Baksmälla...


Medaljer från vår ruset 2011

Igår var det vår ruset i Luleå! Jag var där som funktionär och stod och delade ut bananer till löparna som kommit i mål. Det var faktiskt riktigt roligt! Alla var så trötta, men väldigt glada.


Före starten var vädret helt okej, lite blåsigt bara

Vädret var ju superfint hela dagen, men på eftermiddagen drog det inte lite moln, och när starten närmade sig var molnen ganska mörka. Solen sken dock emellanåt, och vi höll tummarna in i det sista för att vi skulle slippa regn.


Efter målgång kom det en snabb skur regn

Det kom lite regn efter målgången, men den var ganska snabbt över faktiskt. Efter det hade vi molningt men inget regn - skönt!


Tält vid målgången där deltagarna fick varsin påse med lite sponsgrejjer samt en banan!




Peter Siepen stod som vanligt för underhållningen

Peter Siepen fanns på scen både före, under och efter loppet och sprang omkring och intervjuade deltagare och funktionärer, och mot slutet delade han ut priser som lottades ut bland deltagarna. Priserna var faktiskt riktigt fina, en weekend på nåt ställe i fjällen, presentkort, goodie-bags från olika butiker osv.

Vi funktionärer var kvar till ca kl 22 på kvällen och stökade undan, det gick riktigt smidigt och bra faktiskt. Vad jag nu i efterhand vet inte gick så bra var tydligen utdelningen av picknicken. Dels kom aldrig brödet och kalkonen som alla skulle ha haft, och dels så hade lokala tidningen "kuriren" gett oss 150 fleecefiltar som vi skulle lägga slumpmässigt i olika picknickkorgar. Men då stod folk och väntade tills det delades ut en sådan påse. Lite småfult gjort sådär, det ingick ju inte i standardpåsen om man säger så...

Många blev förstås besvikna då det saknades grejjer i picknickkorgarna, och vi arrangörer är ju inte mindre besvikna - vi har ju betalat för grejjer som aldrig dök upp! Fortfarande vet vi inte vart brödet är, men förhoppningsvis har dom styrt om lasten nu så vi inte får den idag istället, haha!

Hur som helst - mycket hade kunnat gå bättre, men mycket mycket mer hade kunnat gå sämre. Jag hade väldigt kul, och hoppas nästa år blir lika bra :)

Då var det dax!


På väg till jobbet i finaste vädret!


Idag är det Vårruset i Luleå! Helt underbart väder för en löparfest är det också, något förvånande eftersom det spöregnade igår. Men hur najs som helst! Jag sitter inne till kl 16, sen blir jag frisläppt för tjänstgöring ute på löpområdet. Starten går kl 19.00, så jag lär vara hemma sent ikväll. Men kul ska det bli! :)

Mors dag!



Ni har väl inte glömt att det är mors dag idag? Själv ska jag till min svärmor för att fira henne med lite fika. Hade gärna ringt min egen mamma för att "gratta" henne på mors dag, men hon hann ringa först, men fick förstås ett grattis då. Stor kram till alla fina mammor där ute idag!

Har cyklat med runkeeper!



Idag när jag cyklade till jobbet så slog jag igång min runkeeper på iPhonen. Det gjorde cyklingen mycket roligare! Har aldrig använt runkeeper tidigare, men så sa Magnus att han använde den när han cyklade till jobbet igår, så då ville jag också testa.

Runkeeper kopplas upp mot GPSen och mäter hur långt jag har cyklat, hur snabbt jag har cyklat och medelhastighet per km. Jag får uppdateringar med jämna mellanrum, och då talar en röst om för mig hur långt jag har cyklat och medelhastigheten per km dittills. Jättekul!

Idag cyklade jag totalt 8,31km. Total tid blev 27 min 53 sek (men då måste jag få tillägga att det tog några sekunder från att jag slog igång appen tills dess att jag började cykla, samt att jag inte slog av appen förrän jag parkerat och låst cykeln och gått in på jobbet. Nån minut bör alltså dras av från den tiden), och medelhastigheten per km blev 3,21 minuter. Snabbast gick km 8 (2,39min), och segast gick de sista 0,31km, när jag bara rullade in på parkeringen typ. :P

Nu återstår bara att se hur snabbt jag cyklar hem! Mest troligt går det betydligt långsammare, dels då jag inte har någon tid att passa, och så har jag en sjuk uppförsbacke på hemvägen...

Minute maid äpple



Gillar Minute Maid juice med fruktkött, som finns i smakerna apelsin, exotic och äpple. Äpple är min absoluta favorit, med tydlig smak av gröna äpplen. MUMMA!


Cykel till jobbet



Då har jag för första gången cyklat till jobbet. Jag har tidigare mätt upp en kortare väg till jobbet, men hittar inte riktigt den vägen irl, så jag fick ta det säkra före det osäkra, vilket i detta fall innebar den längre vägen istället för en kortare. Det gick bra ändå, förutom att jag stötte på vägarbete mitt på en stig jag hade valt, så jag fick gå halvt i skogen bredvid cykeln en bit. I andra änden av stigen, där jag kom ut på vägen igen, hade man satt upp spärrar och varningsskyltar, men inte från det hållet jag kom. Irriterande! Nåja, då vet jag det tills imorrn i alla fall :)

Totalt var sträckan jag cyklade 8,4km och det tog prick 30 minuter att ta sig, men då vill jag ju gärna reservera bort några minuter där för skogspromenaden. Tiden imorrn blir nog mer rättvisande.

Får alltså 1,6 mil cykling i benen idag. Najs!

Plankstek till lunch



Igår blev det plankstek till lunch med jobbet. Supersweet! Det var förstås riktigt gott, men även väldigt trevligt att sitta ner och käka med kollegorna samlade.

Blir nog mindre lyxig lunch idag, typ makaroner och ägg eller nåt.

Härlig träning igår



Hade en riktigt schysst träning i funktionella gymet med Malin igår. Vi gick igenom hur mycket som helst och tränade på lite olika tekniker och sånt. Jättekul! Avslutade med brutalbänken, så jag har lite träningsvärk i magen idag.

Drack nästan en hel celcius ca 45 min innan träningen, och det funkade jättebra då, fick massor med energi, men inget skak, illamående eller problem att sova sen :)

Helgens träning



Har inte blivit så mycket träning den här helgen. I lördags cyklade jag kanske 2 mil sammanlagt, så där var det ju lite motion. Igår var jag och Magnus i Siknäs några mil norr om Luleå och hälsade på några kompisar som bor där, och det tog i stort sett hela dagen, så då blev det ingen träning alls.

Idag ska jag träffa en kompis i gymet och försöka instruera lite i funktionella gymet. Blir roligt att försöka göra det, och jag ska ha papperna med mig så jag inte ger några felaktiga instruktioner. Förhoppningsvis kommer jag lära mig själv av att försöka instruera någon annan. Ska bli jättekul!

Celcius

Fick en fråga av Lena J om vart jag köper celcius. Det gör jag på StiL Sportcenter i Luleå, där jag också jobbar. Det finns inte i matbutiker vad jag vet, ännu, men det kommer säkert. Än så länge finns det nog bara på gym, men inte alla.

Nu är det dax!

Idag är det dax för stadsmaran i Luleå! Över 2500 löpare kommer springa de olika loppen, allt från ungar som springer MAX-loppet på 2 eller 3,5km, till tävlande marathonlöpare som springer halvmaran på 21km.

Jag personligen kommer att stå längs huvudgatan inne i stan och där ansvara för de 13 funktionärer som står längs den huvudgatan. Vi ska vakta korsningarna där det kommer personer och bilar som vill korsa banan. Det ska bli riktigt roligt, hoppas bara det inte regnar!!

Dax för stadsmara!



Imorrn går Luleå stadsmara av stapeln. Det är en årlig löparfest som mitt jobb anordnar. Det är flera lopp, allt från 2km för de yngsta deltagarna till halvmaran på 21km. Jag kommer att vara funktionär på huvudgatan inne i stan, och det är första gången jag är med om detta. Ska bli grymt kul! Hoppas bara på fint väder!

Spin/core



Idag körde jag spin/core. Hade tänkt dricka en celcius typ 40 min innan passets start, men glömde bort det så det blev precis innan passet. Effekten kom lite för sent, så jag var lite illamående efter passet, men det gick faktiskt över ganska snabbt. Skönt :) Nästa gång ska jag försöka dricka den i tid.

Varför dricker jag då celcius? Tja, det är en välsmakande energidryck utan kcal, men som ger massor med energi pga det höga innehållet av koffein och taurin. Koffein har också en bevisad effekt på fettförbränningen, så jag tycker inte att något med drycken är skadlig om man är en vuxen, frisk människa. Barn och gravida rekommenderas dock inte att dricka energidrycker alls, och man ska aldrig kombinera energidrycker med alkohol eftersom man misstänker att taurin + alkohol kan ha orsakat plötsliga dödsfall hos unga. Vilket man ju helst vill undvika :)

Cykeltajm


En nyare årsmodell av min cykel


Äntligen är min kära cykel funktionsduglig igen! Jag glömde cykeln i Umeå när jag flyttade därifrån för snart 3 år sedan, och förra året lyckades jag hämta hem den, men då hade jag tappat bort nykeln och cykeln har bara stått låst sedan dess. Men igår så fixade vaktmästaren på mitt jobb upp cykeln. Han sågade av låset och pumpade upp däcken, och det visade sig att däcken har tömts på luft av tiden, inte av punktering.

Så idag ska jag cykla till jobbet! Tror jag ska ta på mig träningskläder och cykla som en liten blådåre, och duscha när jag kommer fram. :)

Snygga byxor från Nike



I förra veckan kollade jag in dessa på inter sport, men tyckte inte att dom satt helt optimalt på. Har ändå inte kunnat släppa dom helt i tanken. Visst är dom rätt snygga...? Problemet när jag provade dem var i grenen, där jag tyckte dom var lite säckiga... Måste nog prova dom igen tror jag...

Pärlan!



Igår for jag till Boden och hämtade hem en bil! Min (och Magnus förstås) aldeles egna, fina bil! Det första som hände när Magnus kom ut och kikade på den var att en bakruta fastnade öppen, och vi fick inte upp den. Blev en tur till svågern utanför stan och han plockade isär dörren och fixade rutan. Nu funkar den, så himla skönt! Lite komiskt att vi var så nöjda, och det första som händer är att något visar sig inte funka, haha!

Ska slänga in min cykel i bilen och ta den till jobbet idag. Cykeln är låst och jag har tappat bort nykeln, så vaktmästaren på jobbet har lovat att han ska såga upp låset åt mig med sin klinga. Går ju på bara nån sekund, jämfört med om jag skulle stå själv med en metallsåg... Så ska jag köpa nya däck i eftermiddag, så kan jag förhoppningsvis cykla till jobbet snart! :)

Skön helg

Hade först planer på att träna i lördags eftermiddag, men det blev istället en lugn och skön eftermiddag hemma på altanen följt av grillade kebabspett när vi fick besök av Lina och Ronny. Mysigt!

Idag har jag pysslat med kaninerna och storstädat hos dem, och så förstås kollat hockey. Rolig bronsmatch där Tjeckien vann stort mot Ryssland, och riktigt jobbig finalmatch där Finland olyckligtvis gjorde detsamma mot Sverige :(

Imorrn blir det extra långt arbetspass pga sjukdom, och sen ska jag förhoppningsvis ta bussen till Boden och hämta hem en stooor, fin röd pryl som jag längtat efter hela helgen! :P

Föreläsning

I veckan ringde Petra från Sisu Idrottsutbildarna och bjöd in mig att hålla kostföreläsning för ett gäng hockeykillar idag. Det gällde Norrbottens främsta hockeytalanger från årskurser 96, 97 och 98 som var på fysläger i Luleå över dagen, och det var ett stort gäng på ca 100 st! Trevliga och snälla var dom, och det var jättekul!

Nu sitter jag inne i stan på en bänk i solen och väntar på bussen. Superskönt! Hade jag inte haft fullt med packning med mig från föreläsningen så hade jag nog gått och kollat på träningskläder. Vill ha ett till par träningsbyxor, men har inte hittat åtta bra än. Får se om det blir lite shopping till veckan kanske...

Äntligen fredag!!




Fredag = vilodag för mig denna vecka. Så skönt! Jobbar till 11, sen ska jag bara hem och slappa. Har iofs tusen saker att göra hemma också, men inga direkta måsten, och ingen träning! Ska bli skönt för axlar och ben att få vila lite känner jag. Kanske sätter mig i solen på altanen en stund, det är så fint väder idag!

Igår på teknikträningen så filmade vi varandra lite, och i morse kollade jag på några av klippen. Jag såg flera fel som jag gjorde, så jag blev rejält taggad att öva teknik igen! Kanske hinner till gymet imorrn eftermiddag, och har jag tur får jag med mig Magnus också, och kanske någon kompis till honom. Håller tummarna! :P

Teknikträning



Tränade ju teknik i gymet idag med Camilla. Vi lockade med oss Stefan också, och det var riktigt bra att ha med dom båda. Dom har ju mer erfarenhet av just träning i gymet än vad jag har, och ser mycket mer små teknikgrejjer, så jag fick bra feedback. Och när dom säger att det ser bra ut kan man lita på det! :)

Vi körde mest marklyft, push press och push jerk, och det var jätteroligt!

 

Imorrn blir det skön vilodag hemma bara :) Längtar!


Ajajaj


Klätterställningen


Igår fick jag välbehövd massage av Frida på mitt jobb. Hon är en sjukt bra massör, och hon masserade massa triggerpunkter på mig, och jag hade jätteont hela tiden. Ajajaj! Idag är jag aldeles öm i axlarna, så när jag tränade idag blev det lite mer ben (rodd, burpees och boxhopp) än axlar, även om jag värmde upp med lite push press 4x10 med 20kg stång. Gick hur som helst ganska bra!

 

Jag kan förresten rekommendera sajterna CrossFitnordic.se samt CrossFit.com för den som är intresserad av funktionell träning och CrossFit. CrossFitnordic.se är nordens största crossfitportal på nätet, och det var en av grundarna av den sajten som hade workshopen med oss i lördags. På CrossFitnordic.se kan man klicka på "dagens pass", och där få tips om vad man kan köra för pass. Idag körde jag passet från onsdag 110504, men bytte ut handstående armhävningar mot vanliga, och bytte även löpningen mot rodd. Funkade fint, blev väldigt trött! Intensitet är nyckelordet i crossfit och därför har man så kallade met-cons där man varvar lite olika övningar (2-4st) i ungefär en kvart, så hårt man bara orkar. Det är riktigt tufft och utmanande, men roligt, särskilt om man är flera!

 

Imorrn ska jag och Camilla på jobbet öva lite tekniker, så det blir en lugn dag på träningsfronten. Vi kommer väl mest hänga i klätterställningen och öva på att gunga... Ska bli fint att få lite feedback, blir så lite av den varan då man kör själv! :P


Hälsovecka och gratislopp



Där vi bor hålls det tydligen en hälsovecka nästa vecka, med bland annat ett 5km lopp som är helt gratis att delta på. Jag blev lite sugen på att delta, kanske promenera med hundarna eller nåt sånt, bara för att stödja den här typen av initiativ. Är ju kanske inte världens häftigaste arrangemang eller så, men det är ju sånt här som behövs bland vår inaktiva befolkning. Sånt här som kan få en inaktiv "Svensson" att börja röra på sig, få lite tips, ideer, inspiration etc. Jag tycker det är kanon!

70 kg marklyft!

Hade ett schysst träningspass i funktionella gymet nyss. Avslutade bl.a. Med att ta 70 kg i marklyft! Det är ju mer än vad jag väger! Känner att en bra dag kan jag ta mer. Taggad!

Lite pyssel i trädgården



Igår bestämde jag mig för att pyssla lite i mitt växthus, och det blev omplantering av lite tomatplantor och chiliplantor som jag fått av Lina, och så planterade jag lite vitlök och paprika. SKa bli roligt att se om det gror! :)

Om CrossFit - del 1


Jag svingar 20kg kettlebell på workshopen i lördags


CrossFit är ett skyddat varumärke, men handlar i grund och botten om funktionell träning, dvs träning med naturliga rörelser som man faktiskt har användning av i verkligheten. Det handlar dels om man tränar styrka i rörelser istället för i specifika muskler, men också om att man tränar flera olika färdigheter i samma rörelse.

Eftersom det som sagt är ett skyddat namn, så man får inte säga att man är instruktör eller liknande i CrossFit utan att man blivit certifierad. På workshopen vi var på i lördags förekom ingen certifiering, utan vi blev introducerade i vad CrossFit är, hur man tränar det på ett bra och säkert sätt, lite exempel på övningar och träningsupplägg, och så fick vi såklart lära oss en del teknik också. Det var väldigt roligt och lärorikt.

Fitness
I och med att CrissFit har växt och blivit såpass stort som det är så blev man till slut tvungen att fundera lite mer på frågor som utövare hade, som till exempel vad fitness egentligen är. Det finns flera olika teorier kring det, men det går ut på att man ska vara jämnbra på många olika saker. Man ska vara bra på alla tio generella fysiska färdigheterna;
Kondition/kardiovaskulär kapacitet
Uthållighet
Styrka
Flexibilitet
Explosivitet
Snabbhet
Koordination
Precision
Smidighet
Balans

Om man tänker sig alla tio färdigheterna som varsin stapel så ska alla staplarna vara höga för att man ska anses ha hög fitness.

Övningarna
Övningarna kan delas in i tre olika kategorier; Lyft, Gymnastik och Monostrukturella övningar. Exempel på lyft är knäböj, marklyft, press, sving, frivändning etc. Gymnastik är tex knäböj utan vikt, armhävningar, pull-ups, boxhopp, sit-ups etc. Monostrukturella övningar är monotona övningar som utförs en längre tid, tex hopprep, simning, löpning, rodd, cykling etc.

Ett pass i CrossFit är ofta en kombination av 2 eller 3 övningar, och man kombinerar inte så ofta övningar som är för lika varandra. Ju fler pass man har per vecka, desto färre övningar kan man ha per pass. Ju färre pass per vecka, desto fler övningar blir det per pass, för helst ska man få med alla 10 fysiska färdigheter, samt alla basala rörelsemönster på en vecka. Om man tränar tex 2 pass per vecka får man dock räkna med att det tar 2 veckor innan man får med allt.


Mer om CrossFit



I lördags var jag då som bekant på workshop i träningsformen CrossFit. Jag blev väldigt inspirerad, och tänkte berätta lite om träningsformen här i bloggen. Ämnet är dock så stort, så det blir uppdelat i lite mindre "portioner". Håll utkik :)


Crossfit



Nu är jag helt färdig! Har tränat hela dagen, olika övningar med skivstänger och kettlebells. Mycket teknik, men även lite teori om träningsplanering och crossfitens bakgrund osv. Jättekul, men sååå mycket information! Måste sätta mig ner i veckan och reda ut alla tankar osv.

Nu ska vi iväg och käka middag hos några vänner. Det ska tydligen grillas. Mmmm!!

Träning denna vecka


Kurs i funktionell träning på lördag


Blir väldigt lite träning denna vecka i och med att jag jobbar så sent och är så trött efter jobbet. Men på lördag ska jag på utbildning i funktionella gymet, och då ska jag träna med olika redskap hela dagen! Ska bli jättekul, och otroligt lärorikt. Mest troligt kommer mycket fokus att ligga på teknik i övningarna, och det ska bli fint att få lite tips när det gäller redskapen eftersom jag inte alls har tränat särskilt mycket med dom. Välbehövligt med andra ord!


Tekniken i träning med kettlebells behöver jag öva på!

Mys i soffan



Är helt sjukt trött idag. Jobbar 10.45-19 denna vecka, och det är inte det att det är många jobbtimmar, för det är det inte, men jag är igång så många timmar i och med att jag trots att jag börjar jobba sent går upp tidigt för att ta hand om hundarna. Och när jag väl gått upp så kan jag inte somna om, så jag är uppe tills jag drar till jobbet.

Av den anledningen så har jag bara slängt mig på soffan nu när jag kom hem, tillsammans med Tiger och lite gott rött te. Very najs!

Underbara måndag!

Måndagar KAN faktiskt vara superhärliga! Som min måndag idag tex. Jag vaknade bredvid världens bästa man, hade en rolig dag på jobbet som gick snabbt och smärtfritt, fick ett jättegulligt sms av min kära mamma, och till slut kom jag hem till en superhärlig överaskning - Magnus hade fixat taccos till middag! Är nu på väg att krypa ner i sängen, sådär lagomt trött och väldigt nöjd. Kan det bli bättre??


Lite bilder från valborg

Igår var det ju valborgsmässoafton och jag och Magnus var bjudna på fest hos våra vänner Lina och Ronny som bor ute i Siknäs, några mil norr om Luleå. Det var en riktigt lyckad fest, och vi hade grymt roligt. Här är lite bilder från kvällen. :)


Vår lilla eld




Mys vid elden





Fin utsikt från huset ner mot vattnet



Tidigt på morgonen, från älven mot huset. Det är i det gula huset som Lina och Ronny bor.







RSS 2.0