liiite tidigare och tar mig en kvart i solen i alla fall. Myspys!

Craft på jobbet!


Nya utsikten från min arbetsplats

Idag kom det två killar från "nåt företag" och satte upp massa kläder från Craft i receptionen på jobbet. Jag blev helt kär! I kläderna alltså. Skitsnygga grejjer, särskilt överdragströjorna (längst th i bild). Jättesnygga, och i sköna material. Finns i fler färger men nu fick de inte plats med så mycket så det blev ljusgrått och mörkgrått. Gillar också deras träningslinne (som hänger i påsarna längst tv i bild), som går ihop på ryggen och lämnar massor med utrymme för armar och skuldror, just the way I like it!

Tröjorna th i bild är sådana vi kommer få på jobbet att jobba i (hoppas de kommer snart, provade ut kläderna redan i oktober. Tror de är ganska stora i storlekarna faktiskt, såg så ut då de hängre upp grejjerna idag, och när jag provade ut tröjan i oktober så passade S bäst. Och jag har ju inte växt sedan dess (tvärtom, hihi!), så den kommer nog sitta fint. Trots att vi kommer få en sådan tröja till jobbet så är jag grymt sugen på att köpa en i ljusgrått och en i mörkgrått, att ha till träningen! Och så är jag sugen på träningslinnet. Ouch, kommer bli smådyrt... :/

Min haaaaals!!!

Alltså jävla skit! Halsen gör mer ont idag än igår. Förutom att jag är hur trött som helst pga att jag gick och la mig sent igår och gick upp tidigt imorse mår jag dock bra, så det är så irriterande att halsen gör ont. Jag går omkring och harklar mig och hostar. Vill inte!!

Hade då tänkt köra Cardio Crossfit idag men jag vill ogärna köra sådan pulshöjande träning när jag har ont i halsen. Varför? Jo, för de bakterier/virus som i värsta fall KAN sprida sig till hjärtat och orsaka hjärtmuskelinflammation, sätter sig också i halsen. Allt skit som sätter sig i halsen kan inte sprida sig, men visst skit kan det, och jag vill inte chansa. Alltså: tar det lugnt och kör en runda i gymet i eftermiddag istället. Måste ju inviga mina nya snygga gymhandskar!

Mamma undrar...

Jag tror träningsvärk är förorsakad av små blödningar som uppstår när musklerna brister...eller är jag helt ute o cyklar? Det kanske var det man trodde på stenåldern.


Som sagt, man vet inte riktigt vad träningsvärk beror på, men många teorier finns. Att träningsvärken skulle bero på blödningar är en sådan teori, och det skulle absolut kunna vara sant. Själva bristningen är nog inte orsaken dock, för träningsvärken brukar ju gå över om man tränar mer, och då borde ju muskeln brista ännu mer, inte läka... Men om det är själva blödningen som orsakar smärtan så kan det ju vara så att blodet ligger och stör mellan muskelfiberna, och när man tränar så transporteras det bort och man blir av med träningsvärken.

Peppande Paolo

Har haft ont i halsen hela dagen (skumt som fan, riktig kittlande känsla i halsen, usch) så jag sket i att gå på bodystep som jag planerat, eftersom det är ganska pulshöjande träning (vilket jag vill undvika vid halsont). Istället drog jag på min träningsdvd med Paulo Roberto som jag fick med ett nr av ToppHälsa för ett tag sedan. Det är två träningspass på dvdn, ett konditionspass och ett för rumpa, mage och ben. Båda passen är på en kvart vardera, och består av en serie övningar. Man kör varje övning i 30 sek.


Jag körde det senare passet, och tyckte det var över förväntan. Övningarna var bra och jag blev varm och tyckte det var jobbigt. Nackdel är att jag har svårt att peppa mig själv när jag tränar själv hemma (även om Paolo försökte peppa mig med glada tillrop emellanåt så nådde det inte riktigt ända fram), och så tyckte jag det var tråkigt att flera övningar upprepades. På en kvarts pass bode man kunna hitta olika övningar för att unvdika sådan upprepning. Men ja, helt klart något jag kommer göra igen på en "vilodag". :)

Shoppade loss!Var ju då som sagt på stan idag och shoppade lite. Eller ganska mycket. Var en del jag inte kunde välja mellan, så jag köpte hem det på öppet köp och ska ta hjälp av Magnus ikväll för att välja vad jag ska behålla och vad jag ska lämna tillbaka :)

Handskarna på bilden köpte jag på Intersport, och dom var grymt sköna! Det är en svart och rosa handske som är helt mjuk och skön i handflatan. Jag sitter med dem på mig nu, vill typ inte ta av dom! 180 pix, som hittat!

Köpte även två par jeans, men ska lämna igen ena paret. Det visade sig vara svårt att hitta jeans som passar min nya figur, för jag har minskat mer i midjan än kring låren, och jeans som satt bra kring låren och benen var för stora i midjan (även stretchsjeansen!) :( Men till slut hittade jag ett riktigt bra par stretchjeans på Kappahl som kostade 400 spänn, så dom tog jag. De jag ska lämna tillbaka köpte jag på Veromoda och var liiite för stora i midjan, men dom va så billiga (200 spänn) att jag köpte dem ändå, på öppet köp då. Men eftersom jag hittade ett par bättre sedan så lämnar jag nog som sagt tillbaka dem.

Köpte även ett par tröjor på H&M som jag är jättenöjd med även om det bara är basplagg. En av tröjorna åker nog tillbaka dock.

Utöver det blev det lite underkläder :)
Lyckad shoppingdag helt enkelt!

Skön powernapNär jag kom hem från jobbet tog jag en välbehövd powernap - sååå skönt! Med alla kläderna på kröp jag ner under täcket och slocknade direkt. Sov i 40 minuter, sen klev jag upp och tog ut hundarna på en promenad. Har svägerskans hund här idag också, så nu är dom tre till antalet.

Nu ska jag ta bussen ner på stan och spendera lite cash. Blir som sagt gymhandskar och jeans, och så måste jag försöka hitta nån fin tröja. Slet sönder en på jobbet igår :(

ShoppingsugenIdag tänkte jag gå en vända på stan, behöver bland annat nya jeans då mina gamla blivit för stora! Surfade runt lite på nätet och hittade dessa handskar på Intersports hemsida och jag tror bannemig jag ska köpa dem! Känner faktiskt ett behov av sådana handskar både när jag är i gymet och när jag kör bodypump. Just dessa kostar dessutom bara 180kr. Som hittat!

8. Favoritmat


Oxfilé med ugnsrostade rotfrukter, tomat- och fetaostsallad och hemmagjord bearnaisesås


Min absoluta favoritmat är en riktigt mör, småblodig bit oxfilé med hemmagjord bearnaisesås (helst ska mammaha gjort den, för jag har ännu inte lärt mig att göra den lika bra) till, det finns inte något som riktigt kan slå det tycker jag. Frågar du mig så är detta inte särskilt onyttigt, förutom såsen som består till 99% av smör (En som äter enligt LCHF kanske dock gärna byter ut rotfrukterna mot ännu mer sås). Men för att ha god hälsa måste själen också må bra, och då är favoritmaten (oavsett vad det nu må vara) väldigt nyttigt att stoppa i sig emellanåt! :)


7. Favoritövning


 

Absoluta favoritövningen just nu är rodd med T-bar. I den känner jag mig rysligt stark, och den känns ordentligt! Jag brukar dra mellan 15-20kg i den beroende på dagsformen. Inte särskilt mycket, jag vet, men jag jobbar på det! :)


Dessa muskler tränas i T-bar row


Ömmande axlar


Heavy sh*t


Efter gårdagens styrketräningspass så ömmax axlarna rejält. Träningsvärk alltså, inget värre än så! :) Min favoritmuskel(grupp) ömmar dock inte alls, så den får sig en tuffare omgång nästa gång!

Jag tycker oftast att träningsvärk är ganska skönt. Det är som ett kvitto på att musklerna fått jobba mer än vanligt. Exakt vad träningsvärk beror på vet man förstås inte, teorier finns om allt från slaggprodukter i muskulaturen till att muskelfibrerna är ihopdragna och inte stretchas ordentligt (en teori som allt färre tror på idag, vilket lett till att stretchen är på väg bort). Vad tror du?

Nu börjar magen kurra, så det är dax att käka lite lunch. Blir matrester från igårkväll - taccos!

Frukost


Dagens frulle


Idag blev det fil med osötad müsli (Sunt & Gott) till frukost. Gillar Sunt & Gott eftersom det inte innehåller en massa konstiga skumma grejjer, utan bara flingor. Supergott!

 

Sitter nu och laddar för att ta en dusch och sedan skutta iväg till jobbet för lite mer än 9 timmars arbete. Jag gillar mitt jobb, men idag hade det nog varit trevligare att stanna hemma och umgås med maken för omväxlings skull. Nåja, får bli en annan dag...


Magövningar

Idag efter jobbet tog jag en runda i gymet. Vi hade redan stängt, så jag fick gymet för mig själv. Grymt najs, tog typ 20 minuter kortare att träna mitt gymprogram än vad det tar att köra det när gymet är fullt av folk. Att jag kortade vilotiden mellan seten kanske också inverkade förstås, men ändå! :P

Lovade ju halvt om halvt lite bilder på bra övningar för den sneda magmuskulaturen, och passade på att fota lite när jag ändå hade gymet för mig själv. Så här får ni! :)


Sneda sit-ups

Sneda sit-ups: Problemet när man kör "vanliga" sneda sit-ups, dvs näna upp i vädret, lyft överkroppen i en rak sit-up för att avsluta med en liten vridning mot slutet, är att den inte tar tillräckligt mycket, dvs man vrider inte ordentligt. Den som jag fotat ovan är det däremot ett 180 grader vridmoment, och så mycket mer kan man inte vrida!

1. (överst tv) Sätt fast fötterna under en ribbstol (eller låt en träningskompis hålla ner fötterna åt dig)
2. (överst th) Lägg överkroppen mot mattan, så långt ner du kommer. Detta är utgångsläget.
3. (nederst tv) Lyft upp överkroppen samtidigt som du vrider kroppen så den pekar åt samma håll som dina knän
4. (nederst th) Avsluta genom att vrida kroppen åt andra hållet, så du har ryggen mot golvet.

Hela rörelsen upp ska göras explosivt och snabbt, medans rörelsen tillbaka ner mot utgångsläget är långsam.

Finns också en annan övning för magen, som inte riktigt är lika tung, eftersom man hjälper till med armarna också, och det är torsonatorn:

Torsonator

Torsonator: Kan göras i särskild torsonator, eller så kopplar man ihop en skivstång med en viktplatta som jag har gjort, med hjälp av en särskild gänga för det. Skivstången väger en del i sig, och så har jag satt en liten viktplatta på stången också. Viktplattan på golvet är på 25kg, bra om den är tung så den ligger still under övningen!

1. Jag börjar på min vänstra sida, höften följer med och på högra foten står jag bara på tårna, belastningen på vänster fot.
2. Explosivt skjuter man upp vikten mot mitten, vikten fördelas jämnt på båda fötterna.
3. Sakta sänker man ner vikten på andra sidan, för att sedan börja om från den sidan.

Jag tycker torsonatorn är kul, för man använder hela kroppen men fokus ligger på magmuskulaturen, och det känns! Älskar som sagt den sneda magmuskulaturen, så någon av dessa övningar finns alltid med när jag gymar, och ibland även efter gruppträningspass, som avslutning.


6. Mål med träningen


Stark?


Målen med min träning är flera! Måste tänka nu så jag får med allt :P

Jag har både synliga (ytliga) och osynliga (inre) mål med träningen. Jag vill må bra, vara frisk, och ha en snygg, stark och vältränad kropp. Som liten hade jag mycket gratis, var och såg väldigt muskulös ut utan att jag gjort mig förtjänt av det. I tonåren var detta inte så skoj, och på gymnasiet vet jag att det fanns de som kallade mig för "Mr Muscle" (ni vet rengöringsmedlet) bakom min rygg, och en tjej gick och sa till alla att jag tränade på gym jämt osv, men det gjorde jag ju inte... Stora komplex för musklerna där alltså, som jag ju inte kunde göra så mycket åt.. :/

Men det är ju en helt annan historia egentligen! :) Nu är jag tvärtom stolt över min kropp (mycket tack vare andra träningsbloggare som stolt visar upp sina snygga kroppar), och även om jag idag måste kämpa lite mer för att få de muskler jag har att se snygga ut och vara funktionella så är det helt klart ett av de stora målen som hägrar.

Men snygga muskler är inte så skoj att ha om man inte sedan i vardagen kan använda dem. Att få höra "Anna, du är ju så vältränad, du orkar ju det här..." och så pallar man i själva verket inte alls. Inte kul! Så musklerna ska inte bara synas, de ska funka och vara starka också! Mycket viktigt! (Bland annat därför är jag så grymt taggad på detta med funktionell träning!) Jag vill också få bättre "flås" (kondis) och tränar därför olika typer av konditionskrävande pass också, tex bodystep (som är så sjukt kul!!).

Under hösten har jag haft som mål att jobba bort lite av det fett kring magen jag lyckats lagra på mig under de senaste åren. Men det har jag ju faktiskt lyckats med nu, så då är målet att hålla det där jag blivit av med borta! Vill inte ha tillbaka det, nej tack!

Utöver dessa mål så har jag också som mål att träningen alltid ska vara rolig. Det lyckas jag inte alltid med, ibland är det sjukt motigt! Men oftast är träningen rolig, annars hade jag nog letat efter en annan träningsform!

Det finns säkert mer jag har som mål med träningen, men jag tror att jag i stora drag fick med det mesta :)

Snilleblixt!Fick just en fantastisk idé! Eftersom jag mår så bra hade jag tänkt börja träna nu igen efter uppehåll pga förkylningen, och det passar ju perfekt att göra det idag! Jag slutar jobbet kl 16 och kan bara stanna kvar efteråt utan stress, och träna så länge jag känner för det. Magnus är ju ändå hemma och har koll på hundarna, och även om jag tränar ett längre pass så kommer jag hem i skaplig tid.

Hade först tänkt träna imorrn före jobbet, eftersom jag börjar kl 11 då, men det är ju mycket skönare att få det avklarat idag så kan jag få sovmorgon imorrn (den enda den här veckan!). Åh, blev skittaggad nu. Träning i eftermiddag! Yay!!

5. Min favoritmuskel


Bukmuskulaturen


Skulle egentligen ha skrivit om det här igår, men skitsamma. Min favoritmuskel är egentligen en muskelgrupp, men alla större "muskler" är ju egentligen muskelgrupper det också, så :P

Favvomuskelgruppen är då den sneda bukmuskulaturen, den som är orange på bilden. Vet inte riktigt varför faktiskt, men det är en viktig muskelgrupp som det ofta slarvas med. De övningar som finns på gruppträningspass och liknande tycker jag sällan tränar denna muskelgrupp optimalt, tyvärr. Vet en skitbra övning för den här muskelgruppen, ska se om jag kan fixa bilder på den någon gång :)

Detta är också en muskelgrupp jag ÄLSKAR att ha träningsvärk i, vilket är en viktig faktor i valet av favoritmuskel! Det är så skönt att känna att magmusklerna värker mellan revbenen. Underbart!

Häpnadsväckande upptäckt


Livets dryck?


Ända sedan jag började jobba här på StiL har jag varit smått beroende av Red Bull. Jag skämtar verkligen inte, jag drack i början minst en burk per arbetspass, och när jag efter några månader tänkte att jag kanske borde sluta dricka denna underbara dryck så slog abstinensen till. När jag gick förbi ett flak red bull på jobbet tex så sög det till i magen på mig, jag ville ha!! Numera har jag en mer hälsosam inställning till red bull. Jag älskar den fortfarande, men klarar mig mycket bra utan den, och dricker det inte om jag inte är typ halvdöd, eller kommer tom på energi till ett träningspass eller liknande. Ja, ni fattar.

Idag är det ju fredag, och jag sitter lite halvtrött på jobbet, och tänkte "idag kan jag unna mig en 'reddis' eftersom det ju ändå är fredag!". Men tro det eller ej, här sitter jag och är inte det minsta sugen! Jag är som sagt lite halvtrött, men jag känner NADA inför denna livets dryck. Det är säkert högst tillfälligt, men jag väljer ändå att klassa det som en häpnadsväckande upptäckt, värt att ägna en kvart åt att blogga om!

Träningsplanering

Förlylningen börjar lätta och jag är sjukt taggad på att träna, kan knappt sitta still! Så därför kommer nästa veckas träningsplanering redan nu!

Måndag 7/2: 17.00 Bodystep
Tisdag 8/2: 16.00 Cardio Crossfit
Onsdag 9/2: 11.00 Indoor Walking
Torsdag 10/2: vilodag
Fredag 11/2: 11.00 Cardio Crossfit
Lördag: vilodag
Söndag: Powerwalk

Lördag åker jag, Magnus, vår kompis Pål och min syster Malin (som är å hälsar på den helgen) till Haparanda för att gå på IKEA. Jag och Magnus ska köpa massa nytt för våra presentkort som vi fått i julklapp, bland annat en ny säng, så den dagen blir ingen träning. På söndagen så åker syrran hem, men innan dess hade jag tänkt klämma in en powerwalk med stavarna. Har märkt ut en runda kring där vi bor som är ganska precis 5 km, den blir perfekt!

Förhoppningsvis får jag in lite träning redan nu under helgen också, men det beror på hur jag mår :)


Två frukostar!

När jag jobbar som denna vecka, 10.45-14.45 så går jag upp kl 7 för att hinna ta ut hundarna två gånger innan jag far till jobbet. När jag varit ute med hundarna så kurrar ju magen direkt, men äter jag frukost då direkt så hinner jag bli hungrig igen innan jag får min rast på jobbet kl 13.

Lösningen: 2 frukostar! Jag äter kring halv åtta min första frukost, en lite lättare frukost med fil. Frukost nr två kommer ca två timmar senare och är lite större. Den ska jag alltså äta aldeles strax. Sedan står jag mig till min rast på jobbet. Smart va? :)

# 4. I min träningsväska

Jag har egentligen ingen träningsväska. Eftersom jag tränar på jobbet och har ett eget skåp där så har jag alltid mina träningskläder där. Men jag kan ju berätta vad som finns i skåpet! :)

Där finns just nu två träningslinnen, ett par träningsbyxor, hårsnoddar, plattång, hårspray, hårläggningsvätska (som jag brukar ha i hårtopparna innan jag rätar ut dem med plattången), strumpor, trosor, engångsrakhyvel, en liten handduk (till spinning), vattenflaska och hörlurar (till när jag kör någon konditionsmaskin och ska titta på TV samtidigt). I duschen hänger min badhandduk och i skohyllan står mina träningsskor.

Engångshyveln fick jag av en av instruktörerna en gång när ja skulle gå på pass och skämdes för mina oerhört orakade ben, hon hade ett helt gäng, och jag fick en. Guld värt!


Engångsrakhyvel :)

Functional Training


Topphälsa #3 2011


Igår (eller var det i förrgår?) fick jag tidningen ToppHälsa i brevlådan. Älskar när den kommer, det är en tidning helt proppad med pepp!

 

I det här numret kan man bland annat läsa om Functional Training, en träningform som är hetare nu än någonsin! Det innebär i princip att man tränar med sin egen kropp och tränar sig i rörelser som man har nytta av i verkliga livet också. Träningsformen har sitt ursprung i rehabiliteringsträningen, men är idag alltså en träningsform som alla kan (ska!) hålla på med.

 

StiL har vi precis satt upp vårt funktionella gym, ett rum fullt med redskap som används inom functional training (eller funktionell träning som det ju heter på svenska), och det är ett stort intresse för detta nya gym.

 

Och nu kan man alltså läsa i ToppHälsa om den här träningsformen, och får tips på bra övningar. I tidningen finns också ett erbjudande om att köpa en dvd om träningsformen, med Annika Sjöö och Michael Hansson. Jag som prennumerant har i alla fall fått erbjudande om att köpa dvdn, men jag antar att den ligger i lösnummerna i butiken också. Jag funderar på att köpa den, men har inte riktigt bestämt mig ännu...


3. Ett fint idrottsminne

Idrottsminne vet jag inte om detta är, men ett träningsminne i alla fall!

Det var en vinter för ett par år sedan, och jag hade fått löparkläder för löpning utomhus vintertid i födelsedagspresent (6 december). I mellandagarna följde jag med mina föräldrar och yngsta syster ner till Göteborg för syrran skulle spela handbollsturnering där. Det var inte så kallt i Göteborg trots att det var slutet på december, och jag hade mina löparkläder med mig. En morgon stack jag ut och sprang runt en park som fanns precis i närheten. Två varv runt parken blev det (totalt kanske ca 4 km), och sedan gick jag upp på hotellrummet, duschade, och mötte föräldrarna vid frukostbuffén. Jag var så grymt nöjd, löpningen hade gått så bra, och så brukar min mamma bli lite smått avis när jag är sådär extra "duktig" och tränar på någon obekväm tid eller liknande (som löpning före frukost etc). Och minnet av hennes min när jag berättade att jag varit ute och sprungit på morgonen gör mig fortfarande löpsugen :P

Mina snygga löparbrallor:


Massage och oxfilé!

Direkt efter jobbet fick jag thamiassage av Annelie på mitt jobb. Grymt mysigt, och vilken upplevelse! Det var väldigt skönt och mysigt, men inte alls som vanlig klassisk massage. Annelie jobbade igenom hela min kropp, tryckte och tänjde i mina ben och armar. Kan tänka mig att det är en väldigt bra massageform om man har låsningar, men det hade då inte jag visade det sig. Det är mest muskelknutor, och då passar vanlig klassisk massage bättre.

När jag kom hem sedan så gjorde jag och vår inneboende Lina middag. Det blev helstekt oxfilé, ugnsrostade grönsaker och hemmagjord bearnaisesås. Blev inte helt nöjd med såsen, men den blev ändå jättegod. Jämför ju med min mammas hemmagjorda bea, och jämfört med den så var min inte särskilt bra, men ja, good enough.


Min tallrik


Förkyld... :(Blev ju sjuk i söndags och var hemma från jobbet i måndags. Igår och idag har jag däremot jobbat eftersom jag är feberfri men är fortfarande lite täppt i näsan. Min röst är väldigt nasal, usch. :(

Eftersom jag bokade om min thaimassage förra veckan ska jag ta den idag istället efter jobbet, ska bli grymt skönt! Eftersom jag inte har någon feber så tyckte både jag och Annelie (som ska massera mig) att det var okej att köra massage trots förkylningen.

Tårta till frukost!


Marängtårta

Idag är ingen vanlig dag, idag är Magnus födelsedag, hurra hurra hurra!

 

Tårta till frukost i vanlig ordning på Magnus födelsedag. Jag gjorde den igår kväll, men la på bär och grädde idag. Den blev skitgod! Det är som en slags tunn, kladdig sockerkaksbotten med maräng på. Sen blåbär och grädde, sedan ett lager tårtbotten igen, sen grädde och ljus. Kan lägga upp receptet på denna otroligt onyttiga men smarriga tårta senare. Nu ska jag ut med hundarna och sen till jobbet :)


2. I mina öron när jag tränar


Bild: google


När jag tränar så gör jag det för det mesta inomhus. Tränar jag på löpand eller crosstrainer brukar jag kolla på TV, och då är det ljudet från TVn jag har i lurarna. Om jag tränar i gymet brukar jag lyssna på det som spelas i gymet. Tycker inte om att ha egen musik i öronen i gymet, jag vill höra folk runt omkring mig, annars får jag nojja att nån står och pratar med mig utan att jag hör, eller att jag själv gör konstiga ljud som jag inte hör.

 

Ibland tränar jag ju på pass också, och då är det såklart passet som instruktören spelar som jag lyssnar på.

 

Den enda gången jag lyssnar på min egna musik är om jag är ute och går eller springer, vilket inte händer så ofta. Men NÄR det händer så är det rock och punk som gäller, det är den peppigaste träningsmusiken. Gillar det mesta inom den genren, och är svinkass på vad band och deras låtar heter, så jag ska inte rabbla upp nåt, men ja, rock och punk om jag själv får välja :)


Hela detoxen avklarad!


detoxfrukost

Nu är hela detoxperioden över. Så här kommer en liten sammanfattning! :)

Bästa med detoxperioden: Erfarenheten och viktnedgången. Det var helt klart en utmaning och sådana är ju alltid bra att ha i ryggsäcken, särskilt om man som jag är utbildad inom och vill jobba med kostrådgivning. Viktnedgången var en kick i sig, och sporrade mig att fortsätta detoxa.

Sämsta med detoxperioden: Alla förbud, som nästan gav mig större sug efter dom grejjerna jag inte fick äta än jag brukar ha.

Detta tar jag med mig: Erfarenheten, att jag höll mig så mätt och ändå gick ner i vikt och mådde bra hela tiden. Att jag klarar av att göra något som ändå är så extremt (med mina mått mätt).

Detoxmat jag kommer fortsätta med: Kommer fortsätta äta bär i frukostgröten, men jag kommer äta mjölk till gröten vilket jag ju inte gjorde under detoxen. Har lärt mig äta mycket utan salt, har ingen salt i gröten trots att detoxen är över. Jag kommer äta mer fisk och kyckling än rött kött, för det är så gott och enkelt att göra. Har lärt mig dricka grönt te, och har lärt mig dricka te utan mjölk, och det kommer jag fortsätta med.

Detta gör jag annorlunda om jag gör om detoxen: Kortare introvecka och sista vecka. Kändes som onödigt långa perioder, särskilt sista veckan. Och så kommer jag planera veckorna bättre, och lägga själva detoxen under en bättre period, inte precis vid en stor flytt som jag gjorde nu.

Summa: Jag är glad att jag genomförde den här detoxen, men jag kan inte påstå att jag är sugen på att göra om den. Jag får se om det blir av igen om ett år eller så, men nu vet jag i alla fall vad det innebär och vad det gör med kroppen osv, så nu är jag en erfarenhet rikare! :)

RSS 2.0