1. Min idrottsbakgrund

Då börjar jag med den här nya listan då, och första inlägget handlar om min idrottsbakgrund!

Min idrottsbakgrund innehåller lite smått och gott, men när det gäller idrott höll jag på med ridning och friidrott. Ridningen blev väl det som jag fastnade ordentligt för, även om jag var rätt duktig i friidrott. Jag valde en ridinriktning på högstadiet, men klassens tjejer var snobbiga och elaka så jag bytte skola och slutade med ridningen. Några år senare återupptog jag ridningen, men då privat som skötare åt en jättefin häst som hette Chas. Mysig pålle! Jag umgicks också mycket med en kompis som hade häst. Sedan fick jag inte så mycket tid över till att hålla på med hästar, och jag slutade rida. Jag vill dock börja igen, men just nu jobbar jag så konstigt att det inte riktigt finns så goda möjligheter till det...

Jag har också gått i fotbollsskola nån vecka sådär som liten, men bollsporter har aldrig varit min grej, eftersom jag har noll bollsinne och är bollrädd.

När det gäller motionerande i övrigt så har jag i princip växt upp på Friskis & Svettis, där min mamma var funktionär, och jag gick på juniorgympa där tillsammans med en kompis. Vi var väldigt vältränade! När jag blev äldre blev jag själv funktionär där, men inte som gympaledare utan som så kallad gympavärd (precis som mamma), och tog emot motionärerna då de kom till passen osv. Mysigt uppdrag för en social prick som jag själv. Sedan blev mamma spinningledare på Friskis och min kärlek till spinningen inleddes. På Friskis hade jag nog varit kvar om det inte varit för flytten till norrland, och här tränar jag ju nu ungefär samma grejjer som på Friskis & Svettis, dvs gruppträning i olika former samt lite gym. Det passar mig väldigt bra. :)

Sjuk... :(

Kom hem från Kiruna för nån timme sen, där jag har spenderat helgen i goda vänners sällskap. Tyvärr har jag blivit sjuk (har ont i halsen och feber), men innan jag blev sjuk har jag haft det jättetrevligt! Igår kväll var vi på fin restaurang i Kiruna (Ripan), åt väldigt god mat och drack god öl. Det bästa med kvällen var förstås sällskapet, det näst bästa var att när min "medium" oxfilé visade sig vara very well done, så bytte Magnus med mig så jag fick en köttbit som var helt i min smak! Väldigt snällt! Det tar emot, även på en fin restaurang, att klaga på maten, men det var precis vad jag ville göra. För min köttbit var INTE medium, den var knappt rosa inuti!

Men annars en jättebra kväll som sagt. Och nu är flytten avklarad, våra kära vänner Lina och Ronny bor betydligt närmare Luleå nu än innan, men de bor fortfarande inte i Luleå kommun, utan strax utanför, i Kalix kommun. Siknäs heter byhålan, och är en mysig liten by mitt i skogen typ, där de får låna ett hus av Linas farmor. Ska bli skoj att se vad som blir av huset när de fått lite mer ordning på grejjerna :)

Har redan sjukanmält mig från jobbet imorrn, då jag redan tidigt idag kände att detta bara är början, det kommer bli värre. Men jag ska kurera mig och ta det riktigt lugnt imorrn, så jag kan jobba på tisdag. Vill helst inte sitta hemma och uggla, även om jag kommer ha Lina som sällskap. Älskar mitt jobb i receptionen, och att få träffa allt folk där. Och så vill jag gärna träna ordentligt i veckan, blev inte av så mycket träning förra veckan eftersom jag hade så jobbigt med magen :(


Flytthjälp


Snygg, stark Anna


Idag ska jag och Magnus till Kiruna och hjälpa ett par kompisar att flytta till Siknäs norr om Luleå. Att vara flytthjälp är perfekt vardagsträning så länge man gör korrekta lyft. Perfekt styrketräning! :)

Så farlig är bukfetman


Skärmdump från www.dn.se


Idag publicerar DN (dagens nyheter) en artikel om bukfetma och hur farligt det faktiskt är att vara bukfet.

Bukfet anses kvinnor vara om de har ett midjemått på över 88cm, och för män gäller 102cm. Bukfettet ligger mellan och runt omkring organ i buken och leder i större grad än fett kring lår och rumpa till ökade blodfetter och höjt blodtryck. Men nu har man insett att bukfetma är ännu farligare än så! Bukfettet kan nämligen även sätta igång inflammationer som i sin tur kan leda till en rad olika sjukdomar som tex reumatism, tandlossning, psoriasis och vissa cancerformer, sjukdomar som inte tidigare kopplats till fetma. Så bukfettet är otroligt skadligt!

Man tar i artikeln också upp att det finns olika dieter man kan följa om man vill gå ner i vikt, och då har de naturligtvis nämnt Atkins och LCHF (Low Carb High Fat), eftersom de är så populära just nu. Men man har faktiskt inte lovordat dieterna, utan försiktigt kritiserat dem. Det står såhär:

"Lågkolhydratdieter kan vara effektiva för att uppnå snabb viktminskning, men det höga innehållet av mättade fetter och bristen på fibrer i sträng LCHF-kost och Atkinskost gör många forskare oroade. Hälsokonsekvenserna på lång sikt anses oklara. En ny studie från Uppsala baserad på 900 män som följts i tio år, visar att en kost med litet kolhydrater och mycket mättat fett kan leda till förtida död. En ny stor studie från USA, baserad på 85 000 kvinnor och 45 000 män, visar på liknande resultat".

Källa: www.dn.se

Jag måste säga att jag också är oroad över att dessa dieter som är fattiga på kolhydrater och rika på mättat fett är så himla populära. Eftersom LCHF är en relativt ny diet så finns det inga studier på vad de långsiktiga effekterna av en sådan kosthållning faktiskt är, enbart kortsiktiga. Men på kort sikt är det ju väldigt svårt att se all påverkan som kosten bidrar till. Däremot finns det en stor majoritet av mycket tung forskning som klart och tydligt visar på att de vitaminer, mineraler och fibrer man missar om man inte äter kolhydrater är livsviktiga både på kort och lång sikt, samt att de som bytt ut mättat fett mot enkel- och fleromättat fett lever ett friskare och längre liv.

Min ståndpunkt i hela kolhydratdebatten är (som jag nämnt tidigare i bloggen, bland annat här) att det inte finns någon anledning till varför man ska äta pasta, ris och potatis istället för grönsaker. Man kan alltså, om man nu är orolig för att trycka i sig massa "onödig" energi, ersätta en del av riset, pastan eller potatisen med grönsaker. Grönsaker innehåller kolhydrater, men till skillnad från ris, pasta och potatis så innehåller grönsakerna betydligt mer vitaminer och mineraler som kroppen behöver. Man ska däremot aldrig någonsin helt utesluta kolhydrater (alltså även grönsaker och frukt), eftersom man då går miste om essentiella (livsnödvändiga) vitaminer och mineraler, vilket kan göra oss väldigt sjuka!

Personligen äter jag mindre ris, pasta och potatis nu än vad jag gjort tidigare, men jag förbjuder mig inte att äta någonting alls. En allsidig kost är det mest hälsosamma, inte bara ur ett kostperspektiv utan även för välmåendet och den psykiska hälsan. Att gå och ge sig själv massa förbud hela tiden tror jag inte är bra. Men man ska äta lagomt av allt, det ska inte vara onyttig mat, efterrätter och snacks varje dag i veckan! Tänk förnuftigt, helt enkelt!


En till lista

Flera träningsbloggare (tex två av mina favvo-bloggerskor Malin och Victoria) kör den här listan just nu, så det är väl bara att haka på! :)

Har ju gjort en liknande lista förut, man bloggar om 1:an dag nr 1 osv. Får se om ja börjar idag eller imorrn :)

1. Min idrottsbakgrund
2. I mina öron när jag tränar
3. Ett fint idrottsminne
4. I min träningsväska
5. Favoritmuskel
6. Mål med träningen
7. Favoritövning
8. Favoritmat
9. Mina inspirationskällor
10. Då mår jag som bäst
11. Favoritkonditionsträning
12. Favoritidrott
13. Mitt bästa kosttips
14. Favoritmellis
15. Då tränar jag allra helst
16. Favoritlivsmedel
17. Mitt måtto
18. En fredagskväll unnar jag mig gärna..
19. Hälsa för mig
20. Det här åt jag idag
21. Därför tränar jag
22. Min favoritfrukost
23. Detta skulle jag vilja utöva
24. Favoritidrottare
26. Så sover jag
27. Detta klara jag mig inte utan
28. Där tränar jag helst
29. Detta tränar jag allra helst i
30. Glöm inte att…


Träning i jobbet


Igår var jag helt enkel för trött för att träna, och det visste jag redan på förmiddagen. Därför tog jag en stooor pilatesboll och satt på istället för kontorsstolen jag vanligtvis sitter på när jag jobbar i receptionen, och tränade på så vis bålen samtidigt som jag jobbade.

Oftast satt jag utan kontakt med golvet, och när jag lärt mig balansera på så vis så började jag med flit rulla på bollen för att träna bålen. Perfekt vardagsträning! På eftermiddagen när jag kom tillbaka för att jobba 4 timmar till fanns dock inte min boll kvar, så då blev det vanlig stol. Men 4 timmar pilatesboll på förmiddagen kändes ändå helt okej. :)

Bröd på hjärnan


Bild: google

Jag älskar ju bröd normalt, men efter en månads detox då jag inte ätit nåt bröd alls, så är jag mer brödoman än ever tror jag... Sedan så hjälper det väl inte heller att vi på ICA där vi bor har färskt bröd i massa olika smaker. Himmelskt gott!

Sofie är också brödsugen verkar det som! :)

Trött. Igen.

Igår blev inte riktigt som planerat. Planerat var att jag skulle jobba till 10.45, åka hem, rasta hundarna, åka tillbaka till jobbet och jobba 14.45-18.15, träna spin/pump, åka hem, äta, hämta hem en kaninbur, sova.

Istället blev det jobba till 10.45, åkte hem, var barnvakt åt Magnus systerson ett par timmar, handlade, lagade mat, åkte och hämtade kaninburen, sova.

Ingen träning alltså, om man inte räknar flytten av den skittunga kaninburen förstås... Kom hem aldeles för sent efter att jag lämnade tillbaka släpet jag lånat för buren, och låg inte i sängen förrän ca 23.30. Upp igen imorse 04.45 för att släpa mig till jobbet. Hua.

Idag var planen från början att jag skulle jobba, fara hem, ta ut hundarna, åka tillbaka till jobbet, träna, få massage, åka hem, slappa. Men eftersom jag var barnvakt igår så flyttade jag mitt jobbpass till idag, och eftersom jag just nu är i större behov av en powernap än att träna och trötta ut mig ännu mer så kommer jag inte träna före jobbpasset. Kommer inte heller att ta min massage idag, utan har flyttat fram den till onsdag nästa vecka. Får se om ja stannar och tränar efter jobbpasset ikväll, beror på om jag lyckas sova mellan jobbpassen (är så sjukt trött!), men jag ska åtminstone sikta på att gå och lägga mig tidigt ikväll!

Som tur är så har jag inget särskilt inplanerat imorrn efter jobbet, så då ska jag röja lite i kaninhuset, och så tänkte jag gå till badhuset och gymma och simma lite. Gymma är förresten att ta i, dom har kanske fem styrketräningsmaskiner där, men jag ska i alla fall köra igenom deras maskiner och sedan simma :)

Thaimassage


Bild: google


Imorrn är det dax för mig att för första gången ever testa thaimassage! Många pratar varmt om det, och eftersom vi har det här på jobbet så ska jag passa på.

Thaimassage är mer tryck och drag än "knåda", som klassisk massage ju går ut på. Ingen olja används och den som får thaimassage har kläder på sig. Ska bli grymt mysigt!

Ägg!Fy va gott med kokt ägg! Det ska jag äta imorrn till frukost om jag kommer ihåg...
Idag blev det detoxgröten (havregrynsgröt med hallon & blåbär, utan mjölk till) och en skiva dinkelbröd som jag köpte på vår ICA-butik härom dagen. Känns lyxigt att få äta vanligt bröd igen, det är sååå gott! Jag äter hellre ett gäng skivor gott färskt mjukt bröd till en film, än chips och snacks. :P

Tips på bra tävling!

 

Just nu kan du, som jag, tävla om en valfri köksvåg på Millahs blogg. Jag deltar i hopp om att vinna den skitsnygga svarta köksvågen till vänster i bild. Håll tummarna för mig! :)


Ont i ryggen...


Vårt äppelträd i solsken


Ja, asså träningsvärken i ryggen tilltar och det är INTE skönt! Jag har beslutat mig för att skippa träningen idag pga det, just eftersom cardio crossfit tar så mycket på bålen så känns det inge bra, jag kommer inte kunna ge järnet, som jag ju vill! Så istället siktar jag in mig på en eftermiddag hemma i huset. Kommer fixa och dona lite med allt möjligt, det är fortfarande ganska rörigt här. Skulle behöva dammsuga också, och så vill jag hinna städa hos kaninerna. Busy eftermiddag med andra ord, men ska njuta av varje sekund, för allt jag gör kommer göra mitt fina hus ännu finare! Och så kan jag, genom våra stora och många fönster, se det vackra vädret och vår fina trädgård i solskenet! Lycka!

Träningsvärk!!


Min snygga kropp!


Idag har jag träningsvärk i typ hela kroppen efter gympasset igår. Framförallt i ryggen, och där är det väldigt jobbigt att ha träningsvärk har jag märkt. Ryggen använder jag ju hela tiden när jag sitter i receptionen på jobbet...

I eftermiddag blir det intensiv träning; Cardio crossfit med Stefan. Ser fram emot att få kämpa, ta ut mig helt och bli svettig!

Kvällsmys igår


Tilltugg


Igår körde jag gymträning i ca 1½ timme. Mitt gymprogram är ett helkroppsprogram eftersom jag inte tränar just i gymet särskilt ofta, och då passar jag på att köra hela kroppen istället för att dela upp kroppen på olika dagar - jag hade ändå inte hunnit med det. Jag fick programmet av min kollega Tomas, och jag gillar det jättemycket. Det finns en benövning jag tycker är tråkig, men i övrigt tycker jag det är ganska kul faktiskt, roliga övningar och lite fria vikter och sånt. Jag vet inte vad alla övningar heter med korrekta termer, men kan ta reda på det och skriva ner programmet nån dag.

Det gick iaf bra i gymmet, och det är lite småkul att träna i mitt gym när jag jobbar där, det är folk som hejjar på en överallt. Det gillas :)

Kvällen avslutades med att jag och Magnus kollade på film (igen, tredje kvällen i rad) och eftersom jag mått så bra i magen under dagen så åt jag fil (blandade vanlig med laktosfri utifall att) och två skivor bröd med ost på. Till det dracks pro viva blåbär. Det var jättegott, och jag har haft en bra natt och hittills en bra morgon också. Hoppas det håller i sig.

Frukosten idag på morgonen är vanlig detoxfrulle - havregrynsgröt med blåbär och hallon i, utan mjölk till. Ska under veckan försöka göra egen müsli, får se hur det går... :)


Försov mig imorse!


Vill ha!

Men min oroliga mage hade jag verkligen kunnat vara utan en stressig morgon, men stressigt blev det när jag försov mig imorse! :( Jag försov mig iofs inte så länge, kanske 20 minuter, och hann allt jag tänkt göra ändå, och viktigast av allt: jag hann med min buss! Men det blev inte den lugna morgon jag hade velat ha...

Hade gärna haft en sån väckarklocka på bilden, som väcker en med ljus som ska motsvara soluppgången och lugn musik. Tyvärr är dom svindyra, men drömma kan man ju...

Veckans träning


Ja såhär snygg och stark blir man ju inte utan träning!


Förutsatt att maggen är sig själv igen imorrn så drar jag igång en ny härlig träningsvecka redan då!

Måndag: 15.00 Gymträning
Tisdag: 16.00 Cardio Crossfit
Onsdag: 18.30 Spinpump
Torsdag: 13.00 Gymträning
Fredag: vilodag
Lördag + Söndag: Agerar flytthjälp åt några vänner

Känner mig grymt taggad, och allt är planerat in i minsta detalj i mitt fina lilla veckoschema, så jag tror inte jag kommer uppleva någon stress vad gäller tiden osv. Det enda orosmolnet på himlen är väl magen. Jag har mått övervägande bra idag, men nu på kvällen har jag fått lite ont i magen igen. Men jag hoppas att jag ska känna mig tillräckligt stark och frisk för att träna ändå :)

 På tisdag ska vi förresten gå på hockey också, det blir efter min träning. Hockeyarenan ligger på väg in till stan från gymet så jag tar bara bussen dit direkt efter träningen, kanske äter nåt gott eller så, och kollar på hockey. Perfekt!


På väg mot toppen!


Heta diskussioner på utbildningen


Jag gick på utbildningen idag, och mådde bra hela tiden. Det var riktigt värdefulla och intressanta diskussioner, och jag tror jag kommer ha med mig det här väldigt länge! Det vore himla skoj att få jobba med sånt här i framtiden, alltså organisationer och föreningar. Men min utbildning har ju hela tiden varit mot kost och hälsa, så det ska jag då fokusera på i arbetslivet just nu i alla fall. Men jag känner mig lyckligt lottad som får jobba lite med just föreningar via SISU vid sidan av!

 

Jag mådde som sagt bra hela tiden. Åt en macka till fikat och magen blev lite nervös tror jag (eller om det var jag som blev det...) men inget toabesök (YES!!!). Sedan efter utbildningen var slut så bjöds vi på lunch: ris med köttgryta. Jag kände mig hungrig och åt två portioner. Sen fick jag ont i magen. Jag överskattade nog min mages kapacitet att hantera så mycket mat i det här stadiet, och nu på kvällen blir det bara ett mindre kvällsfika med pro viva och glutenfritt bröd. Gäller att ta det hela i sakta mak efter en sån här pärs känner jag, men jag är helt klart på väg mot att må toppen igen!


Jag ser ljuset...

Efter en jobbig natt (pga magproblem) så mår jag idag på morgonen lite bättre. Jag ser ljuset i tunneln :P

Jag sitter i skrivande stund och försöker få i mig en havresmothie. Det tar emot lite, jag är inte särskilt hungrig, men behöver energin eftersom jag hade tänkt ge kursen idag ett tappert försök. Det handlar bara om 4 timmar och jag borde kunna härda ut även om jag mår som jag gjorde igår, vilket jag inte tror jag kommer göra. Vägde mig igår morse på 66.4kg, och idag på morgonen vägde jag 64,0kg. Jag har alltså gått ner nästan 2½ kg på att vara dålig i magen i ett dygn. Inte så bra för kroppen kanske... Jag är också orolig att jag ska bli uttorkad pga all vätska jag blir av med på toabesöken, så jag ska se till att dricka mycket vatten idag. Huvudvärk är det värsta jag vet!


Det här suger!


Sad panda :(


Jag gick ju på kursen idag, var på plats kl 13 och kände mig knappast på topp. Ca 10 toabesök på förmiddagen (ca 3 timmar), men jag mådde bra så jag tänkte jag skulle ge det en chans. Väl på plats blev det ytterligare ett toabesök, sedan körde vi igång.

 

Sjukt intressant, och så himla kul med så mycket kompetens i gruppen! Där fanns idrottsledare, sjukgymnaster, lärare, fler idrottspedagoger och flera som tidigare hållt utbildningar i plattformen. Fick så himla mycket intressant input och bra tips, verkligen! Tyvärr så kände inte min mage samma intresse som jag över denna miljö, utan protesterade högt och vilt. Några till toabesök under dagen och sedan jätteont i magen. Vid kl 17 kände jag att jag inte pallade mer. Jag förklarade läget för ledarna och gick hem i en rast. Riktigt trist... Jag hoppas nu bara att magen stabiliserar sig tills imorrn så jag kan gå de sista fyra timmarna av utbildningen. Då har jag bara missat knappt en tredjedel totalt. Jag vill verkligen gå, och jag vill verkligen kunna hålla sådana här utbildningar i framtiden, det är så viktigt att vi får bra idrottsledare för våra barn och ungdomar!


Magen krånglar...


Jag och älsklingarna


Va nyss ute med hundarna på morgonpromenad. Inte så farligt kallt ute, så det var en skön promenad. Men jag känner mig inte riktigt 100% idag. Jag har ont i magen och mår lite illa. Man blir ju lite orolig i och med att Magnus varit hemma två dagar från jobbet och hans kollega varit hemma en vecka i magsjuka. Samtidigt skulle det lika gärna kunna bero på att klockan är mycket och jag har inte fått i mig någon frukost än. Ska äta nu och se om det blir bättre. Hoppas på det, vill ju gärna gå på den här kursen som börjar idag...

100% earned
Rösta på mig om du tror jag klarar att träna 5 gånger i veckan! Jag behöver 10 röster till!

Haha, man måste bara gilla min bild på fejjan förresten. Från min möhippa för 1½ år sedan. Så sjukt snygg asså...

EDIT: Ja, visst ja, länk... :P Here it is: Rösta!

Snöskottning


Under arbete


Imorrn bitti åker jag väl på snöskottning. Det har snöat en massa idag och maken ligger sjuk och klarar förstås inte alls av en sådan anstränging som att skotta! Tur att jag har starka armar och att jag just imorrn är ute efter just sådant: lättillgänglig vardagsmotion. Hinner nämligen inte träna, eftersom jag slarvat med pluggandet måste jag läsa imorrn förmiddag innan jag drar på kurs som börjar kl 13...


Jag är kär!!


Råvarubutikens logga


Hittade tack vare en kollega till Råvarubutiken, en heltunderbar liten nätbutik som har allt möjligt i form av nötter, frön, godis, teer, alger, vitaminer, mineraler, tillskott, köksmaskiner mm mm. Jag kan sitta och surfa runt hur länge som helst! Kommer garanterat att beställa därifrån!

Grönt teFriggs gröna te med smak av citron och ingefära är det te som jag dricker på morgonen före frukostgröten. Jag tyckte inte att det var särskilt gott i början, men har börjat gilla teet, och framförallt rutinen att dricka något varmt före frukost, så det har jag köpt ett till paket av så jag har även efter att detoxen är över.

Världens energi!

Åh, har förlagt sladden till mobilen så ja kan inte ladda över någon bild till inlägget... :/

Hur som helst, hade världens energi idag på träningen! Jag körde stenhårt från början till slut, gav verkligen allt! Kändes grymt, och jag var så stark! Får mig att tänka att de här veckorna jag har detoxat verkligen har gjort mig gott, eller så är det bara det att det var ett tag sedan jag fick utlopp för mitt träningssug. :P

Körde iaf 30 min spinning och 30 min core. Körde flera armhävningar i corepasset på tårna, både breda och smala armhävningar. Har börjat göra det mer och mer, och märker verkligen hur jag blir bättre och bättre. Skitkul!

Nu ska jag och Magnus ha lite kvällsmys, blir nog en film, sen sova. Ses imorrn!

Beställt lite grejjer


bodystore.com


Jag är generellt inte så förtjust i proteinshakes och sånt eftersom jag tycker dom är för söta. Har därför aldrig vågat köpa några större mängder. När Magnus har köpt så har jag testat men aldrig klarat av att dricka dem. Har däremot blandat lite pulver i smoothies och liknande, och det tycker jag funkar.

 

Nu tipsade http://maliniform.shapemeup.se mig om att bodystore.com har små portionsförpackningar med proteinpulver som man kan köpa hem och testa, så nu har jag gjort det! Får se om ja gillar nåt av dom. Beställde en liten till grej också, får se om det är nåt att ha :)


Detox v 3 avklarad


Längtar efter bröd!


Jag beslutade för några dagar sedan att jag skulle börja introducera icke detoxmat imorrn, eftersom jag ska på kurs lördag och söndag och då bjuds på mat och jag inte vet vad det blir för käk. Längtar egentligen mest efter att få äta vanligt bröd igen. Ja, jag kommer göra detoxbrödet fler gånger för ja tyckte det var jättegott, men vanligt bröd är så snuskigt gott! Kolla bara på bilden ovan, vattnas det inte i munnen på dig så säg??

Senaste veckan har funkat bra, jag har skött mig och faktiskt inte varit särskilt frestad att avbryta tidigare. Det har ju gått så kort iofs, denna detoxvecka är bara hälften av tidigare veckor. Istället kommer jag köra 4e veckan lite längre, så att detoxperioden totalt sett är ungefär lika lång. :)

Istället för plugg...
Idag besiktades vår lägenhet som vi flyttat ut ur, och allt var grönt förutom att vi glömt putsa fönstren. Så istället för att plugga på den lilla lucka jag hade mellan besiktningen och jobbet så putsade jag fönster! Det var faktiskt inte så jobbigt. Bara 6 fönster och bara invändigt eftersom det är vinter. Sedan lämnade jag in alla våra nycklar, å nu är vi av med lägenheten helt och hållet, hurra! Bara att blicka framåt!

Längtar tills det blir vår, då ska jag putsa alla våra fönster i huset, och så en massa fina blommor, och väcka mina pelargoner till liv igen (de har övervintrat i svärföräldrarnas garage), och gräva bort de eländiga buskarna som finns i trädgården osv osv. Bara att blicka framåt som sagt!

Trääääning idag!!!


Med siktet inställt på spinning...Äntligen känner jag att jag har tid till träning igen. Var ett tag sedan jag tränade sist, och det har helt enkelt berott på stress och tidsbrist, de största riskfaktorerna för att min träning inte ska bli av. Men nu är jag taggad till tusen, och har bokat in mig på pass ikväll: spin 30 min följt av core 30 min. Ska bli grymt skönt!

Galen i apelsiner!


Guld för smaklökarna!


Nu under min detox så har jag varit extra noga med att äta mycket frukt och grönsaker. Den frukt som är absolut godast vinterhalvåret är ju apelsinen, och den har jag också ätit mest av under min detox. Kommer fortsätta äta mycket apelsiner så länge dom är goda (dom är inte lika goda sommarhalvåret...).

Nu på kvällspasset på jobbet blir det ett gäng apelsner, nötter & frön samt den sista lilla biten av mitt detoxbröd till kvällsmål. Yummy!

Plugg!

I helgen ska jag ju på utbildning i plattformen, en utbildning framtagen av SISU Idrottsutbildarna på uppdrag av Riksidrottsförbundet. Utbildningen syftar till att ge tränare till barn och ungdomar grunderna för att bli en "positiv och självständig idrottsledare". Jag ska alltså i ett senare skede utbilda tränare i detta. Nu ska jag först få utbildningen själv, samt lära mig hur jag på bästa sätt lär ut detta till ledarna.

 

Utbildningen jag ska gå på är nu i helgen, lördag och söndag, och tills dess ska jag ha läst två böcker och kollat på en kortare dvd. Kommer nog kolla på dvdn imorrn eller på fredag em. Ska försöka läsa bok ikväll och imorrn, kanske på fredag om jag inte hinner klart imorrn. Blir ingen lusläsning, bara ögna igenom ungefär. Men jag har ju faktiskt läst det mesta under min utbildning till idrottspedagog, så det får räcka så.

 

Nu ska jag iväg till jobbet för andra gången idag. 3½ timmes "håltimme" mellan de två arbetspassen jag har idag. Helt okej, hann hem, mata kaniner, rasta hundar, mata mig själv samt slänga in detta lilla blogginlägg. Vad mer behövs?


Filmsnacks


Mumma!

Igår kväll såg jag och Magnus Alice in Wonderland, den senaste ni vet med Johnny Depp. Till det fixade jag lite härligt filmsnacks bestående av mitt detoxbröd som jag bakade igår (jättegott även dagen efter!), vindruvor, annanas, melon, apelsin och kolsyrat vatten. Bra film och bra snacks!


Motivation för motion


Love itDet borde vara obligatoriskt för alla hälsovägledare i landet att ha läst Johan Faskungers bok "Motivation för motion" minst fem gånger. Den är klockren med tips för hälsovägledaren i arbetet för en varaktig beteendeförändring. Den är verkligen inte ny, men skitbra! Och för mig som typ är hälsovägledare för "min" lilla  kom igång-grupp är den ovärdelig.

 

Ikväll håller jag sista föreläsningen för kom igång-gruppen, och det känns ganska sorligt. Dom kommer fortsätta träffas en gång i veckan för att träna ihop, men då är ju inte jag med... Förhoppningsvis får jag vara med på deras lilla "avslutning". :)


Detoxbröd


I ugnen


Detoxbröd
1 stort bröd

1 msk fiberhusk (krossat physilliumfröskal)
1 dl vatten
1½ dl krossade linfrön
2 dl solroskärnor
2½ dl kokosflingor
200 g mandlar, grovt hackade
4 ägg
4 msk olivolja
1 msk mald kardemumma
1 tsk kanel
1 tsk havssalt

Sätt ugnen på 160 grader. Blanda fiberhusk och vatten i en liten skål. Låt stå och svälla i 5 min.
Blanda linfrön, solroskärnor, kokos och mandlar med en mixerstav så de finfördelas.
Blanda samman alla ingredienser (även den svällda husken) till en deg.
Knåda degen lätt, lägg ut på plåt med bakplåtspapper och forma till ett runt bröd, ca 3-4cm högt.
Låt stå i ugnen 60 minuter (mer om du vill ha sprödare bröd). Skär i skivor och njut brödet varmt, eventuellt med lite smör på.

Källa: www.detoxdiet.se

 


Mysig morgonrutinDen här veckan när jag börjar 10.45 går jag ändå upp vid 7 för att ta ut hundarna, sedan sitter jag framför datorn med min kopp grönt te, och bara myser. Läser lite bloggar, kommenterar, svarar på kommentarer etc. Väldigt mysig och avslappnad morgonrutin med andra ord. Me like!

Går det för snabbt?

På två dagar har jag gått ner det senaste kilot. Vägde ju 67,1kg den 15e (i lördags) och 66,2kg idag. Totalt under detoxen har jag väl gått ner ca 2,4kg. Det är ca eftersom jag inte vägde in mig innan jag började, utan vägde mig ca 3 dagar in i introduktionsveckan.

2,4 kg på 2 veckor är ganska snabbt. Inte så snabbt att det är sanslöst, men tänker man på att det sista kilot har jag förlorat på 2 dagar så är det däremot ganska jäkla snabbt. Jag hoppas jag inte fortsätter att rasa i vikt så snabbt. Ska verkligen försöka att äta mycket och ofta. Är dock dålig på det, har så dålig fantasi... :(

Men det är ju inte så lång tid kvar, tre dagar av hårdkörningen, sedan kommer jag att börja smygintroducera något litet på fredagen, och sen är det ju kursen till helgen som sagt, då jag inte riktigt vet vad vi kommer få för mat...

-9,8kg!!Imorse vägde jag 66,2kg. Det är 9,8kg mindre än jag vägde 14 juli 2010. Det känns helt sjukt att jag på ganska precis ett halvår har minskat min vikt med så mycket. Min målvikt var då 67kg, och det är väl fortfarande vad jag siktar på att väga. Vi får se vart jag landar på när detoxen är över, men jag ska absolut inte gå upp alla kilon igen!

Utmaningen på jobbet!


sugen på längdskidor...

Jag har fortfarande inte spikat vad jag ska va me i för lopp i jobbets utmaning. Nedan har jag listat loppen (tror inte datumen stämmer helt hundra på varje lopp), och vilka sträckor vi på StiL kan välja mellan. På flera lopp finns kortare sträckor, men dessa är som sagt de vi får välja mellan...

12/21 feb "vikingarännet" - 20, 50 eller 80km skridskor
5/12 mars "bothnialoppet" - 25 eller 50km skridskor
4e mars "stafettvasan" - längdskidestafett
26e mars "dundret runt" - 30 eller 50km längdskidor
21a maj "stadsmaran" - 21km löpning
11 juni "rantrampet" - 30 eller 75km cykling
2 juli "team sportialoppet" - 10 eller 21 km löpning
10 juli "vansbrosimmet" - 1500 eller 3000m simning
13 augusti "cykelvasan" - 30, 45 eller 90 km mountainbike
27 augusti "rantrampet MTB" - 20 eller 41 km mountainbike
14 augusti "lidingö triatlon" - sim/cykel/löpning
21 augusti "stavgångsvasan" 19km stavgång
5-7 augusti "fjällräven classic" - 55 eller 110 km vandring
10 september "granlunken" - 18km terränglöpning (i vanligt elljusspår)
24 september "lidingöloppet" - 15 eller 30 km löpning


Totalt får jag delta i 4 lopp (i utmaningen). Måste delta i minst ett. Är ganska sugen på att köra ett lopp i längdskidor, men vilket...? Kanske stafetten, där behöver man inte åka så himla långt om man inte vill (sträckorna är olika långa för de olika personerna i laget), och man får åka som grupp i lag, vilket kan va skoj.

VET att jag vill köra stavgångsvasan och rantrampet (cykling). Vet också att jag inte vill springa. Ska inte heller ge mig på simningen med tanke på hur lång tid det tog för mig att simma 1000meter i fredags...
Man kanske ska köra på vandringen? Och sen ett till lopp i längdskidor? Jag vet inte riktigt, vad hade ni valt?


Ajja bajja!


slarv i frysdisken

Tycker det är skrämmande hur slarviga matvarubutikerna är när de lägger varor i sina frysdiskar! Det finns en röd rand i alla frysdiskar som markerar hur högt man får lägga varor för att de fortfarande ska hållas vid rätt temperatur, vilket ju såklart är skitviktigt med frysvaror som tex fisk och fågel som inte är så bra att äta rått. Men jag har hittills inte sett en enda butik hålla sig under dessa linjer. Bilden ovan tog jag på ICA Kvantum i förmiddags då jag skulle köpa kyckling, och man kan ju ganska tydligt se att det ligger massor med kyckling ovanför linjen. Jag tog en sådan låda som syns till vänster i bild, men grävde mig neråt och tog en låda som låg långt ner (vilket inte var helt lätt, men jag var envis!).

Se därför upp när du handlar så att de varor du tar för dig av inte legat ovanför dessa streck, för då riskerar du att få en sämre vara än om reglerna följts. Sånt här kan man faktiskt anmäla butikerna för...

Detox vecka 2 avklarad!


Jag består av sånt här nu...


Nu är det söndag igen, och det var två veckor sedan jag inledde min detox, så nu har halva tiden gått!

Vecka ett var ju introduktionsfasen, där jag påbörjade uteslutandet av vissa produkter. Den veckan gick sådär, i och med en del fusk pga stress och avsaknad av struktur pga flytten som skedde samma vecka.

Vecka två så började hårdkörningen, och den kommer alltså fortsätta på samma sätt nu under vecka tre. Veckan som gått har funkat bra, jag har inte ätit något rött kött alls, bara fisk (lax) och kyckling samt grönsaker då. Har fortsatt äta samma frukostgröt som första veckan (fiberhavregryn, blåbär och hallon) och den kommer jag fortsätta äta. Den är faktiskt god!

Under vecka två har jag dock haft några små frestelser. Jag har nu under helgen varit grymt sugen på framförallt popcorn, godis (Magnus köpte hem lakritsnappar, och dom låg där helt tillgängliga och lockade på mig, men jag stod emot!), bröd och mjölk. Mjölken var lättast att stå emot. När suget efter popcorn kom så försökte jag intala mig själv (och Magnus) att nu hade jag ju testat detta med detox, och kunde lika gärna avsluta, men Magnus peppade mig att fortsätta med de sista veckorna, så jag har inte avbrutit! Tack för att du finns älskling :)

Jag har också gått ner en del i vikt under detoxen, totalt kring 2 kg nu. Vägde mig igår på 67,1kg, men glömde väga mig imorse (var ju så stressad!). Jag ska däremot väga mig igen imorrn så får vi se vad vågen står på då. Jag är fortfarande medveten om att jag kanske inte kommer stanna på den vikt jag gått ner till efter detoxen, men jag hoppas att jag inte kommer gå upp allt jag gått ner i alla fall.

Nu under vecka tre så kommer jag alltså fortsätta precis som i vecka två. Under sista veckan kommer jag sedan att långsamt introducera rött kött och mjölkprodukter i kosten igen. Mest troligt kommer den här fasen att påbörjas lite tidigare, kring fredagen, eftersom jag ska på utbildning till helgen där de bjuder på maten, och jag kan nog inte räkna med att få detoxkost där, så jag får helt enkelt norpa två dagar från näst sista fasen och inleda den sista fasen två dagar tidigare än planerat. Men jag tycker det är helt okej :)

Efter att den här detoxen är över så tänker jag fortsätta att då och då äta några måltider i veckan som kan klassas som detoxmat, för jag tycker att det är ganska bra mat.

Min favvosallad!


Sallad till lunch idag igen. Min favvo!


Kycklingsallad
2 port

2 kycklingbröstfiléer
1pkt körsbärstomater
1 liten röd lök
3 avocado

Skär kycklingen i bitar och stek. Dela tomaterna och avocadon i mindre bitar. Skär löken i ringar eller hur du vill ha den. Blanda allt, servera.

Jag älskar den här salladen. Den går sjukt snabbt att göra, är grymt god och mättar väl.

Dagens/veckans blogg


Sugen på att vinna?

Väldigt poppis just nu att ha tävlingar som veckans eller dagens blogg, och väääldigt många som är med och tävlar. Jag har typ aldrig vunnit något i hela mitt liv, men tycker det är lite skoj att bloggare hjälper varandra att synas, så jag är med och tävlar! Än så länge har jag inte så värst många läsare, så det får dröja lite innan jag håller en sådan tävling :P

Här är några bloggar som jag tävlat hos, och som verkar regelbundet ha tävlingar om dagens (ibland veckans) blogg eller bloggar :)

Ellminas blogg - två tjejer som bloggar om mode och skönhet
Liborius - fotoblogg
Modelbea - bloggar om modellivet i London


Stressig morgon!

Usch, ingen rolig morgon idag. Hade inget hemma att göra lunch av, så jag bestämde mig igår kväll att jag skulle gå till affären idag före jobbet. Gick upp i god tid, tog ut hundarna och skrev sedan en liten inköpslista och promenerade till "vår" affär. Tyvärr visade det sig att affären på söndagar öppnar kl 11, dvs samma tid som jag började jobbet idag. Svårt att hinna med en handling där då...

Jag gick hem igen, och som tur var så lånade vi ju Magnus föräldrars bil igår när vi uträttade ärenden, så jag tog bilen till ICA Kvantum. Men det tog ju förstås lite längre tid än vad det hade gjort att handla på affären runt hörnet, så jag kom hem från Kvantum 10.15, en kvart innan jag planerat att åka hemifrån och fara till jobbet, och då hade jag varken ätit frukost, duschat eller fixat mat att ta med mig till jobbet. Stress! Prioriterade duschen, sedan packade jag väskan så jag kunde fixa lunchen på jobbet, och så gjorde jag frukostgröten och tog med mig den i bilen. Skönt förresten att jag hade bilen. Jag körde den till Magnus föräldrar, och hans mamma körde mig sedan till jobbet, så fick hon tillbaka bilen. Smidigt värre!

Well, väl på jobbet så satt stressen från morgonen fortfarande i, och jag gjorde morgonstädningen i en rasande fart. Fick en kvart över till att ringa lite viktiga samtal istället, vilket var effektivt för att minska stressen. Behöver egentligen lära mig lite avslappningsövningar eller nåt, så att jag kan koppla av i sådana här stressiga situationer. Någon som har nåt bra tips?

Hämtmat trots detox?


Laxsallad

Idag har vi (hittills) haft en jättebra dag. Strålande väder (-22 grader ute men väldigt fint med sol och molfritt etc) och massa roliga saker att köpa. Bland annat har vi varit hos en svåger och köpt lite rör till ett vattenlås till vår duschkabin, så förhoppningsvis ska vårt badrum efter detta sluta lukta avlopp. Vi har också köpt nya vinterskor till mig (de gamla har jag haft i över 6 år och de började helt nyligt och plötsligt att lukta JÄTTEilla, så nya var ett måste), en vedkorg och lite andra nödvändigheter till huset. Jättekul!

Nu har vi precis ätit hämtmat från sushibaren, där vi båda åt sallader. Jag äter hellre sushi där egentligen, men i riset ingår ju en del socker så jag tog sallad istället, som dom också gör jättegoda där! Magnus tog en caesarsallad med kyckling och bacon, och jag själv tog en sallad med rökt lax. Det går ju jättefint att äta hämtmat trots detox, bara man kan välja bort och lägga till som man vill. I min laxsallad ingick det normalt en dressing och vetepuffar, men dom tog jag bort och la till lite extra lax och tomater istället. Mums!

I övrigt går det bra med detoxen. Jag har unvdikit fika trots att vi haft besök och vi då bjöd på fika. Var däremot mycket mer sugen på de bröd som kom med hämtmaten idag, men jag nöjde mig med att känna lite på det.

Nu ska vi iväg till gamla lägenheten och städa ur det sista. Vi påbörjade det redan förra helgen, men blev inte riktigt klara, så vi ska göra klart det allra sista idag. Det värsta (badrum, bakom spis, kyl och frys) är i alla fall klart. Kvarstår gör att torka ur lite köksskåp och våttorka golven typ.

1000 meter!


jag i min fina baddräkt på hertsöns badhus (Luleå)Det blev 1000 meter brästsim i bassängen idag. Det är verkligen inte mycket, och tog mig nästan en halvtimme att simma. Nästan pinsamt långsamt! Men jaja, det var första gången på flera år som jag simmade (alltså sådär motionssimmade) så det får duga. Men jag ska helt klart fortsätta simma, det var allt som allt en positiv upplevelse. Badhuset var trevligt, inte alls särskilt mycket folk (vilket iofs kan ha å göra med att det var fredag eftermiddag, men tack vare mitt jobb har jag möjlighet att träna udda tider, såå), fint och fräscht badhus och omklädningrum osv. Just idag var det en massa kids i bastun, så jag ides inte stanna kvar och basta, men kanske nästa gång.


Nu du, mamma!Nu har jag gått ner till 67,7kg. Var väl lite drygt en vecka sedan jag vägde 68,6 kg, så det är ju en skaplig nedgång.

Jag tror inte att detta på något sätt är bestående, om jag inte ändrar mina vardagliga kostvanor också. Detoxen brukar ju göra att man går ner lite, men jag får väl se om det håller i sig när jag avslutat den. Men jag har fortfarande bra med ork tycker jag, och jag äter ofta och tills jag blir nöjd (inte mätt - då har jag ätit för mycket, men det är inte unikt för hur jag äter under detoxen). Så energi har jag! :)

Mellis


tummen upp för mellis!

Jag har, i och med detoxen, blivit jättebra på att ta med mig bra mellanmål till jobbet. Igår slurpade jag i mig min havresmoothie och åt en apelsin, och idag åt jag två apelsiner och några nävar ur min frö-påse. I fröpåsen har jag pumpakärnor, solroskärnor och sötmandel. Mmmm! Häromdagen så inspirerade jag några som jobbar i samma hus som jag, på universitetet. Det brukar vara en liten grupp på tre pers som fikar samtidigt som jag, och så frågade de vad jag hade i påsen, och jag berättade. Då sa en av dom att "en sån där påse borde man ju ha med sig på jobbet egentligen". Och jag höll såklart med och sa att det var väldigt enkelt och praktiskt! Får se om hon dyker upp med en påse i nästa vecka :P

Nu ska jag ta ut hundarna på en promenad och sedan kila iväg och simma för första gången på evigheter! Har en snygg gammal baddräkt som är röd med typ blixtar på som jag ska simma i, hehe.

Dagen med stort D!

Ja äntligen är det dax! Idag ska jag få massage av Tomas direkt efter jobbet. Jag slutar 10.45, och 10.45 börjar min massagetid. Tur att det är på jobbet jag ska få massagen :P

Har klagat länge nu på ajaj i axlar och rygg, Magnus tycker jag tjatar, men har man ont så har man... Och jag har ont!! Egentligen blir det alltså inte världens trevligaste upplevelse just att  massagen, men förhoppningsvis så kommer jag njuta i fulla drag av smärtfriheten efter massagen. :) Tomas tycker det är riktigt skoj att plåga, så när jag har klagat på att jag har ont så har han bara flinat stort. Men så är jag också, det är allra roligast att massera en "knölig" person, det händer mer då och det finns något att faktiskt jobba med, inte bara mysmassage (som ju absolut är trevligt att , men inte lika intressant och lärorikt att ge).

Fett


Olika fettkällor

Mitt inlägg om kolhydrater var ju lite halvuppskattat, så här kommer ett liknande men om fett!

Fett var ju länge något alla undvek då de skulle gå ner i vikt, något vi idag vet inte är helt rätt sätt för ändamålet. Man blir inte röd av att äta tomater, och man blir inte fet av att äta (rätt) fett. Idag vet man att det som i större utsträckning gör oss feta är sockret, särskilt i kombination med fel sorts fetter. Våra kroppar behöver fett till en mängd olika saker, såsom smörjmedel i leder och mellan organ, isolering, skydd för inre organ, lagringsplats för de fettlösliga vitaminerna mm. Det finns emellertid flera olika sorters fett, och alla fetter är inte livsnödvändiga.

Man brukar dela in fetter, eller fettsyror som det egentligen handlar om, i mättade fettsyror, omättade (enkel- & fleromättade) fettsyror, kolesterol och transfett. De fettsyror som anses nyttigast är de fleromättade fettsyrorna, men även de enkelomättade. Bland dessa fettsyror hittar man bland de allra mest omtalade; omega-3 och omega-6. Omega-3 och -6 är essentiella (livsnödvändiga) fettsyror. Det betyder att vi måste ha dem, men kroppen kan inte tillverka dem själv. Andra fetter kan kroppen oftast hacka sönder och bygga upp till nya sammansättningar, men omega-3 och -6 är alltså undantag från dessa.

Omättade fettsyror hittar man främst i vegetabiliska livsmedel såsom olja, nötter, avocado etc. Undantaget är kokos, som innehåller mättat fett. Omättade fetter finns också i vissa animalier, nämligen i fisk och skaldjur.

Mättade fettsyror
är inte essentiella, dvs vi måste inte få i oss dessa via kosten för att överleva. Dessa fettsyror är tajtare, och agerar inte lika smidigt i kroppen, och mycket mättat fett i kosten ger oss en ökad mängd "ont" kolesterol (mer om det 2 stycken längre ner i detta inlägg) i kroppen, vilket i sin tur gör oss sjuka. Dessa fettsyror finns främst i animaliska produkter såsom smör, kött och mjölkprodukter. Undantaget är då som tidigare nämnts fisk- och skaldjur, som innehåller omättade fettsyror, samt kokos som innehåller mättat fett men är en vegetabilie.

Kolesterol är en väldigt omtalad och mytomspunnen fettyp. Det är ett fett som vi faktiskt har behov av, men kroppen kan tillverka det själv så det är inte essentiellt. Det är väldigt svårt att inte få i sig kolesterol via maten om man äter en normal allsidig kost. Det finns i stort sett i samma livsmedel som de mättade fetterna. Det finns egentligen ingen anledning att sluta äta kolesterol helt och hållet heller, eftersom produktionen normalt styrs av intaget, dvs ju mer kolesterol vi äter, desto mindre kolesterol producerar vi själva. Detta gäller förstås bara till en viss gräns, och problem med kolesterolvärdet kan uppstå om man äter mer än vad som finns behov av. Då får vi ett överskott och får höga kolesterolvärden. Detta har livsmedelsproducenten Becel dragit nytta av, och marknadsför sina produkter som kolesterolsänkande. Detta stämmer till viss del. Om det är så att du idag äter väldigt mycket smör på tex bröd och i mat, och har fått ett högt kolesterolvärde pga det, så kan det vara en god idé att byta ut dessa produkter mot Becel. Om det däremot är så att du idag inte äter särskilt mycket smör, så kommer det inte hjälpa dig att byta ut det lilla lilla du äter mot Becel. Det gör ingen större skillnad.

Man pratar ofta om det "goda" och det "onda" kolesterolet. Då menar man egentligen kolesteroltransportörer i kroppen. LDL och VLDL är de "onda" kolesteroltransportörerna, som plockar ut kolesterol från levern och dumpar av det ute i kroppen. Om det finns mycket LDL och VLDL så kommer mycket kolesterol att transporteras ut i kroppen, mer än vad som behövs ute i cellerna, vilket kommer leda till att man får kolesterol i blodkärl och liknande, vilket i det långa loppet kan leda till hjärt- och kärlsjukdomar. HDL är den "goda" kolesteroltransportören som plockar upp överskott av kolesterol ute i kroppen och transporterar det till levern för omhändertagande och transport vidare ut ur kroppen. När man har höga eller dåliga kolesterolvärden har man alltså för mycket LDL och VLDL, och för lite HDL.

Rökning, mättat fett och inaktivitet ökar LDL och VLDL, samtidigt som det sänker HDL. Om man däremot är aktiv, äter en sund kost och fimpar ciggen så sänks LDL och man höjer istället HDL, vilket är jättebra för kroppen. Och det är faktorer som påverkar betydligt mer än att byta smör!

Transfetter är då den sista fettypen jag tänkte ta upp i det här inlägget. Transfetter förekommer naturligt i små mängder i vissa animalier och mjölkprodukter, men är oftast en konstgjord typ av fett som då förekommer i kex, kakor, chips etc. Transfetter uppstår då man delvis härdar omättade fettsyror och på konstgjord väg gör dem mättade. De ger en krispighet i slutprodukten. Om det på innehållsförteckningen står att produkten innehåller "delvis härdat fett" så innehåller produkten transfett. Om det däremot står "fullhärdat fett" så är produkten ren från transfetter. Transfetter uppstår alltså bara då härdningen inte fullbordats.

Transfetterna ökar mängden LDL och VLDL i kroppen, vilket i sin tur då som sagt ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar. I många länder har man förbjudit transfetter helt, men inte i Sverige. Anledningen är, enligt livsmedelsverket, att man är rädd att ett förbud skulle innebära att livsmedelsproducenterna ersätter sitt transfett med mättat fett. Istället har man velat föra en dialog med livsmedelsindustrin i hopp om att producenter ska byta ut transfettet mot omättat fett. Det har man till stor del lyckats med, och idag äter vi inte mer transfetter i Sverige än i tex Danmark (där transfettet är förbjudet).

Vad blir då summan av det hela?
- Jo, att fett är bra så länge man intar det i rätt form, dvs så mycket omättat fett som möjligt. Mättade fetter och transfetter ska man försöka hålla nere på lite mer. Jag ser alltså inga som helst problem med en fettrik diet så länge man skiljer på fett och fett. Allt fett är inte bra fett!

Trött!


Bild: skrattnet

Typ såhär trött är jag idag. Var helt ok på jobbet när jag satt i repan, men när jag skulle massera i ett dunkelt rum med lugn musik så var det som om någon tryckte på off-knappen. Höll mig som tur var vaken under mina tre massagetider men på bussen hem slumrade jag till lite. Skönt. Tog en promenad med hundarna och sedan sov jag en timme. Jätteskönt! Så nu sitter jag och försöker samla energi till att göra något vettigt. Ska bland annat försöka hinna laga lite mat att ta med mig till jobbet ikväll, för jag ska dit och jobba 4 timmar till. Totalt, inklusive massagen, avverkar jag 10,5 arbetstimmar idag. Inte illa! Ska upp och jobba igen imorrn bitti dock, och det kommer bli tungt. Som tur är så är jag ledig resten av dagen imorrn, så jag kan ta en liten powernap då om jag vill det. Ska ju också simma imorrn, blir första besöket på det badhus vi har där vi bor nu. Ska bli trevligt :)


Havresmoothie

Har lagt upp detta recept mitt i ett inlägg tidigare, men den är så bra att den förtjänar ett helt eget inlägg :)

Recept 1 drink
1 banan
1dl frysta/färska bär
1dl havregryn
1dl soyadryck

Mixa samman. Njut.

Jag använder frysta bär så smoothien blir kall = gott! Jag har också använt havremjölk istället för soyamjölk, vilket jag tycker funkar bra.

Träningsvärk?

Igår körde jag ju bodystep, med inställningen att jag skulle köra så hårt jag förmådde från början till slut. En kvart in i passet värkte låren, men jag tog i så mycket jag kunde ändå, hoppade högt och skuttade långt. Var helt slut efteråt, och min havresmoothie slurpade jag i mig på tre röda. Det var ju ett tag sedan jag körde bodystep senast (före jul) och jag väntade mig därför en djävulsk träningvärk idag, men den har inte dykt upp. Än. Får väl se vad som händer under dagen.

Det är hur som helst vilodag idag, men jag ska ju massera i 1½ timme efter att jag jobbat klart i receptionen. Ser fram emot det, och hoppas att jag kommer få massera mer framöver. Ska prata med Annelie (massageansvarig på StiL) om det när hon kommer tillbaka från utbildningen hon är på denna vecka.


Härlig promenadJag kom nyss hem från SISU där jag var för att hämta lite böcker och utbildningsmaterial inför nästa helg. Eftersom jag bor en bit bort så tog jag bussen första biten. Men istället för att planera resan så att jag kunde tajma byte till en annan buss som skulle ta mig typ två hållplatser, så gick jag den sista sträckan. Det tog ca 30-40 minuter tor från bussen till SISU, så jag har fått en skön promenad! Väldigt härligt väder idag, -8 grader och ingen blåst. :)

Ikväll kommer det förresten ta mig tre timmar att åka till www.stilsportcenter.se, träna (bodystep 60 min pass) och åka hem igen. Men det gör inget, jag är taggad ändå! Ska se till att ha något med mig att äta direkt efter passet så jag står mig tills vi ska äta sen middag när jag kommer hem...


Detox = mycket fibrer = mycket bajs

Oh yes I said it... BAJS! Får man blogga om avföring...?

Grejjen med fibrer är ju att de inte tas upp i kroppen, dvs de påverkar inte kroppen på samma sätt som tex fett, protein eller vitaminer gör. Men det är ändå så himla bra att äta fibrer. Och varför det då? Jo, det kan jag tala om! Det är nämligen så att kostfibrer verkar i vår mag-tarm-kanal genom att fånga upp kolesterol och andra slaggprodukter ut ur kroppen (med avföringen). Detta leder till att kroppen befrias från en del av dessa ämnen, men också till att mer grejjer åker ut med bajset. Med andra ord: man bajsar mer.

Och det är alltså detta som drabbat mig. Jag försöker alltid välja fullkorn istället för vita produkter, men det finns ju fibrer i frukt och grönsaker också, och dessa fibrer är jag kass på att få i mig i vanliga fall. Nu under detoxen är jag dock jättenoga med det, och äter mycket frukt (främst apelsin) och dricker smoothies gjorda på frukt osv. Vilket alltså har lett till ökad mängd bajs. Jag behöver inte beskriva det här så noga i detalj förstås, och det kanske inte är så sjukt intressant att läsa om heller, men skit(haha)samma, nu får ni läsa om det ändå :P

Nu när jag kommit hem från jobbet ska jag som sagt försöka hinna röja upp lite här hemma, och sedan ska jag ta mig till SISU för att plocka ut lite böcker inför en utbildning jag ska gå hos dom nästa helg (mer om det senare). Sedan ska jag ju iväg och träna ikväll också. Måste kolla hur bussarna går, för jag måste åka buss dit. Tar så himla mycket längre tid än när jag bodde granne med gymet. Men att vi nu bor i hus väger förstås upp för det lilla extra besväret, och till våren/sommaren kan jag värma upp på väg till gymet genom att cykla dit. Inte för att det kommer gå snabbare kanske, men ändå...

Smaklös kyckling


Kyckling i foliebåtarKycklingen vi gjorde igår var ganska smaklös i mitt tycke. Helt okej tillbehör och allt sådant, men tråkig färg på kycklingen när man tillagar den sådär i ugnen och inlindad i folie. Kommer nog göra rätten igen, men undvika foliet, och göra någon slags marinad eller dylikt att pensla på innan den åker in i ugnen.

Såhär blek var kycklingen då den var klar:

Blek kyckling

Blir därför inte skyhögt betyg på denna annars så lovande maträtt. Men med några små ändringar ska jag nog råda bot på det! Receptet fick ni igår, om du testar och kommer på någon bra modifiering så säg gärna till! :)


Peppad inför eftermiddagen!


Skärmdump från StiL


Om 10½ timme (dvs kl 18.00) är det dax för årets första pass i Bodystep! Jag är sjukt taggad, det ska bli så kul! Va till en början lite över att det tog mig över ett år innan jag testade bodystep, men nu är jag istället bara glad över att jag till slut hittade dit. :P

Idag slutar jag förresten redan 10.45 på jobbet, så det kommer vara LJUST ute när jag kommer hem! Underbart! Ska försöka fixa lite hemma innan jag ska iväg och träna. Vi har fortfarande flyttlådor fulla med grejjer som jag vill försöka bli av med. Vore kul att våga bjuda hem folk snart... :)

Middagsdax!


smoothie

Ja, det är inte sörjan på bilden ja ska käka till middag. Sörjan på bilden är en smoothie jag gjorde igår kväll och tog idag till mellis när jag kom hem efter jobbet. Den var godare än den ser ut, jag lovar! Bestod av ananas, äpple, kiwi och banan. Men smakade bara kiwi och äpple. Såhär i efterhand var inte äpplet det bästa att ha i, det tog över hela drinken så den smakade mjukt äpple. Jag gillar hårda äpplen... Hade hoppats det skulle bli typ mer smak liknande äppeljuice, men icket. Men som sagt, godare än den ser ut iaf...

 

Till middag ikväll blir det ugnsstekt kyckling med svamp, enligt följande recept:

Ugnsstekt   kycklingbröst   med   shiitakesvamp

4 portioner

 • 1 msk olivolja
 • 4 kyckingbröst utan skinn
 • 125 g shiitakesvamp, ansade
 • 1 vitlöksklyfta, skalad och hackad
 • 2 schalottenlökar, skalade och finhackade
 • 2 msk hackad färsk persilja
 • 1 msk grönsaksbuljongpulver utan vete, upplöst i 1 dl hett vatten
 • 12 körsbärstomater
 • 4 små kvistar färsk timjan
 • 4 små kvistar färsk rosmarin
 • 1 citron, i 4 klyftor

Förvärm ugnen till 200 °C. Riv av fyra stora ark aluminiumfolie och pensla mitten på varje med olivolja. Skär en ficka horisontellt längst mitten på varje kycklingbröst med en vass kniv. Se till att inte skära helt igenom. Fyll fickorna med svampen, vitlöken, schalottenlöken och persiljan. Lägg ett bröst på varje folieark, vik upp kanterna och tillsätt knappt 2 matskedar buljongvatten, 3 körsbärstomater och 1 kvist vardera av timjan och rosmarin. Pressa lite citron över. Vik ihop folien ordentligt så att allt stängs in, placera på en ugnsplåt och stek sedan i ugnen i 25 minuter. Ta ut ur ugnen och låt kycklingen vila i folien i 5 minuter. Lägg foliepaketen på 4 tallrikar, öppna dem något och servera genast med en stor sallad.

Källa: 'Kokboken du är vad du äter', Gillian McKeith

Vi har dock inte tagit shiitakesvamp, eftersom det helt enkelt inte fanns på affären här. Blev champinjoner istället. Och även om jag tycker mycket om charlottenlök så tog vi gul lök istället för det hade vi hemma. Kycklingbrösten står alltså i ugnen just nu, med ca 10 min tid kvar. Tror det blir gott trots att vi bytte lite ingredienser :)

Apropå affären så gillar jag den bättre än vår förra. Tex så finns i denna ICA-butiken en riktig chark:


Och så hittade jag det här när jag letade efter andra grejjer:


... yogurt fast på soja! Jättebra juh! Det är säkert inga nyheter, men jag har inte sett dom förut. Tyvärr innehåller de ca 9g sockerarter/100g soygurt, så det blir inte av just nu under detoxen. Men sen kanske :)

Lax med sötsur sås

Igår åt jag och Magnus lax med sötsur sås. Mycket gott och svinenkelt att göra!!
Har en bild men har inte min egna dator så jag får bjuda på bild senare...

Recept 4 pers

4 portionsbitar lax
100g cashewnötter
3dl sötsur sås

Sätt ugnen på 200 grader
Mortla/krossa/hacka nötterna. Blanda med den sötsura såsen. Lägg laxen i ugnssäker form, häll över såsen. In i ugnen ca 25 min (beror lite på om fisken är färsk eller frusen. Färsk lax tar inte mer än 10 minuter, frusen lax något längre). Klart!

Servera med önskvärt tillbehör, typ en god sallad, grönsaker etc. Magnus åt med råris till.

Svar på kommentar


shake (och hunden Zaphira i bakgrunden)Postat av: victoria

Hur går det med detoxen nu när du gått in i Fas 2 förresten - vad är svårast att utesluta? Känner du dig pigg & välmående? :)

2011-01-11 @ 09:38:30
URL:
http://victoriaswellness.shapemeup.se


Jag har funderat lite på den här frågan, och hittills tycker jag fas 2 är lättare än fas 1. Beror nog mestadels på att förra veckan rent allmännt var ett enda stort kaos i och med flytten. Den här veckan har vi kommit i ordning mer, jag jobbar mer regelbundet och laga mat ordentligt osv. Magnus är också på i dieten till viss del vilket såklart underlättar. Vi äter samma men han lägger till saker också, tex ris till gårdagens svingoda lax.

Jag har i söndags kväll och igår kväll gjort iordning shakes som jag har tagit med till jobbet dagen därpå, vilket är skitsmidigt. Bjuder på recept senare... :) (hoppas jag får igång internet hemma snart så jag kan blogga hemifrån min egen dator!!!)

Det jag hittills varit sugen på och fått anstränga mig för att inte ge efter för är pepparkakor och mjölk. Var jättetörstig igår kväll och öppnade kylen för jag var sjukt sugen på mjölk. Men stängde igen och tog ett glas vatten istället. Bravo mig!! :D
Och när en kompis hälsade på igår blev jag sugen på en pepparkaka, men tuggade på en kycklingklubba istället. Allt handlar om val, och jag upplever det egentligen inte som jättesvårt. Bara jag är tillräckligt fokuserad så fixar jag det mesta. Och så länge detoxmaten jag äter faktiskt är planerad och god så saknar jag inget direkt... Upplever inget direkt sötsug heller, så det kanske detoxen hittills har hjälpt mig med! :)

Jag vet inte om jag känner mig piggare direkt. Kanske det... Har inte reflekterat så mycket över det faktiskt. Men jag känner mig i alla fall inte tröttare, så jag märker inte av något negativt alls med detoxen hittills, förutom att det kräver lite mer planering, men det behöver jag öva på, så det är bara bra :)

Massage!


Bild: googleIgår masserade jag för första gången på StiL, och jag var faktiskt lite nervös inför det. Jag har ju masserat folk jag (mer eller mindre) känner förut, men de här personerna har ju faktiskt betalat för att ett proffs ska massera dom! Ska jag föreställa ett proffs? Ja tydligen... Jag hade två massagekunder igår, och det gick bra. Första kunden sa att jag var lite mera hårdhänt än ordinarie massören Annelie (som är massageansvarig här hos oss), och hon sa det som att det var positivt, inte som ett klagomål. Det blev jag glad över, eftersom jag tidigare (av kompisar) fått höra att jag kunnat ta i mer. Bra att jag lyckats utveckla den biten. Man måste ju självklart lyssna till massagekunden, och uppmuntra denne att säga till om h*n vill att man ska ta i mer eller mindre. Men det är ju bra att faktiskt kunna båda delarna.

Idag har jag tre inbokade kunder (halvkroppsmassage), och samma sak på torsdag. Är inte lika nervös inför det idag, känns skönt. Det gick såpass fort igår också, jag var orolig att jag skulle få slut på "moves", få panik och inte veta vad jag skulle göra härnäst, men det gick jättebra, tiden flög fram och varenda kund fick precis så många minuters massage som de beställt. Jag hoppas faktiskt att jag ska få fler tider framöver, och Annelie låter inte helt främmande till det vad det verkar som heller, så det är ju bra. Kanske man kan få lite stammisar :P

På fredag är det dax för mig att få massage. Längtar! Blev så att jag bokade in mig hos Tomas igen, men nästa gång ska jag nog boka in en thaimassage, och då blir det med Annelie. Tydligen ska thaimassage lösa en hel del låsningar och liknande, det är mer stretch, drag och tryck i thaimassage. Man ligger som kund på en madrass på golvet, och massören använder hela sin kropp för att massera. Det är inte gnuggningar som i klassisk massage, utan som sagt mer tryck och stretch. Inom thaimassagen har man ett helhetstänk, så Annelie rekommenderar att man bokar in sig för minst 60 minuter. Så en sådan ska jag ge mig själv i present senare i månaden! :)

Utmaning!På jobbet har nu chefen mailat ut information om årets utmaning! Den består i att man ska anmäla sig till minst ett, max fyra, lopp under året. Loppen är av lite olika slag, det finns skridskolopp, cykellopp, simlopp, stavgång, längdskidor, vandring, vanlig löpning, terränglöpning, Mountainbike och bergsklättring (som kanske inte är ett lopp, men det är ändå med). Jag funderar på cykling, stavgång och kanske längdskidor. Får se vad jag väljer...

Kommentarer

Har fått lite kommentarer på mitt inlägg om kolhydrater, kul! Fortsätt kommentera, det är jätteroligt!

Postat av: Lina
Mycket informativt :D!

Min drömkost är att allt ska komma från gården... Grönsaker, bär, äpplen, mjölk, kött, ägg =).

Förresten, angående sockerfria cornflakes, Ica Eco är sockerfria och inte dyra och mycket goda, åt nyss en skål med mjölk och banan till, yum yum yum.

Kram!
2011-01-09 @ 19:08:35
URL:
http://linas.blogg.se/

Tack för berömmet Lina! Och för tipset om sockerfria flingor, det är ju skitbra! ICA har förresten ganska bra utbud av flingor. Deras "specialflingor" (som är en kopia av Kellogs K-special) har lägre sockerhalt än Kellogs orginalet, så jag äter hellre ICAs. :)

Postat av: christoffer
mm, sockerfri = förmodligen något mkt mer elakt och jävligt som ställer till det på lång sikt. :) Äta fullvärdiga produkter men i mindre mängd känns mer sansat än att trycka i sig underliga ersättningsmedel. Bra skrivet btw! Reka't den vidare till nyfnikna individer. :)
2011-01-09 @ 22:33:05

Absolut, naturligt i den utsträckning det går! Och tack för berömmet! :*

Detox vecka 1 avklarad

Då har jag fixat en veckas detox! Eller ja, det är ju introduktionsveckan jag har bakom mig, inte en "riktig" detoxvecka... Hur har det gått då? Jo, helt okej. Jag har syndat en del vilket främst berott på flytten och stressen kring det. Då har det ibland fått bli vad det har funnits. Det jag har hållt hårt på är frukostarna, som varje dag blivit min kopp med te och min gröt med frysta bär (och utan mjölk!). Men jag har försökt att inte äta så mycket rött kött (har dock blivit lite rökt skinka), utan istället ätit mest kyckling och lax.

Igår gjorde jag och Magnus en linssoppa som blev mer gryta eftersom vi modifierade receptet lite... På den här hemsidan finns massvis med recept, bland annat den linssoppa vi gjorde igår då. Men det blev inga grönsaker (för det hade jag inte hemma) utan enbart lök, linser, kryddor och vatten. Mot slutet hade vi i två hackade färska tomater och lite råris. Tror det var råriset som gjorde en gryta av det hela, för det sväller ju nåt enormt! Hur som helst så blev den jättegod i alla fall. Vi kryddade med vitlökskrydda, curry, salt och svartpeppar, så den blev lite smått spicy, men det var som sagt väldigt gott. Dock såg den inte så aptitlig ut, mer som en grå sörja, så det är ingen förlust att jag (pga att jag inte använder min egen dator i bloggandet just nu) inte lagt upp en bild på det..

Idag ska jag testa ytterligare ett recept från samma sajt, nämligen en havresmoothie. Jag gjorde den igår och hällde ner den i Magnus protein-shake-flaska och tog med den till jobbet idag. Ska dricka den som en del av min "lunch" idag tänkte jag. Recept:

1 drink

 • 1 banan
 • 1 dl havregryn
 • 1 dl soyamjölk
 • 1 dl frysta eller färska bär

Lägg allt i en mixer och blanda till jämn konsistens, vill du ha den lösare kan du ta i mer soyamjölk. Använder du frysta bär blir smooothien härligt kall. Servera i ett stort glas

När jag gjort drinken igår kväll så smakade jag lite på den, och den var faktiskt väldigt god! Smakade mycket havre, men det kan ju ha lite att göra med att jag använde havredryck istället för sojamjölk... Använde också fiberberikade havregryn istället för vanliga. Ju mer fibrer desto bättre för magen! :)

Vecka två av min detox inleddes då igår (söndag), och nu går jag ju in i hårdfasen som varar i två veckor. Här ska jag alltså hårdköra och försöka att totalt utesluta vitt mjöl, pasta, potatis, ris, rött kött, mjölkprodukter och salt. I en sådan här detox ska man även utesluta kaffe, men jag tycker inte om kaffe så jag dricker ju aldrig det vanligtvis heller, så det känns inte som att jag "utesluter" det mer nu än annars :P

Victoria, vars idé detta med detox var från början, har avbrutit sin detox pga skäl ni kan läsa om här, och jag tycker hon gör helt rätt. Känner man som hon gör ska man absolut inte fortsätta, det ska kännas bra och rätt hela vägen! Jag kommer dock försöka fortsätta så långt det går! :) Hejja på mig!


KolhydraterDet är mycket snack om kolhydrater nu. Tänkte reda ut lite begrepp och rön kring detta heta ämne...

Kolhydrater är alltså ett näringsämne som finns i maten som ger oss energi. Detsamma gör även fett och protein. Även alkohol innehåller energi, men det ger ingen som helst näring och jag vill därför inte räkna det som ett näringsämne...

Kolhydrater är det näringsämne som livsmedelsverket tycker att vi ska äta mest av utav de tre näringsämnena. Man rekommenderar att ungefär 60% av energin ska komma från kolhydrater. Detta har på senare år starkt ifrågasatts, i takt med att nya dieter och koshållningar, som tex GI och LCHF, har dykt upp.

GI står för glykemiskt index, och är ett mått på hur snabbt blodets nivåer av socker (glukoset) påverkas av kolhydraterna. Grundtanken med GI är att man ska äta långsamma kolhydrater (som tex produkter med mycket fullkorn) för att de påverkar inte blodsockret på samma negativa sätt som snabba kolhydrater (tex snabbmakaroner, ris, vitt bröd etc). Blodsockernivåerna regleras av bukspottskörteln som producerar insulin. När vi äter så höjs blodsockret. Insulin utsöndras för att stabilisera blodsockernivåerna. Det är livsviktigt att blodsockernivåerna hålls på en jämn nivå, annars dör vi.

Äter man långsamma kolhydrater så höjs blodsockernivåerna lågsammare, vilket gör att det krävs mindre insulin för att kroppen ska ta upp glukoset. Snabba kolhydrater ger istället en snabb höjning av blodsockret vilket ger ett högt insulinpåslag. Detta följs då av en blodsockersvacka (eftersom insulinet utsöndras snabbt och i stor mängd) som får till följd att man blir trött, slö och sötsugen (för kroppen behöver snabb energi för att piggna till igen), och så är man i en ond cirkel.

Jag gillar GI.
Det är en jättebra grundtanke som är vettig och absolut har god vetenskaplig grund, och även livsmedelsverket rekommenderar ju att man äter fullkornsprodukter. Om man äter kost med lågt GI och långsamma kolhydrater så minskar risken för att blodsockernivåerna pendlar, vilket i sin tur minskar risken för typ 2 diabetes och andra hjärt- och kärlsjukdomar. Mat med högt GI är också mer mättande, och gör att man blir mindre sugen på sötsaker och småätande.

LCHF står för Low Carb High Fat, och betyder alltså att man ska äta en väldigt liten mängd kolhydrater och att man ska äta mycket fett. Man menar att det inte finns någon mening med att äta massor med kolhydrater alls, och att det inte spelar någon roll vilken sorts fett man äter, mättat som omättat är lika bra. Vissa menar till och med att det mättade fettet är bättre än det omättade, eftersom vi människor till största delen består av mättat fett.

Jag gillar INTE LCHF
. Det finns några vetenskapliga studer på långtidseffekten av en sådan kost, och dessa studier är gjorda på svårt epileptiska personer där denna typ av kost ofta rekommenderas som en behandling av sjukdomen då inga andra mediciner fungerar. Dessa personer har haft en ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar, vilket jag inte tycker man ska riskera. Dessutom ska man absolut inte äta den här typen av kost om man har problem med högt kolesterol eller liknande, för kosten är mycket rik på kolesterol (som också är en typ av fett).

LCHF är en känd diet för att gå ner i vikt, och det gör man i och med att man förlorar mycket vätska (kolhydrater binder vatten) samt eftersom man inte orkar äta samma mängd mat som om man även åt kolhydrater. Det handlar alltså i grund och botten om att minska intaget av kalorier (kcal) i förhållande till hur mycket energi man gör av med, för att gå ner i vikt. Enkel matematik, gör av med mer än du äter, och du går ner i vikt. Ät mer än du gör av med, och du går upp i vikt!

Även om jag tycker man kan dra ner på mängden kolhydrater (då till fördel för protein och omättat fett) så ska man absolut inte utesluta kolhydrater helt. Anledningen till att livsmedelsverket vill att vi ska äta så mycket kolhydrater är för att i kolhydratrika livsmedel finns mycket vitaminer och mineraler som vi behöver få i oss. Dessa vitaminer och mineraler finns främst i frukt och grönsaker, där det också finns fullt av fibrer och andra nyttigheter. Så ska man skära ner på kolhydrater: dra ner på pasta, ris och potatis, men ät så mycket grönsaker till maten du bara orkar, och ta gärna en frukt till varje måltid. C-vitamin (som finns i tex citrufrukter och kiwi) efter/till maten ökar järnupptaget ur maten till exempel, så det är bra att komplettera måltiden med en frukt.

Läste så sent som igår i senaste numret av tidningen Topphälsa, en vanlig "miss". En läsare skrev in och ville ha hjälp med att gå ner i vikt, och kostexperten svarade bland annat att om personen i fråga inte just tränat, så kunde hon skippa kolhydraterna helt till kvällsmålet, dvs bara äta kött och grönsaker. Men vad är grönsaker om inte kolhydrater? Är grönsaker rika på fetter och proteiner? Nej! De är rika på kolhydrater! Det är ju BRA kolhydrater, men fortfarande kolhydrater! Jag vet, jag är petig och märker ord. Men jag tycker inte man kan vara nog tydlig när det gäller sånt här, för folk snappar åt sig minsta lilla, och är nyfikna och vill lära sig mer, och då kan det vara förödande att ge någon rådet att inte alls äta kolhydrater. Vi människor behöver i allra högsta grad kolhydrater, men bör välja bra framför sämre.

Jag har inga som helst belägg för att man ska trycka i sig pasta eller potatis istället för grönsaker. Det finns inga. Det finns inget BRA i pastan/riset/potatisen som inte finns i grönsakerna. Grönsakerna erbjuder en bättre typ av kolhydrater (långsamma) samt en uppsjö av nyttiga vitaminer och mineraler. Nu äter ju jag pasta och potatis ändå, men man behöver inte äta så himla mycket sånt, utan mer grönsaker. Jag tror ju absolut inte på förbud. När man förbjuder sig att äta en viss sak så fokuserar man på fel grej, vad man INTE ska äta, istället för på vad man SKA äta. Dumt att lägga fokus på tex godis (om man nu förbjuder sig att äta godis), för det slutar oftast med att man är enormt sugen på just godis! Jag tycker att man istället ska tillåta sig att äta allt, men i lagom mängd. Man behöver inte trycka i sig av något speciellt, lagom är bäst. Och då har man också till slut en väl balanserad kost med lite av varje.

Update

Pga att vi inte fått Internet i huset ännu så blir det lite glest med uppdateringar i bloggen just nu. Men för att uppdatera om läget så går allt bra. Huset var kallt som tusan när vi började flytta in. Vi hade ingen termometer då, så jag vet inte exakt temperatur. I tisdags drog Magnus på värmen, men på onsdagen när vi började flytta på riktigt så var det fortfarande kallt. Magnus drog då på temperaturen på max, men det tog tid för rummen att bli varma och sent på onsdagkvällen var det fortfarande jättekallt! Igår (torsdag) så testade vi att lufta de element som var kalla. Några var det luft i, och de blev varma direkt vi tömt ur luften. Men totalt 4 element på spridda platser i huset är fortfarande kalla, så vi ska kolla upp vad det beror på. Igår satte vi in termometern också, och den visade på 16 grader på förmiddagen i köket. Och då var det ändå varmare än det varit där dagarna innan. Hua...

Igår eldade vi för fullt i kaminen och på kvällen märktes en tydlig skillnad tyckte vi. Imorse visade termometern inomhus på 18 grader. Fortfarande lite för kallt för min smak, men det blir väl bättre. Förhoppningsvis så kommer vår svåger som kan det där med element att fixa de element som inte verkar fungera.

Träning blir det ju ont om, om man ser till den vanliga träningen jag brukar ägna mig åt. Men att lyfta möbler och lådor från släp, in i hus, upp för trappan etc känns det också! Träningsvärken var tydlig igår! Imorse ägnade jag mig åt lite uppackning innan jag for till jobbet, och bar ett gäng tunga lådor upp för trappen.

Imorrn hade jag dock tänkt gyma på riktigt efter jobbet. Jag slutar kl 16 och då finns det ju gott om tid över för ett ordentligt pass i gymet med lite bastu efteråt! Måndag, tisdag och onsdag nästa vecka ska jag massera i totalt 1½ timme, och jag brukar blir rejält trött i armar när jag masserar (även om jag använder hela kroppen i massagen är det ju främst armarna jag arbetar med mest) och brukar svettas ganska duktigt, så det får räknas som träning de dagarna. På onsdag när jag inte masserar tänkte jag träna Bodystep. Blir första bodysteppasset för i år, wohoo! Hade varit fint att stanna på 45 min pump efteråt, men blir så sen hem då och med tanke på att jag börjar så himla tidigt på jobbet på torsdagen så går det bort. Nu när vi bor på andra sidan stan så tar det mellan 30-40 min extra att ta sig hem från träningen, eftersom jag är tvungen att åka buss istället för att gå, så man får ta med det i beräkningen. Till våren tänkte jag börja cykla hit istället! :)

Men på fredag händer det skojsiga - jag ska simma! Var länge sedan jag gjorde det. Nu ingår bad på alla stans badhus i det träningskort jag har på StiL, men eftersom jag inte haft nära till något badhus förut så har jag inte nyttjat det alls. Men nu har vi ett badhus 5 min hemifrån, så nu ska det nyttjas för fullt! Så på fredag ska jag alltså testa det istället för att ta bussen till andra sidan stan för att träna på jobbet. Ser fram emot det! När jag simmade förut (på IKSU i Umeå när jag pluggade där) så simmade jag bara bröstsim. Är inte så bra på övriga tekniker så jag ser ingen vits i att skämma ut mig genom att försöka. Vill helst överleva träningspasset!


68,6kg!

Jag kan väl inte säga att jag levt nyttigt senaste veckorna direkt, över jul och nyår har det blivit en del mat och onyttigheter. Dock har jag undvikit alkohol för första julen på flera år, och det känner jag mig ganska stolt över! På nyår blev det dock några öl, men det var ändå inte så många.

Trots detta så vägde jag imorse mindre än jag gjort på flera år! 68,6kg stod vågen på! Kan kanske ha något att göra med detoxen jag kör med nu, även om det bara är introduktionsvecka... Jag åt en liten bit lax till mellis igår tex, och det var både gott och mättande trots att jag körde utan kryddor eller salt.

På grund av att vi flyttar så är det liiite knepigt att köra detox just nu. Lite småstressigt och jag vet inte vart jag kommer vara vid vissa tidpunkter osv. Har blivit lite mer rött kött än jag planerat, men har försökt så gott jag har kunnat, och skyller resten på att det "bara" är introvecka... Har i alla fall undvikit mjölk helt, något jag är stolt över eftersom jag ÄÄÄÄÄLSKAR mjölk! Men jag har ju köpt ny patron till min SodaStream så jag dricker massa bubbelvatten istället. Mumma! Tyvärr så är ju inte kolsyran superbra för tänderna direkt, så jag försöker varva med vanligt vatten också.

2010Bättre sent än aldrig, right?
Är ganska dålig på att blicka tillbaka och minnas saker som hänt, men ska försöka :)

Jag minns 2010 som ett väldigt bra år och jag har varit väldigt lycklig under det gågna året. Följande höjdpunkter minns jag särskilt:

- Första bröllopsdagen 25 juli. Jag och Magnus åkte ner till Stockholm och gick på Gröna Lund 24e juli med några vänner. Vi åkte karuseller tills regnet gjorde den sysslan mer jobbig än rolig, och då satte vi oss på Bishops och åt mat och drack god öl. Jag tog en klassiker: bacon queen burger, som smakade skit rent ut sagt jämfört med de burgare som bishops serverar här i Luleå. Mycket missnöjd! Dagen efter (bröllopsdagen) for vi hem till mina föräldrar i Västerås och var bakis, men det var mysigt. Vi köpte nya skor eftersom de vi hade haft dagen innan blev totalt förstörda av regnet och luktade vidrigt trots maskintvätt. Eftersom 1årig bröllopsdag är bommulsbröllop gav vi varandra presenter i bomull. Jag fick mjukisbyxor och Magnus fick en barhandduk.

- FöreläsningarStiL. Jag fick erbjudande om att föreläsa för en Kom Igång-grupp som startade på StiL, och det beställdes totalt 7 föreläsningar. Jag har hållt i 6 av dem än så länge och det har gått bra. Studenterna som har deltagit verkar nöjda och flera av dem har kommit igång med träningen på riktigt sedan vi drog igång projektet. Sista föreläsningen håller jag senare denna månad. Tips på vad den kan handla om? Jag har ju tankar och funderingar men alltid kul att höra vad andra tycker :) Hittills har jag föreläst om kost, motivation, stress och träning.

- Husköpet. Nu i januari så flyttar jag och Magnus till vårt första egna hus som vi ÄGER själva! Hur coolt som helst! Vi tittade på huset i slutet av 2010 och tog över lånen 30 december. Huset är ett större radhus på 140 kvadratmeter plus en liten trädgård med garage och förråd. Det passar oss helt perfekt, och jag är verkligen jätteglad över detta!

Det var min lilla sammanfattning av året som gått. Så småningom kommer en liten "plan" inför 2011, också den lite sent, jag vet, men som sagt; bättre sent än aldrig :)

SpinningskorFick mycket jag önskat mig i födelsedagspresent och julklapp 2010, men inte spinningskor. Så nu är jag sugen på att köpa ett par själv. Behöver mer stöd än jag har i vanliga dojjor, pga mina skumma fötter. Visst var dom här ganska snygga??
Märket är Shimano, och jag hittade dom på en hemsida som har typ ALLT inom träning - www.maxpuls.se:


skärmdump från www.maxpuls.se

Dålig uppdatering...

Igår började vi flytten till huset lite smått med att flytta några av mina www.meissners.se, och idag kommer det att fortsätta med resten av djuren, och onsdag + torsdag så kommer jag och Magnus att flytta. Förhoppningsvis sover vi i huset på onsdag!

Som tur är så har vi fått låna bilen av Magnus föräldrar. Då kan dock inte Magnus pappa ta sig till jobbet själv nu på morgonen, så jag ska aldeles strax fara och skjutsa honom och Magnus till jobbet. Sedan ska jag nog försöka packa lite, vi har varit lite dåliga på det på senaste tiden, men nu måste vi ju försöka packa så mycket som möjligt så vi kan flytta smidigt imorrn!


Visste du att......även personer utan diagnostiserad glutenintolerans ofta mår bättre av att äta en glutenfri kost?


Gluten är en sammansättning av flera olika protein som finns i alla sädesslag utom havre (dvs korn, vete och råg), och det är bland annat gluten som gör bröd luftigt. Havre är i ren form fritt från gluten, men kan innehålla gluten ändå om andra sädesslag odlas i närheten av havren. Det finns regler för vad som får kallas för ren havre gällande avstånd till åkrar med andra sädesslag osv, och då ska man också använda maskiner som inte hanterar något annat än havre etc.

Glutenintolerans är då tarmen tar skada av det gluten som förekommer i kosten, och detta kan ske i mindre eller större utsträckning. Dessa skador på insidan av tarmen gör att man kan få bla diarré och ont i magen. Gluten är inte något människan från början är skapt för, och även om man inte får allvarliga skador på tarmen så mår man ofta bättre av att äta en kost med reducerad mängd gluten. Glutenrika livsmedel är tex bröd och pasta, och finns även tillsatt i livsmedel som tex ketchup.

Bröd är bra om det är grovt för att det bidrar med fibrer som rensar ut bla kolesterol ur kroppen, men fibrer finns även i tex frukt, så det går att få i sig nyttiga fibrer utan att äta bröd. Man kan även välja glutenfritt bröd förstås, som inte är riktigt lika luftigt som vanligt bröd med gluten, men som ofta är väldigt gott ändå.


Skön åktur med BANDIT ROCK i högtalarnaÄr jätteglad att vi relativt nyligt fått radiostationen Bandit Rock hit till Luleå. När jag körde Magnus till jobbet imorse i svärföräldrarnas bil så drog jag på Bandit på vägen hem. Bandits slogan är "vi spelar vad vi vill", vilket betyder att de spelar rock. Passar mig perfekt. De spelar ganska varierad typ av rock, men som alla radiostationer kan de bli ganska tjatiga. Gör dock inte lika mycket eftersom musiken faktiskt är bra. Rix-pop kan knappt räknas som musik i jämförelse...

Frågade en sakkunnig

Fick besök av Petter idag på jobbet. Han jobbar vanligtvis på Inpuls här i stan, men kom till oss idag istället för att kunna träna ifred utan frågvisa kunder. Synd (för honom) att jag satt i receptionen när han kom hit, för jag ville ju såklart passa på att fråga om det här med detox.

Han tyckte att Victorias upplägg med en lättare introvecka samt en återhämtningsvecka efteråt var bra. Tydligen så kan de som bryter tvärt uppleva det som lite jobbigt sa han. Han tipsade också mig om att testa Holistics detoxprodukter som komplement till kosten, eftersom det skulle hjälpa till att rensa ut. Så nu får jag gå hem och överväga om det är värt pengarna att köpa dessa kosttillskott... :/


Sen "lunch"Eftersom jag åt frukost vid 10, och sedan mellis vid 14-tiden, så blev det lagom med "lunch" nu kl 16.30. Klev upp tidigare imorse för att fixa den här salladen, som jag även ska äta till middag. Den blev hur god som helst! Jag åt utan sås och den var ändå saftig att äta, inte alls torrt.

Recept (2 portioner):
Två nävar bladspenat
Två tomater
1 stor kycklingfilé
1 avocado
1 näve ärtskidor (salladsärtor)

Skär kycklingfilén i bitar och stek i olja med örtsalt. Skär tomater och avocado i bitar (även ärtskidorna om man så vill, men dom funkar hela också). Bryt spenaten i mindre bitar. Blanda allt. Servera kall.

Bäst med salladen: kycklingen och avocadon
Sämst med salladen: för lite avocado

Man kan ju ha en liten lätt sås till om man vill, och även om jag "får" (första detox-veckan är som en introduktion där mjölkprodukter i små mängder är ok) så kände jag inte att det behövdes. :)

Visste du att...?...det är viktigt att äta regelbundet för att hålla igång kroppens förbränning?

Om man äter oregelbundet så programmerar kroppen om sig till "sparläge" och snålar med energin vid förbränning. Det är en nödvändig funktion i kroppen för den som inte vet när nästa måltid kommer, för att energin inte ska ta helt slut. Om man däremot fyller på med energi regelbundet så behöver inte kroppen snåla utan "vet" attdet snart kommer påfyllning - och förbränningen kan gå igång ordentligt vid träning. Då blir det lättare att forma kroppen så som man vill ha den genom att tex bränna fett och bygga muskler.

Mellan måltiderna är det dock viktigt att inte gå och småäta, det gynnar varken förbränningen eller tänderna. Tänderna behöver få vila och återhämta sig mellan måltiderna för att det inte ska bildas karies!

Jag försöker äta 6 mål mat om dagen, och försöker hålla måltiderna ganska jämnstora, vilket innebär att frukost, lunch och middag blir mindre än "normalsvenskens" medans mellanmål och kvällsmål blir något större än "normalt". Dessutom har jag en liten blandning av pumpafrön och solroskärnor som jag enkelt kan ta en näve av till ett mellanmål eller strö över salladen. Perfekt!


Första detoxmåltiden!Victoria skriver i sin blogg att hon ska börja varje morgon med att dricka ett glas varmt vatten med ingefära i före frukosten. Jag ryser vid blotta tanken! Jag löste det istället så att jag köpte ett grönt te med ingefära och citron, och det drack jag en kopp av innan jag satte i mit min gröt gjord på fiberhavregryn och frysta bär. Trodde faktiskt inte det skulle bli gott att äta gröt utan sylt och mjölk, och det ser ju kanske inte jättesmarrigt ut på bilden heller, men det blev jättegott!

Receptet:
1dl fiberhavregryn
2dl vatten
1 näve frysta bär (jag tog hallon och blåbär)
liten nypa salt (men det tror jag man kan skippa utan att påverka smaken nämnvärt)

Blanda allt i en tallrik, ställ in i micron i 2 minuter på full effekt. Eftersom man inte har någon mjölk som kyler av gröten när man detoxar, så kan man låta gröten svalna lite innan man börjar äta. Ta en kopp te tex! :P

Vatten!Ibland är vatten bara sååå gott! Min favorit bland kalla drycker är annars mjölk, men vid enstaka tillfällen är vatten det godaste som finns. Nu under detoxen så dricker jag ju ingen mjölk alls, utan kolsyrat eller vanligt "stilla" vatten. Jag dricker gärna mitt vatten så kallt som möjligt, och flaskorna till min sodastream står i kylen innan de kolsyras.

Mamma och pappa har kran i kylskåpsdörren för både kolsyrat och stilla vatten, och det kommer alltid ut kallt och gott! Men är man inte nöjd med kylan på vattnet så finns is i en tapp i frysens dörr. LYX! Så vill jag också ha när jag blir tillräckligt rik för att ha råd med sådan kyl och frys...

Smått orolig...

Har ett tokfullt schema i januari. Totalt är jag ledig två dagar; 1a och 5e. Och eftersom 1 januari var igår så är det bara en ledig dag kvar denna månad. Annars jobbar jag varje dag utom två - en lördag och söndag då jag istället ska på föreläsarutbildning på SISU. Jag vill ju betona att det är helt självvalt och inget påtvingat, och min chef och jag har pratat om att vi kan fixa lite byten av jobbpass så att jag får två 4 timmarspass sammanhängande på en dag istället för utspritt på två dagar, och att jag då får den andra ledig etc. Så jag får nog fler lediga dagar ändå.

Jag tror att jag kommer klara av det ganska bra, jag trivs på mitt jobb, och bara jag är duktig och sover ordentligt så kommer inte det vara några större problem på den fronten. Vad jag däremot är orolig för är att min träning ska bli lidande, särskilt eftersom vi på onsdag flyttar till andra sidan stan och jag då inte längre kommer ha 5 min promenad till jobbet/träningen. Däremot så gäller ju numera våra träningskort även på alla badanläggningar i stan, och dit vi flyttar så bor jag jättenära en av dessa, så jag hade tänkt börja simma mer. De dagar jag jobbar kan jag ju träna i samband med jobbpassen, det är ju bara att komma tidigare/stanna kvar. Men lediga dagar kan jag simma istället för att behöva ta mig till andra sidan stan. Så det ser jag fram emot.

Håll tummarna nu för mig och mitt januari! :)

Idag på ICA...Idag på ICA MAXI så var jag tvungen att kolla deras utbud inom sportdrycker, vitaminer, viktnedgångshjälp etc. Fanns en hel lång hylla med olika grejjer, varierande sort och syfte. Spännande marknad det där, folk köper vad som helst bara det står rätt saker på. Finns ju tex många energidrycker och sportdrycker som ska höja prestationen och ge massor med energi. Oftast är dom ju bara sockrade och smaksatta vatten (red bull, burn, powerade, isostar etc), och då kan man ju lika gärna dricka läsk! Hittade också örter avsedda att äta vid detox, men dom var så himla dyra att jag bestämde mig för att skita i det. Det får duga med detoxmat, det är ju ändå första gången jag testar detox.

Apropå detox då, så blir min första detoxdag imorrn! Här är kostplanen inför imorrn:

Frukost: havregrynsgröt med blåbär och hallon
Mellis: fruktsallad med lite kesella vanilj
Lunch: grönsallad med kyckling och ägg
Mellis: frukstallad
Middag: kyckling med lite råris
Kvällsmål: Nötter och frukt

Eftersom jag jobbar 11-20 imorrn blir det ingen tid för träning tyvärr. Hoppas få möjlighet till det senare i veckan trots att jag jobbar varje dag och ska flytta...

DetoxhandlingIdag åkte jag till ICA MAXI och handlade, och jag passade på att handla lite detoxmat. Blev mest en massa frukt och grönsaker, men även tex kyckling och röda linser. Känner mig som sagt riktigt taggad, och imorrn kör jag igång! Kommer sitta på jobbet hela dagen, men ska göra matlådor att ha med.

Detox!Inspirerad av Victoria tänkte jag köra igång nya året med en detox! Victoria har fixat upplägget, bara för mig (och DIG!) att haka på om du vill! Jag känner mig grymt taggad, och har snokat runt på nätet efter massa info om detox.

Kort kan man säga att en detox är en slags avgiftning av kroppen, där man rensar kroppen på onödiga gifter och slaggprodukter (som tex transfetter, socker, bekämpningsmedel, färgämnen etc). Jag är egentligen inte av åsikten att dessa ämnen faktiskt är gifter, men i många fall är de onödiga, och det kan vara en ganska skön boost att peppa sig med, att faktiskt rensa och få börja om från scratch typ. Det är därför jag ska göra min detox.

Fördelarna med att köra en detox brukar vara tex ökat matsmältning, friskare hy, gladare mage (pga att man rensar ut gammalt slagg ur tarmarna) samt givetvis de psykiska effekterna av att köra en rejäl kur för kroppens skull (som jag skrev lite om ovan).

När man detoxar så ska man äta mycket frukt, grönsaker, nötter och frön. Man får även äta quinoa,  bönor, linser, råris och tofu, och så kan man äta fisk och kyckling i måttliga mängder. Kommer att köra en introduktionsvecka, följt av två veckors "äkta" detox, och sedan slutligen en veckas återhämtning innan jag återgår till mer normala matvanor.

Mer om att köra en detox kan du läsa om på www.detoxdiet.nu

Nyårskvällen

Här kommer lite bilder från min kväll!


Först trängdes vi i en trång bastuSen bytte vi om och blev jäääääkligt snygga!

 Vi åt rysligt god mat: Tjälknul på rostbiff och potatisgratäng med rödvinssås. Mmmmmm!

 

 


Jag kände mig stark!


 


Snygga killkompisar utgjorde ett älskvärt sällskap.


 


Jag kände mig ovanligt snygg i denna outfit!


 Jag drack lite öl, närmare bestämt veteölet Hoegaarden. Mycket gott öl. Öl är på inget sätt "nyttigt", men jag tror inte på förbud, och det är ju för tusan nyår!
Vid tolvslaget gick vi ut för att kolla på och själva smälla raketer. Underbara hundar som inte alls reagerade på fyrverkerierna förrän de var aldeles intill (våra egna) och då tog jag in dem. Övriga smällar och blinkande ljus var de totalt obrydda om. Superskönt att ha sådana hundar en kväll som denna!Nu har jag precis fått skjuts hem och varit ute med hundarna en sväng. Är överjordiskt trött, och drog från festen före alla andra. Hade ändå bara somnat i en stol eller nåt om ja varit kvar. Ska bli grymt skönt att sova!

 

Gott Nyt År allihop!!


RSS 2.0