Dagens träning


Skärmdump: dagens pass från CrossFit Nordic


Dagens pass innehåll (som skärmdumpet ovan avslöjar) 8 pull-ups ("chins"), 20 DOuble-unders (hopprep) och 6 boxhopp. Istället för ett bestämt antal varv var det denna gång max antal varv på 10 minuter. Jag körde inte DU eftersom jag inte KAN dom, utan körde dubbelt antal vanliga. Enligt instruktionen skulle man köra x3 om man inte kunde DU, men det missade jag tyvärr... :( Körde även jumping pull-ups eftersom jag inte kan riktiga. En del "fusk" alltså, men det var grymt jobbigt ändå kan jag lova! För första gången blev jag faktiskt illamående av träningen. Spydde dock inte, och klarade lite drygt 8½ varv (på 9e varvet gjorde jag 8 pull-ups och 24 vanliga hopp med rep). Grymt stolt över mig själv, för återigen vann jag över Jakob! :)

Efter träningen fick jag åka bak på Jakobs mc (åh, ääääälskar att åka hoj, jag MÅSTE bara skaffa en egen!! Och mc.kort förstås...) till ett lunchställe där vi mötte Magnus för att äta. Helt okej renskav, men den grillade laxen (som såg lovely ut) var torr och smaklös. Mätt blev jag i alla fall. :)

En bra deal


Lax med philadelphiaost på, en av "mina" rätter


Jag och min kära make har infört en skitsmart grej! Varannan vecka, då jag jobbar sent, så lagar han kvällsmaten. Och varannan vecka, då jag slutar tidigt, så fixar jag kvällsmaten. Sjukt smidigt! På så vis, när jag jobbat länge och kommer hem sent, så kan jag bara slappna av när jag kommer hem, få maten serverad och bara njuta. När jag istället slutar tidigt och har gott om tid så är det nemas problemas att fixa maten. Både jag och Magnus är grymt nöjda med den här dealen. Och vi slipper dessutom de dagliga sms:en "vad ska vi äta idag?", "kan du handla?", "har vi mjölk hemma?". Den som gör maten fixar handlingen! Lovely!!

Stark rygg!

Planen var att jag skulle springa igår och köra crossfit idag, men vi körde crossfit igår istället. Blev intensiv ryggträning. I teknikträningen körde vi pb-försök på marklyft 1 rep x 6 set, sa,t försökte hoppa double unders med hopprep. Jag är sämst på det, behöver verkligen öva...

I met-consen skulle vi kört marklyft, burpees och 48 (!) DU, men eftersom jag som sagt inte är så bra på det så ersatte vi DU med jättesving med kettlebell. 48 svingar var SJUKT jobbigt! Fick till slut ont i underarmarna bara av att hålla i kettlebellen.

Jag vann igen över Jakob, men inte med lika mycket som sist. Nästa pass blir imorrn, onsdag. Idag blir det ingen träning alls, måste fixa lite ärenden istället. Men ska massera lite nu på morgonen, och det är ju lite träning. Nästan.

Slö helg

Helgen har varit väldigt slö och lat. Hade kunnat träna igår, men tog mig helt enkelt inte tid. Så kan de va ibland...

Den här veckan jobbar jag massor, men kommer ändå ha lite "håltimme" mitt på dagen. Idag kommer den håltimmen fyllas med att jag ska fara hem, köra trädgårdsskräp till återvinningen, och sedan lämna släpet hos min svägerska.

Imorrn kommer den håltimmen att fyllas med träning! Hade tänkt att jag skulle göra något så fantasilöst som att springa på löpband. Det var länge sedan jag gjorde det, och min kondis behöver en kick...

På lördag är det ju förresten dax för min andra "gren" i utmaningen vi har på jobbet! Då ska jag cykla i "rantrampet" i Råneå, några mil norr om Luleå. Det blir 7 mil för min del, så här kommer jag väl lägga till ytterligare ca 20 timmar på mitt lags tid :P Nej, kanske inte 20 timmar, men gott och väl 5-6 timmar, det tror jag. I och med att tävlingen startar kl 17.00 på kvällen så lär jag ju komma hem ganska sent. Men men, det kommer vara en skön känsla att gå i mål i alla fall. Och sen kommer jag väl inte kunna cykla till jobbet på några veckor, hehe :P

Fiiint väder!



Igår fick vi både regn och sol. Underbart att kunna grilla ute på kvällen, men det var väldigt myggigt så vi åt ändå inomhus. Festen var liten och trevlig, men jag var ganska trött och gick och la mig före midnatt.

Idag är det superfint väder ute, solen skiner och det är varmt och härligt! Perfekt slappardag!

Bärsmoothie med proteinpulver



En näve frysta bär (jag använde blåbär och hallon)
1 banan
ca 2 dl naturell yoghurt
½dl proteinpulver (jag använde smak jordgubb hallon)

Mixa. Inte min favvosmoothie direkt, men den är drickbar (till skillnad från proteinpulver blandat med mjölk eller vatten, som jag tycker smakar skit och är direkt odrickbart!) och funkar. Precis vad jag behöver efter ett hårt pass CrossFit med Jakob! :D

Awesome förmiddagsträning!


(går)dagens pass från CrossFit Nordic

Imorse efter hundpromenaden svepte jag en mangosmoothie innan jag plockade upp Jakob för ett crossfitpass på gymet. Vi tog passet från igår på CrossFit Nordic eftersom jag tyckte det lät roligt. En ryslig genomkörare för ben, vilket mina ben behöver, jag är inte så stark i mina lår...

Jag "vann" hur som helst met-consen (de 5 varven längst ner på tavlan) med tiden 10 min 45 sek, Jakob fick tiden 13 min 20 sek. Känns lite bra ändå, att ja va snabbare. Får väl njuta av det så länge det varar, snart löper han nog om mig :P

Nu sitter jag med en andra frukost - en bärsmoothie med proteinpulver i. Inte lika god som mangosmoothien, men den funkar. Sen bär det av mot våra vänner i en håla som kallas Siknäs, ca 6 mil norr om Luleå, för att mumsa i oss sill, nubbe, grillat kött etc. MUMMA!

Glad midsommar gott folk!

Mangosmoothie



1 banan
1 näve frusen mango
naturell yoghurt

Mixa. Drick! Hur gott som helst!

Cykelväder!

Idag är det äntligen härligt väder ute, efter flera dagars ösregn. Dax att ta cykeln till jobbet alltså! Slog rekord imorse på snittiden per km, samt på totala tiden till jobbet. Snittiden per km blev 2.59, och det är första gången jag är snabbare än 3min/km!! Totaltiden blev 24.19 minuter, och det är första gången jag är under 25 minuter. Känns bra!

Imorrn är det ju midsommar, och pga de magproblem jag har haft under veckan pga det penicillin jag tar (för fästingbettet) så kommer jag hålla mig nykter. Vill inte ligga i magsmärtor dagen efter, hua! Då är jag i skick att köra hem dagen efter också, så praktiskt! Annars kommer de va en del sill och nubbesallad imorrn, och även om sillen är nyttig mat så är rörorna inte helt supernyttiga. Inleder därför dagen imorrn med ett träningspass tillsammans med Jakob! Blir kanske ett dagens pass från CrossFit Nordic!

Det är SÅ det ska vara!


tråkig väg med lite renar


Igår var jag ju då i Arvidsjaur och föreläste för ett gäng innebandyledare. Arvidsjaur ligger alltså ca nästan 16 mil (ca 2 timmar med bil) från Luleå inåt landet, och det är inte en särskilt rolig väg, bara skog, skog, skog. Lite renar såg jag förstås, med jättegulliga kalvar, men det var bara på ett enda ställe.

Själva föreläsningen gick bra. Jag fick vänta i en halvtimme innan jag fick starta så jag var lite småless, men det gick över. När jag väl började så visade det sig att åhörarna var rysligt intresserade och hade många frågor. Det antecknades och nickades, vilket alltid är roligt. När jag kom in på att äta i samband med träningen, att det är viktigt att påbörja återhämtningen så snabbt efter träningen som möjligt, gärna inom en kvart, så började de prata sinsemellan om att informera ungdomar och föräldrar att alla adepter skulle ta med sig macka och banan till träningen och att de skulle ha gemensam samling i slutet där de kunde prata med ungdomarna och samtidigt äta mackorna ihop. Jag blev jätteglad, det är ju precis sådan respons man vill ha, att åhörarna får riktiga "aha-upplevelser", att de får insikter de inte hade tidigare osv. Jättekul! Det är ju SÅ man vill att det ska vara på alla föreläsningar, att åhörarna verkligen ska ta åt sig av informationen, och inspireras av den. Så när jag åkte från Arvidsjaur var jag trött, men väldigt glad.

Kalvar på vägen



När jag for till Arvidsjaur igår för att föreläsa var jag beredd på att hitta renar längs vägen, det är inte alls ovanligt. Men jag blev jätteglad när jag såg att renarna hade en massa gulliga kalvar! Kolla bara så söta! <3






Dagens crossfitpass!



Idag drog jag med mig Jakob till gymet och vi körde www.nordiccrossfit.se/category/dagens-pass/ fast från i fredags (det läggs inte ut pass på helgerna). Ett hett tips till den som vill köra crossfit fast på egen hand, eftersom det finns tydliga instruktioner och videos på de olika övningarna om man inte kan namnen. Kan varmt rekommendera!

Ibland finns övningar med som jag inte riktigt klarar av att utföra, eftersom jag är för otränad på just crossfit. Då brukar det finnas ersättningsövningar, som tex jumping pull-ups istället för vanliga. Riktigt bra, även om målet såklart är att man ska kunna den riktiga övningen. Men det kan ju ta ett tag innan man klarar det, och det är ju i den utmaningen en del av charmen ligger :)

Det gick hur som helst bra att träna idag, det var riktigt roligt. Tyvärr stukade jag foten mitt i met-consen, så jag fick halta iväg och linda foten innan jag fortsatte. Irriterande, man tappar ju fokus och flås!! Foten känns dock helt ok nu, så jag hoppas jag kan cykla till jobbet imorrn.

För övrigt ska jag heeeela långa vägen till Arvidsjaur imorrn och hålla kostföreläsning för ett gäng innebandyledare. Ska bli riktigt skoj! Men nu väntar sängen, väldigt lockande! Natti natti!

Inte helt fel ute



Var inte alls så länge sedan jag var ute i skogen och körde funktionell träning med Jakob. I förrgår kom favvotidningen Topp Hälsa med posten och där fanns ett reportage om hur man kunde bli "skogsstark i sommar". Lite kul sammanträffande! I tidningen fanns några få övningar jag inte gått igenom med Jakob, så det fanns inspiration att hämta! Men jag hade också några som inte var med i tidningen :P

Personligen föredrar jag faktiskt att träna i gymet, där det alltid finns bra redskap (utan att man behöver leta efter dom!). Men ibland ids man ju bara inte ta sig ända till gymet, och då är det ju en ganska bra möjlighet att kunna sticka ut i skogen och köra ett pass!

Nu j-vlar!



Ja, kolla in magen man hade där ett tag. Inte för att jag har fallit offer för totalt förfall. Ännu. Men är ändå rejält taggad på att bli lite mer "fit" inför sommarens stranddagar. Ska ju ligga på beachen i spanien i två veckor tex, och så lär det kanske bli lite här hemma i Schweden också om man har tur.

Hur som helst, nu inleds en period av mer träning och bättre mat. Inga onyttigheter i veckorna, mycket mindre bröd och pasta, mer grönsaker, mindre mängd mat etc. Samma recept som jag körde på i höstas och vintras då jag ju faktiskt lyckades bli rätt så slim! Det är inte det att jag har gått upp alla kilon igen, för det har jag inte, men efter att jag lyckades nå målvikten blev jag "snällare" (eller dummare kanske man ärligt ska kalla det) mot mig själv och lät onyttigheterna trava tillbaka in i vardagen. Nu ska jag, med bloggens hjälp, lägga undan onyttigheterna (åtminstone i veckorna) och bli bättre på att ta hand om mig själv helt enkelt.

Nästa vecka ska jag börja köra mer konditionsträning, och jag ska kombinera det med funktionell träning. Jag kommer inte att väga mig, för vågen säger mig inget just nu (väger inte så mycket men känner mig ändå inte helt i form), utan kommer bara försöka blir lite mer "fit". Annars kommer jag mer likna en strandad val bredvid min supersnygga syrra!


Swe bar


Swe bar. Bild från fitnessbutiken.se

Igår efter träningen testade jag en swe bar, med smaken banan/choklad. Inte min grej. Annars tycker jag värdena på den här baren är helt ok, men smaken gillade jag inte. Jag kanske skulle gilla nån av de andra smakerna (Swe bar finns i många olika smaker), men köpte bara denna.

En bra grej med just Swe bar är att dock att den dels inte innehåller transfetter, samt att det inte förekommer "spår av nötter" alls! Nötallergiker kan alltså utan problem tugga i sig dessa, vilket tyvärr inte gäller för alla proteinbars. Personligen önskar jag dock, som sagt, att smaken var annorlunda.

En kärleksförklaring


Nathan Sports underbara vattenflaska

Inför helgens vandring ville jag köpa en vattenflaska med spänne på, så jag kunde hänga fast den på ett enkelt sätt i ryggsäcken. Det blev en flaska från Nathan Sports, som är skitbra! Den har dels en krok/spänne (syns halvbra på bilden), och dels ett sugrör! Man behöver alltså inte hålla flaskan upp och ner för att få vatten, vilket var jättesmidigt under vandringen då jag hade en tung ryggsäck som vilade mot axlarna. Det hade jag inte ens tänkt på, men det var som sagt väldigt smidigt. Enkelt också under träningen, upptäckte jag i morse. Helt enkelt en sjukt bra vattenflaska som man kan köpa på Team Sportia. Me like :)

Under helgen så var det ju väldigt varmt och jag svettades konstant, så jag drack mycket vatten. Det var lätt att få i sig mycket vatten med en så bra vattenflaska! Nu, när jag åter är i vardagen igen, så har jag flaskan med mig på jobbet istället för min gamla, vanliga flaska. Vanan att dricka mycket verkar nästan sitta i från helgen, och att flaskan är så lätt och mysig att dricka ur gör inte att jag dricker mindre än vanligt, tvärtom! Nu svettas jag dock inte lika mycket som i helgen, så toabesöken blir fler :P 

Lite fakta angående att dricka mycket vatten
Man bör ju få i sig ca 2-3 liter vätska per dag, men det innefattar också vätskan i maten. Om man dricker för mycket vatten så belastas njurarna onödigt mycket, vilket dock sällan är ett problem för personer med friska njurar. Däremot kan det vara jobbigt att springa på toa hela tiden. En vanlig MYT är att man kan drabbas av inkontinens om man dricker stora mängder vatten och på så vis belastar urinblåsan genom att den fylls och töms ofta, men det stämmer alltså inte. Däremot finns det forskare i idrottsmedicin som menar att själva stressen det kan innebära att springa på toa jämt, kan orsaka inkontinens.

I det stora hela är det dock bra att dricka vatten och hålla igång njurarna. En hint är att kolla på kisset, om det är mörkt och luktar starkt behöver vi dricka mer. Är det ljusgult dricker vi lagomt. :)

Fästing!


Fästing. Bild från fasting.nu

Igår kände jag en öm punkt på magen, och tyckte det kändes som en stor, öm finne. Tyckte det var konstigt med en finne mitt på magen, men upptäckte när jag kollade att det inte alls var nån stor finne, utan en äcklig liten fästing som försökte gräva sig in i magen på mig. USCH!! Den ömmade och det var svullet och rött. Jag drog ut den (den satt HÅRT!) men det blev en liten svart prick kvar, så efter att ha rådfrågat min svärfar, som är läkare, så fick jag åka till jourcentralen och hämta ut antibiotika för igår kväll och imorse, så skulle jag få ut en kur på recept sedan. Där rådde läkaren mig att jag skulle försöka få ut det lilla lilla som var kvar, annars fick jag åka till vårdcentralen och be en läkare hjälpa mig.

Jag försökte karva ut det lilla skräpet men lyckades inte, så i eftermiddag ska jag till vårdcentralen. Jag får se om läkaren där kommer bry sig om att försöka plocka ut det, men jag kommer i alla fall få recept på en kur antibiotika hoppas jag, och då kanske det inte spelar så stor roll om det är lite skräp kvar. Obehagligt hur som helst, men jag mår prima och har ingen feber eller så, så jag tror inte det är nån större fara med mig :)

På grund av läkarbesök i eftermiddag var jag tvungen att ta bilen till jobbet så jag skulle hinna till läkaren efter jag slutat, men då passade jag på att komma till jobbet lite tidigare imorse så jag kunde träna lite innan. Blev 1,2 km löpning och lite frivändningar, bicepsrodd och sit-ups i brutalbänken. Jag VET att jag behöver träna mer kondition, men känns dumt att försöka belasta benen mer nu efter nästan 6 mils vandring i helgen, så jag får försöka ta tag i konditionsträningen nästa vecka.

I mååååål!!

Kapp, äntligen är vi i mål! Passerade mållinjen för ca en halvtimme sen och det känns helt överjordiskt skönt! Idag, andra dagen, har varit tyngre än gårdagen, såklart. Vi har varit tröttare och haft ondare, så det var skönt att vi hade några km kortare att gå idag, även om det inte kändes så. Dessutom yog vi en ca 2km omväg idag - pga att vi va trötta så missade vi en skylt och gick lite fel. Sånt som händer, men kändes tungt.

Vi fick också lite regn idag, men det var faktiskt bara skönt. Det åskade rejält och högt, rätt ballt.

Nu har jag precis duschat och bytt om, ska få i mig nåt att äta också, innan vi ska försöka ta oss in till Gävle. Tåget hem går ikväll 19.30, så vi har inte bråttom, men skönt att vara på plats!

Dags att sova

Nu har vi slagit upp tältet och ska väl börja somna så smått. Vi gick till det gemensamma nattlägret och där badade vi i älven (Dalälven) och köpte varsin hamburgare. Sedan tyckte vi dock det var dax att gå vidare, så vi dels fick sova enskilt utan störning och dels fick kortare att gå imorrn. Vi kom dock inte så långt pga att det fortfarande va ganska varmt, och så har jakob fått skavsår och blåsor på fötterna. Allt som allt har det gått bra idag, men det har varit varmt och vi är ömma om fötter och jag även om nyckelben och höfterna, där ryggsäcken vilar. Imorrn har vi ca 2,5 mil kvar att gå (mot dagens dryga 3 mil), och vi kommer nog börja gå vid ca 6.30 på morgonen. Vi får se hur det går med Jakobs skavsår, dom är helt avgörande.

nu ska vi bädda iordning och sussa, vi är rejält trötta!

Halvvägs!

Nej, inte halvvägs av hela sträckan, men halvvägs av det vi måste gå idag! Har 15 km kvar till nattlägret och har precis ätit lunch utanför en liten håla som heter Marma. I Marma kan man tydligen köpa glass och det är jag bra sugen på! Det är väldigt varmt och myggigt, men med vattenkontroller tätare än varje mil, och myggspray, så är det riktigt roligt och trevligt. Jag känner mig väldigt mallig och duktig som har gett mig ut på det här äventyret!!

I Gävle

Ja, då är jag alltså i Gävle sedan 2 timmar. Jakobs tåg blir en timme sent så jag får sällskap först om 2 timmar, vid midnatt. Har hittat en pub där dom snart ska börja spela livemusik. "Alternativ rock" har utlovats, vilket ju kan betyda typ Vad Som Helst, så vi får väl se hur länge jag står ut... :P

Imorrn börjar resan...

Imorrn bitti tar jag bussen (byter till tåg i sundsvall) söderut, till Gävle närmare bestämt, för att delta i Fjällräven Halv Classic! Resan ner tar ganska precis 12 timmar, och väl i Gävle får jag vänta 3 timmar innan jag får sällskap av Jakob som kommer söderifrån. Sedan tältar vi vid målgången, där det lördag morgon avgår bussar mot starten. Sedan börjar vi gå!

Min väska är så gott som färdigpackad, och den väger 11kg. Känns inte alls som 11kg tung när jag har den på ryggen - det är fördelen med en bra ryggsäck! Min har jag fått låna. :) Jag har fortfarande lite småsaker kvar att packa, som en extra vattenflaska, min spork, min tandborste etc, men det är ju saker som inte väger så mycket, så ryggan kommer nog inte vara så mycket tyngre än den är nu. Jakob har tältet just nu, och det får vi ju turas om att bära, så bitvis får jag en något tyngre ryggsäck förstås, men det får jag ju acceptera. Blir ju bara mer träning helt enkelt! :)

Kommer försöka uppdatera bloggen lite under vandringen via min iPhone, men det blir mest troligt bildlöst tills jag kommer hem, eftersom det hittills gått dåligt för mig att lägga upp bilder via phonen... :/

Värme!



I flera dagar har det varit jättevarmt ute. När jag for till jobbet i morse kl 6 så var det 19 grader i skuggan. 19 grader!! Helt underbart! Trots värmen cyklade jag till jobbet på rekordtid idag, 25 minuter. Snittiden per km var 3 minuter. Det är ingen fantastisk tid sådär, men för mig klockan 6 på morgonen är det faktiskt en bra tid. Jag blev svettig och fick duscha när jag kom fram till jobbet. Skönt att jobba på ett gym! :P

Jättegod lax!



Igår improviserade jag lite till middagen och lagade lax med Philadelphia.

Till 2 pers:

2 laxfiléer
½ pkt philadelphia mjukost (valfri smak)
kryddor (jag hade salt och vitlöksmix)
saft från ½ citron

Om laxfiléerna är frysta, släng in dom i ugnen 20 min 200 grader. Släng sedan på philadelphiaosten, kryddorna och citronsaften. På tinade/färska laxfiléer - släng på "påläggen" direkt.

Servera med potatis och grönsaker. Busenkelt och jättegott!

Hurtig



Igår efter att jag vandrat en mil med Jakob med tung packning på ryggen så cyklade jag och Magnus en sväng för att utforska lite genvägar till Magnus föräldrar. Det var riktigt mysigt, och varmt! Jag skulle kunna cykla den vägen till jobbet, och genvägen är förvisso kortare men det är grusväg nästan hela vägen, så jag cyklar hellre på asfalt.

Idag har jag kört i funktionella gymet (vart annars?) igen, tillsammans med min kompis Malin. Riktigt skönt. Sedan fick jag jobba lite och visa StiL för blivande LTU(Luleå Tekniska Universitet)-studenter, något jag gärna gör då jag är väldigt stolt över vårt gym och utbudet vi har. :)

Övningsvandring


Svettigt värre

Vi gick nästan 1 mil idag, och det tog ca 1½ timme. Lagomt tempo tyckte vi, med en snittid per km på 11 minuter ganska precist. Helt okej. Det är ju inte ett tempo vi kommer hålla till helgen när vi ska vandra 55km, men det kändes ändå som ett bra övningstempo.

Lite roligt att det äntligen är dax nu på lördag! Jag har verkligen tänkt att det ligger ganska långt framåt i tiden, men nu är helgen ju faktiskt här. Nu. Det ska hur som helst bli riktigt kul, och jag längtar verkligen.

Snart vandringstajm!


Jag och Petter övningsvandrar

Nästa helg är det dax, då ska vi vandra Fjällräven halv classic i Gästrikland, ca 55km. Det ska bli jätteroligt! Blir dock bara jag och Jakob, Petter har inte möjlighet att följa med tyvärr. Men det ska bli skoj ändå :)

Idag ska vi övningsvandra igen, precis som vi gjorde tidigare i våras, och så ska vi handla så vi har allt vi behöver till vandringen i helgen. Så efter idag ska vi va helt färdigförberedda!

Älskar ljuset!


På promenad med hundarna 00.40

Efter en lång och mörk vinter här i Luleå så är det grymt skönt att ljuset är här dygnet runt. SOlen går aldrig ner! Bilden ovanför är tagen 00.40 inatt och det är lika ljust ute som om det vore en molnig dag.

Har fått frågan från släktingar som bor söderut om det inte är svårt att sova, men problem att somna har jag aldrig haft. Och så vänjer man sig ju vid ljuset, så det är faktiskt inga problem alls. Och vi har ju persienner och gardiner även här uppe i Luleå, så om det hade varit ett problem så hade det varit lätt att lösa :)

Laxpasta med lime



Var ett tag sedan jag gjorde den här rätten nu, har bara glömt lägga upp receptet :) Supergod rätt, och väldigt lätt att göra!

Recept för 4 port.
300 g pasta
400 g skinn- och benfri laxfilé
2 dl lätt crème fraiche
1/2 hönsbuljongtärning
1 msk flytande honung
rivet skal och pressad saft av 1 lime
nymald svartpeppar

Gör såhär:
Koka pastan. Skär laxen i tärningar. Blanda crème fraiche, smulad buljongtärning, honung, skal och saft av lime i en kastrull. Låt såsen koka upp. Lägg i laxen och låt koka någon minut. Servera med pastan och gärna vitlöksstekt squash (som på bilden) eller spenat. Krydda med peppar.

Funktionell träning i naturen


Frontsquat med en trästock


En kompis till mig funderade över hur man kan träna styrketräning utan att gå på gym. Så vi gav oss ut och testade med stenar, stockar, bänkar och annat. Min tanke var funktionell träning, och det blev faktiskt riktigt bra. Exakt HUR bra den här sortens träning går beror ju på vad man hittar för lämpliga redskap. Just igår hittade vi en helt okej stock och en riktigt bra sten. Stocken hade gärna fått vara smalare men tyngre, och det blir ju lite svårt kanske att hitta. En skivstång i gymet är bättre lämpat för sådan träning, men det funkar ändå helt okej med en stock i de flesta övningarna. Det som blir svårt är ju tex marklyft och frivändning etc.


Jakob kör sving med sten


Stenen vi använde ersatte medicinboll och kettlebell i benböj och jättesving. Gick faktiskt väldigt bra, och var riktigt kul! Kan varmt rekommendera den här träningsformen för den som inte vill skaffa gymkort, eller som alternativ till den vanliga träningen.

Övningarna vi körde med trästock var:
torsonator
bröstpress
benböj
sittande rodd

Övningarna vi körde med sten var:
sving
tricepsrodd
utfallssteg med sten ovanför huvudet
utfallssteg med överkroppsvrid
axellyft (mindre sten/vikt)

Övningar utan redskap:
dips (på bänk)
sit-ups
armhävningar
plankan (både vanlig och på sida)
enbensböj
rygglyft
burpees

Frukost före träning



När som helst blir jag upplockad av min kompis Jakob och vi ska ut i skogen och sätta ihop ett träningsprogram åt honom. Fokus ligger på styrka och att använda den egna kroppen samt naturens "redskap" i träningen. Jag är knappast någon expert på området "träning i naturen", men har tagit inspiration från CrossFit och funktionell träning, och hoppas vi kommer hitta lämpliga grenar/stockar och stenar vi kan lyfta på olika sätt. Ska bli intressant! Tar med mig kameran också, får se om det blir några bra bilder :P

Inför ett träningspass behöver man ju ladda med energi några timmar innan, så jag gick upp halv tio, ca 2 timmar innan träningen ska börja, och åt knäckebröd och ägg. Inte världens största frukost, men det var lite tanken att det inte skulle bli så mycket som skumpar runt i magen när jag tränar. Vill inte riskera att få sådär ont i sidan som man kan få av att äta nära inpå träningen. På svenska kallas det för att man får "håll", men här uppe i norrland kallar man det för "mjälthugg". (Vad fenomenet har med mjälten har jag aldrig fått något svar på.)

Gamling tillbaka



Imorse blev jag sugen på en frukost jag inte ätit på länge - Keso med fil och frysta bär! Jag mixar en näve hallon och blåbär med 1dl fil och blandar sedan den mixen med 1 dl keso. Jättegott, och det är en frisk, uppiggande frukost.

Idag ska jag ut till Råneå utanför Luleå och hälsa på en kompis som bor där, ska bli trevligt. Sedan får jag se vad eftermiddagen har att erbjuda :)

Pepp!


Mitt nya linne - gillar brottarrygg!

Idag efter jobbet passade jag på att träna lite. Det blev lite teknikträning i funktionella gymet och sedan lite drygt 1 km jogging på löpbandet. Skönt! Tränade för första gången i mitt snygga nya linne också, visst är det najs? Satt perfekt, och var superskönt! Älskar brottarrygg på träningslinnen, kan knappt träna i nåt annat!

RSS 2.0