Föreläsning i Piteå


Jag väntar på att alla åhörare ska ta plats inför föreläsningen


Igår var jag på Piteå havsbad och föreläste för ett gäng forskare på Luleå Tekniska Universitet (LTU) om träning, kost och friskvård. Jag hade blivit ombedd innan att prata om ganska mycket, men bara fått en timme att föreläsa på, inklusive frågestund (!!), så jag fick beröra det mesta ganska ytligt. Jag hade, enligt önskemål, lagt tyngdpunkten på träning och friskvård, eftersom LTU har ett friskvårdsavtal med StiL, där jag ju jobbar. Flest frågor kom dock på kosten, och det gjorde mig ingenting. Det är ju min hjärtefråga när jag föreläser! Frågorna handlade inte helt oväntat om LCHF, snabba och långsamma kolhydrater, energidrycker, proteintillskott och om att äta sent på kvällen.

Det var inte så många som jag befarat på föreläsningen, kanske kring 100 pers, men salen rymde betydligt fler platser, och jag fick stå på scen och ha mic. Jättekul! Efter föreläsningen fick jag applåder (också jättekul förstås), och fler frågor sådär personligt, av personer som inte velat ställa sina frågor inför alla andra.


På stora scenen


Jag tycker verkligen det är jätteroligt att föreläsa för vuxna människor jämfört med barn. Där finns ett genuint intresse som jag ju delar, och för barn är jag inte riktigt lika duktig att prata heller. Oftast får jag så blandade grupper att det blir svårt att fånga deras intresse. Och visst, alla är inte jätteintresserade på en sån här föreläsning jag höll igår heller, men fler är intresserade på riktigt, och det är himla skoj.


Ingen bodystep igår heller :(


spinning


Igår hade jag tänkt gå på bodystep. Äntligen! Har inte kunnat gå på det passet på tre veckor! Lunch och en resa till Boden drog dock ut på tiden och jag hann inte dit. Det blev spin 30 min och bodypump 45 min istället, och det var en skön genomkörare för kroppen det också. Var helt slut på spinningen, hade inte alls den ork jag trodde jag skulle ha, eller som jag brukar ha. Trist, men så är det väl ibland. Idag blir mest troligt vilodag, och så ska jag försöka hinna till bodystep kl 18 imorrn, onsdag, istället! :)

Mörkt och mysigt




Nu börjar det bli mörkare och mörkare, nästa helg ställer vi om till vintertid! Mörkret ska ju tydligen göra oss Svenskar deprimerade, men jag tycker mörkret är mysigt och fint. Då kan man tända ljus inomhus för extra mysfaktor, krypa upp i soffan med en filt, en bra bok och en kopp varm choklad (med vispgrädde förstås!) eller te. Snart kommer ju dessutom snön (förhoppningsvis), och den lyser ju faktiskt upp utomhus.

Jag älskar vintern och snön. De allra kallaste dagarna här i Luleå tycker jag oftast är liiiite för kalla när de väl kommer. -30 räcker gott och väl, kallare än det så börjar det bita så rejält i ansiktet. Men annars tycker jag mycket om vintern. Det är mysigt att få ta på sig en massa kläder, och det är äntligen säsong för stickade tröjor! Me like!

Thaimassage grundkurs del 1


Jag övar på min kurskamrat Sandra


Nu är kursveckan i Stockholm slut, och imorrn åker jag tillbaka hem till Norrland. Veckan hos Tina på thaimassagecenter har varit otroligt lärorik, intressant och bra. Förutom själva massagetekniken så har Tina delat med sig av berättelser och erfarenheter från sina resor i "fjärran öster", och även såklart olika behandlingserfarenheter och massagetips. Sådant är såklart ovärdeligt när man går en sådan här utbildning.


Thaimassören och vår lärare Tina visar en stretch på min kurskamrat Sandra


I måndags var jag ju helt själv på kursen, och fick massera och masseras av Tina. I tisdags kom dock Sandra, som gått denna kurs i våras. Och har man gått kursen en gång får man komma tillbaka och repetera gratis, så det var precis vad Sandra gjorde. Hur bra som helst, för då var vi ju flera, och Tina kunde visa greppen på Sandra medan jag antecknade.

Nu ska jag bara hem till Luleå och öva, öva, öva på allt jag lärt mig, för att det ska fastna ordentligt. Misstänker att det finns en del frivilliga som jag kan öva på, och det är ju perfekt! Precis vad jag behöver!

Sova middag

Känner mig lite sliten och trött, eftersom jag inte sovit så mycket de senaste två nätterna. I tisdags tog jag tåget till Västerås för att hälsa på föräldrarna och Josse. Sjukt kul att träffa dem igen, verkligen! Blev bjuden på ribs och ugnsgrillade rotfrukter och så kollade vi på fotbollsmatchen (Sverige-Holland) på TV. Supertrevligt och roligt, vilket förstås inte blev sämre av att Sverige slog Holland med 3-2! Rysligt bra match, och det var inte som att Holland spelade kasst heller, tvärtom. Och Sverige slog dom ändå. Svinkul!

Jag sov över där i Västerås, låg och snackade lite med syrran innan vi somnade, och tog sedan morgontåget 6.30 med pappa tillbaka till Stockholm. Började kursen 9.30 på morgonen så jag tänkte att då skulle jag ha gott om tid att återvända till hotellet, äta lite frukost och sova en liten stund. Tänkte också sova på tåget. Gjorde dock varken eller, så igår under dagen och särskilt på kvällen var jag väldigt trött, men hade ändå svårt att sova. I morse var jag därför fortfarande lite trött, men dagen har ändå gått bra. Känner mig dock trött i huvudet av all information som har gått in i skallen, och behöver vila lite nu efter idag. Ska därför ligga och slappa lite på rummet nu tänkte jag.

Ska försöka gå igenom alla delarna av massagen sedan, få lite ordning och reda på allt trassel i skallen, sen är det dax för date med Malin som ju bor här i Sthlm. Ska bli jätteroligt, var så länge sedan jag träffade henne!

Gillar Stockholm


Härlig Meze


Jag har kommit fram till att jag trivs här i Stockholm. Inte så att jag vill flytta hit eller så, men jag tycker om att vara här på besök. Det finns så mycket att titta på och att göra och uppleva och shoppa. Och äta! Idag tog min kurskompis med mig till ett litet mysigt hak där man kunde köpa Meze, en slags medelhavsk buffe. Det fanns flera smarriga grejjer att välja mellan, och jag åt pirog, fetaostrulle, mozarella- & tomatsallad, kronärtskocka och en jättegod sås på vitlök. Till det fick jag en god quinoasallad. Mumma!


Min tallrik Meze


Igår till lunch gick jag till ett mysigt litet fik och åt en god smörgås och drack en kopp te. Hon som sålde det sa att teet var gott och fruktigt, men det var tyvärr rätt smaklöst.


God smörgås och smaklöst te


Gott te har jag däremot druckit på massagekursen, som instruktören Tina har bjudit på. Jag var tvungen att fråga vad det var för te och vart hon köpt det, och nu har jag gått och köpt samma så jag kan fortsätta dricka det hemma! Det är ett grönt te med smak av mango. Alla andra gröna teer jag har druckit har typ smakat hö, men det här är jättegott! Ser fram emot att kunna dricka det hemma i Luleå när vintermörkret börjar smyga sig på :)

Kurs i Sthlm


Mumsig sushi


Igår flög jag till Stockholm för att den här veckan gå steg 1 i Thaimassage! Hur spännande som helst. Jag går hos Tina på Thaimassagecenter, och på grund av en del avhopp är jag enda eleven! Hur lyxigt som helst att få privatlektioner av en kvinna som sysslat med thaimassage i 12 år.

Idag började vi dagen med qigong, och sedan gick vi igenom thaimassagens historia lite grann. Sedan började vi med själva massagen, och gick igenom massage av fötterna. Eftersom jag var ensam elev gick det så himla snabbt, så vi hade gått igenom första dagens "grepp" rätt tidigt. Då fortsatte vi ändå lite till, innan vi avslutade för dagen.

Jag passade på att gå lite på stan, köpa födelsedagspresent åt min syster som bor här i Stockholm och fyllde år i onsdags, och som jag ska träffa på torsdag. Sedan köpte jag med mig sushi upp på hotellrummet och pluggade lite på qigongen och massagen. Qigongen gillar jag även om jag egentligen inte är så mycket för sådan typ av träning. Men dom här övningarna är lätta och värmer kroppen, och jag känner faktiskt att jag blir lite lugnare av dem och inte så jäktad och otålig. Dessutom så måste jag liksom lära mig dessa övningar, eftersom det hör till thaimassagen och jag gissar att jag och Tina kommer att köra dem varje morgon denna vecka. Så jag tränade som sagt lite på dem idag på eftermiddagen, och jag ska köra igenom dem igen imorrn bitti innan jag promenerar till Tina. Kanske lär jag mig att tycka om övningarna på riktigt!

-2,2

I morse kl 7, när det var dax för hundpromenad, så visade termometern en utetemp på -2,2 grader! Is på bilrutorna förstås, och is på vattenpölarna! Minusgrader bara sådär i sig är ju inte jättemysigt, men det innebär ju att snön och vintern är på väg, och det gillar jag! Allt blir så vitt och fint, och det blir en helt annan luft. Och så får man klä på sig en massa kläder, och gå i koftor och stickat, och dricka varm choklad med vispgrädde. Och när man har varit på gymet och tränat så får man is i håret när man går ut.

Funderar på om jag den här vintern ska testa åka lite längdskidor. Det var jättelänge sen jag gjorde det. Jag snackade om det för nån vinter sedan, men det blev aldrig av. Men kanske den här vintern. :)


Hård träning


Jag svingar och Camilla tittar på. Bild från workshop i Crossfit från i våras.


Åååh va roligt! Igår och imorse körde jag hård träning tillsammans med min kollega Camilla, som är PT. Grym träning! Igår blev det tung styrka i gymet, där vi körde överkropp, och Camilla introducerade mig för några nya övningar. Riktigt skoj, men tungt! Armar, rygg, skulderblad och mage värker på ett skönt sätt idag. Lycka!

Som anställd på ett gym har man ju fördelen att man har nyckel till lediga salar, så i morse hade Camilla bokat in oss i en sådan och körde cirkelträning med mig och en kompis. Vi körde 8 "krokodilgång", 15 sit-ups med medicinboll, 15 A-hopp (typ mountain-climbers fast värre), 10 hängstyrkefrivändning, 20 sving med kettlebell, 10 push-press, 8 armhävningar, 15 boxhopp på ett varv. Och så körde vi fem varv. Tog lite drygt en halvtimme och var rejält jobbigt, särskilt de övningar där armar, axlar och skuldror användes, eftersom dom var trötta sedan träningen igår.

Det är så himla roligt att träna med Camilla, för hon är så påhittig, och hittar på så roliga övningar! Och det är alltid lika roligt att träna tillsammans med någon, jag har svårt att verkligen ge järnet utan någon att "tävla" mot :P

Lugnt på träningsfronten just nu


Blev lite löpning innan helgen


Nu har både jag och Jakob varit småsjuka rätt länge, känns hur trist som helst. Men när jag i fredags kände mig något bättre passade jag på att springa lite efter jobbet innan jag for hem. Blev 4km på löpbandet, i väldigt lugnt tempo. Inte så långt, och jag hade orkat längre, men det var ändå skönt att bara röra på sig lite grann. Nu jobbar jag långa dagar denna vecka, men ska försöka klämma in lite träning ändå.

Helgen blev sedan lugn för min del. Var i Piteå på lördagen och föreläste om kostens inverkan på idrottsprestation för ett gäng unga innebandyspelare. Som alltid när man föreläser för en lite yngre publik så är det lite svårt att få dem att lyssna på prat så länge. Jag måste fundera ut alternativ till hur man kan undervisa för dessa. Otroligt svårt dock då det är så blandade åldrar. Sitter det 11-åringar och 15-åringar i samma publik så är det i princip omöjligt att göra hela föreläsningen intressant för ALLA. Det blir lättare ju mer jämngamla de är.

Det gick hur som helst bra , även om de yngre var lite rastlösa. Några enstaka föräldrar var med och de verkade intresserade och ställde frågor, det är alltid roligt. Allra helst föreläser jag ju för föräldrar och tränare, det är ju oftast de som lagar maten hemma till sina barn, och det är oftast de som är mest intresserade också.

På lördagkvällen funderade vi på att gå på hockey, men eftersom Jakob va rätt risig då så köpte vi hem matchen på nätet istället. Lite smårisig bild, tyvärr, och så var ju matchen kass - Luleå förlorade på hemmaplan mot Timrå med 1-4. Blä. Nästa match är hemma mot Linköping imorrn. Hoppas på bättre resultat då :)

RSS 2.0