I've done it!

 
Äntligen har jag lyckats baka ett bröd på surdeg! En surdeg jag gjort från scratch, och som har betett sig snällt mot mig hela vägen från russinjästen till färdigt bröd. Sååå nöjd! Det blev helt okej. Till konsistensen bra, den är rätt kompakt inuti vilket jag gillar. Hård skorpa, vilket är gott ibland. Dock är brödet rätt smaklöst, vilket jag tror beror på att jag hade i för lite salt. Följde inte heller receptet, hade tex dinkelmjöl fullkorn istället för dinkelsikt. Men men, det funkade ju ändå. Blev nog lite mörkare bröd än receptet avsett, men som sagt, det funkar.
 
 
Så småningom är jag dock sugen på att skaffa mig en hushållsassistent. Typ den här:
Vore ju inte helt fel. Men den kostar några tusenlappar, så det blir till att spara ihop i så fall. Men det vore guld att slippa knåda degen för hand, för den ska bearbetas typ en kvart i maskin alternativt minst dubbelt så länge för hand. Och att jag ska knåda en deg för hand i en halvtimme, det händer bara inte! Så tills dess att jag skaffar mig en fin liten assistent (hushållsmaskin, inte en person) så får brödet blir lite som det blir :)

Nya träningslinnen

 
Igår efter spinningpasset så gick jag lite på stan, bland annat för att jaga nya träningslinnen. Har just nu bara två som jag tycker är okej, det ena har blivit lite för stort i tvätten (ogillas!) och det andra är så välanvänt att det inte längre går att tvätta bort svettlukten. Blä! Nya linnen var alltså ett måste.
 
Blev till slut, efter lite funderande, tre helt okej linnen från soc. Hellre tre billigare linnen som jag kan variera mellan än ett dyrt linne som håller längre men där jag inte har råd att köpa så många att jag kan variera mig! Nu fick jag tre linnen från soc till ett lägre pris än ett enda från Nike. :)

Awesome lördag!

Tokglad Jenny efter spinningpasset
 

Precis som planerat tog jag mig upp strax efter åtta och trampade iväg på min knallröda cykel till gymet för att gå på spinning 60 min. Kände mig riktigt duktig, för jag hann tänka om både en och två gånger under morgonen på om jag verkligen skulle gå på passet, men till slut vann hurtiga Anna över latmasken Anna. Idag var det Jenny som höll passet, och Jenny är en sån där kul tjej som alltid är glad, och är duktig på att säga saker som andra mår bra av. Viktig egenskap tycker jag :)
 
Hur som helst, passet var jätteroligt och jättejobbigt. Hon hade ett kul upplägg, där första halvan av passet var sittande, mycket intervaller osv. Sedan en pulstopp följt av vila mitt i passet, och andra halvan av passet var mest stående (13 min på raken), och sedan avslutade vi med en intervall för att avsluta med pulsen på topp. Helt annorlunda mot hur jag lagt upp mitt pass, men ändå jättekul. Jag tycker det är spännande att få se hur andra ledare lägger upp sina pass, för det finns ju så många olika sätt, och mitt är inte alls helt säkert det bästa/roligaste.
 
Grejt start på lördagen och helgen helt enkelt!

Nyaste övningen

Min nyaste rehab övning
 

Igår körde jag rehab på gymet då jag hade lite tid över, och bland annat så körde jag en ny övning för knäna som Hanna har gett mig. Jag ska stå på en liten kudde med ena foten och med andra så drar jag i en vikt. Jag ska fokusera på att ha en stabil höft, spänna rumpan, och benet jag står på ska vara lätt böjt. Det är SVÅRT! När jag såg en annan på gymet göra samma övning tänkte jag att det ju såg ganska lätt ut, men hon hade kört den ganska länge visade det sig sedan. Jag hade svårt att tänka på allt jag skulle tänka på, hade svårt med balansen och jag blev snabbt trött i det knä vars ben jag stod på (vilket också är det knä som tränas i övningen, inte det på benet som drar vikten). Jag ska dra åt alla fyra håll, och på båda benen.
 
Nästa gång jag rehabar ska jag inleda med denna övningen, och testa om jag kanske inte blir lika trött i knäna lika snabbt då. Så orkar jag kanske koncentrera mig bättre på alla komponenter i övningen. Skitbra övning, tyckte jag, eftersom jag verkligen känner trötthet i knäna, utan att jag får det minsta ont. Jag känner det som att övningen faktiskt kan komma att ge en bra effekt, och det gillar jag :)
 
Tog förresten bort den nya tejpningen kort efter att jag bloggat om den. Den kliade rätt bra, och Hanna sa att om det kliade så skulle jag ta av den. Var helt röd och öm där tejpen suttit, och det var inte bara för att jag nyss slitit av tejp, det var rött runt om också... :/
 
Rött efter tejpen
 

Jag tyckte ändå att själva tejpningen var bra, men eftersom den kliade och det blev så irriterat så kommer jag nog kanske inte vilja köra med den igen. Får se vad Hanna ser när jag ska träffa henne lite senare idag. :)
 

Sköna morgonträning

Fick skjuts till jobbet i morse av en kollega, och passade då på att släpa med mig en massa böcker och tidningar till mitt kontor. Vill gärna ha min kurslitteratur om kost och träning på jobbet istället för hemma, så jag kan bläddra och kika i dem när jag jobbar inför tex kostrådgivningar osv. Det var två hela lådor med böcker, så det var skönt att få ta dem i bil.
 
Eftersom min kollega som skjutsade mig började lite tidigare än mig så hann jag med ett snabbt varv i gymet innan jag började jobba. Blev träning av bröst, triceps och mage. Känns otroligt fint i armarna nu, helt slut, som det ska vara. Lyckades inte få till magövningarna lika bra som armträningen, eftersom jag gjorde dem på slutet när jag var lite stressad, men det blev lite magträning åtminstone! :) Imorrn är planen att jag ska gå på spinningpass, och sedan köra lite rehabövningar i gymet efteråt. 

Levain på G!


Min fiiiina surdeg!
 
Är så himla stolt över att jag lyckats göra en egen surdeg. Den lever och mår jättebra i kylen. Hurra!
 
Idag var det dax att mata den, och eftersom burken inte rymmer så mkt mer så var jag tvungen att tömma den på lite innehåll, och passade på att göra en levain, eller en fördeg, på 150g av den. Brödet jag tänker baka på denna levain är ett ljusare bröd, och enligt receptet så kommer det bli ganska mycket bröd. Får se hur lyckat det blir... Levainen står iaf och jäser efter en bearbetning. Ska strax ställa in den i kylen, där den enl receptet kan bo i upp till en vecka. Så länge ska den nog inte få stå, utan jag kommer nog baka på den imorrn kväll eller på lördag. Ska bli himla spännande!

Föreläsarträff

Nyss käkat god taccobuffe på Scandic hotell under föreläsarträffen. Vi är ett fåtal tappra deltagare som kommit hit, och hittills har vi inspirerats av Dag som pratat om barn- och ungdomsidrott, och att fokus bör ligga mer på personlig utveckling och prestation snarare än resultat och att jämföras med andra. Intressant och som sagt inspirerande :)

Härnäst väntar tydligen lite workshops kring retorik. Spännande!


Ny tejpning

Nya tejpningen
 

Hos sjukgymnasten i morse igen, mer nålar (ingen laser) och ny tejpning på båda knäna. Testade denna tejpning på enbart vänstra knät efter förra besöket, och tycker att tejpningen känns skön (förutom när jag ska stå på huk eller på knä, då klämmer det åt som f*n om vaden!), så nu fick jag den på båda knäna. Sjukgymnasten drar åt tejpen riktigt hårt, och liksom vrider inåt, så att knät vrids lite lätt inåt när jag går. Låter obehagligt, men är som sagt rätt najs :) Men att tejpen är så hårt åtdragen gör ju att benen ser skitskumma ut, som ni kan se på bilden ovan. Men för det mesta har jag ju faktiskt byxor på mig offentligt, så det gör ju inte så mycket :)
 
Alldeles strax ska jag kila iväg på en föreläsarträff på Scandic här i stan. Det blir lite utbildning osv, och så bjuds vi på middag. Ska bli trevligt. Jag föreläser inte så mycket längre, men det är ändå roligt att få komma iväg och träffa andra föreläsare och dela erfarenheter med varandra.

Älskade höst!

Från www.stadium.se
 
 
Hösten är som en nystart för många. Okej, det handlar kanske inte om nyårslöften, men många har slappat lite under sommaren och kanske druckit några glas vin fler än till vardags. I know I have...
Så nu är det äntligen dax att styra upp vardagen igen, med sköna rutiner kring jobb, träning och fritid. För min del handlar det mest om rehab för knäna, som inför hösten har lagts om lite, så jag har fått några nya övningar. Äntligen!! Men tyvärr inte så mycket roligare än de gamla. Dessutom har jag ju förstås mitt spinningpass som återkommit efter sommaruppehåll. Tack vare det passet får jag träna upp flåset lite också. Är så grymt slö på konditionsträning att jag behöver mitt pass för att underhålla min kondis, som alltså har blivit helt försummad under sommaren...
 
Peppen för mig kommer från alla möjliga håll och kanter. Mycket reklam dimper ner i min inbox från olika sportbutiker, evenemangsarrangörer m.fl, och så träningstidningarna jag prennumererar på - ToppHälsa och Fitness Magazine - som ploppar ner i min vanliga brevlåda. Jag gillar också att surfa runt på lite olika sajter och bloggar. Kan tex tipsa om att på Stadium lanserades för ett tag sedan en höstkampanj där man frontar med de personer man anser är landets nu hetaste träningsprofiler, Kalle Zackari Wahlström (skribent och bloggare), Sofi Fahrman (moderedaktör), Olga Rönnberg (mammaträningsguru) och Frida Wallberg (världsmästare i boxning). Man kan få deras kläd- och träningstips på Stadiums hemsida, och på andra sportbutikers hemsidor finns förstås massvis med annan pepp att ta del av.
 
Så vad väntar du på? Nu kör vi!

DMAA förbjuds äntligen!

Äntligen förbjuds det amfetaminliknande preparatet DMAA, en substans som ingår i såkallade PWO, Pre-Workout-produkter. Det mest kända av dessa produkter är Jack3d, och syftet med dessa produkter är helt enkelt att ge den som tränar ett uppåttjack, så att man blir mer taggad och peppad och på så vis hoppas man få ut mer av sin träning. DMAA har sedan tidigare varit dopingklassat för tävling, men tillåtet på träning. Enligt livsmedelsverkets pressmeddelande som kom igår har biverkningar såsom förhöjt blodtryck, huvudvärk, kräkningar och stroke förekommit hos användare av DMAA.
 
För mig är det helt galet att personer som tränar och därför bör vara måna om sin hälsa och kroppens välmående, frivilligt äter preparat med sådana hälsorisker. Varför vill man fuska sig till en eventuellt höjd effekt av träningen, och varför vill man utsätta sin kropp för hälsofarliga ämnen? För mig handlar ju träningen först och främst om att jag ska må bra. Att jag får muskler som jag tycker är snygga är en bonus, men inget som för mig får ta över grundsyftet med träningen. Men människan är av naturen lat, och genvägar är alltid lockande. Mitt råd till alla är och förblir att äta en allsidig och varierad kost, det finns inget kosttillskott i världen som kan slå det!

Bussar

Bussen jag åkte med i morse (samt min skugga)
 
 

Ja, herre gud. Nu har jag inget mer intressant att blogga om än att åka buss! Så illa är det. Buss åkte jag hur som helst till jobbet idag. I morse övervägde jag att cykla hit, men nu är jag glad att jag åkte buss, eftersom jag efter mitt suuuupertuffa spinningpass inte hade orkat cykla hem i någon acceptabel hastighet. 
 
Spinningpasset var som vanligt helt superfantastigt att leda, och mina kära deltagare stannade som vanligt kvar lite efter passet för att snacka lite med mig (och varandra), och berömma mig för musik och passupplägg osv. Love them! <3
Nu är jag dock faktiskt helt slut, och risken finns att jag kommer somna på bussen. Nästan skönt, då kommer jag vara trött när jag kommer hem, och mest troligt inte ha några större problem att somna. För just ja, jag är inte hemma än. Sitter kvar på jobbet och väntar på att bussen ska gå, vilket den gör om prick 10 min. Dags att packa ihop och börja bege sig mot hållplatsen. Längtar redan efter sängen, som by the way är bäddad med nya sängkläder (som jag köpte på IKEA i lördags), och en heeelt ny kudde som jag är småförälskad i. Sweeeet! :)
 

Nytt försök

Min fina surdeg bubblar!
 
 
Ja, nu har jag ju gjort ett nytt försök med surdeg, och hittills känner jag mig mycket optimistisk! Surdegen har bubblat på mycket fint med vetemjöl och russinjäst (vatten som legat med russin några dagar, så russinen börjat jäsa). Misstänker att russinjästen kommer att ge en superfin smak på brödet jag ska baka på denna surdeg. Och den har varit så himla snäll med mig, bubblat från första början, me like! I morse när jag matat den så tackade den så mycket för maten genom att bubbla upp direkt (bilden ovan är tagen precis efter matningen). Så jag är supernöjd!
 
I morse matade jag surisen med sista matningen, och imorrn bitti är den klar att göra levain på, dvs en fördeg som jag sedan ska baka på. Mest troligt väntar jag dock några dagar med att baka på den, surisen bor nu i kylskåpet och ska matas 2ggr/veckan. Man ska då hälla ut en del, och sedan mata på. Det man häller ut kan då användas i brödbak, eller så kan man göra en ny surdeg på den, så att man har två :)
 
Fortsättning följer på denna sura resa :)

Rehab + rygg

I morse åkte jag tidigt med kollegan Camilla till jobbet och körde ett pass i gymet före dagens arbetspass. Det blev veckans andra knä-pass (rehab) och till det körde jag lite ryggövningar. Har haft lite klurigt att hitta bra ryggövningar eftersom jag tycker det mesta känns mer i benen än i ryggen, eller inte tar alls. Idag testade jag lite magliggande flyes med hantlar, samt bred rodd i TRX-band. Avslutade med raka marklyft (utan att böja på mina klena små knän). Kände mig hyfsat trött i rätt muskler, men jag är inte helt nöjd än. Får testa igen nästa vecka.
 
Imorrn är det besök hos sjukgymnasten igen, mer nålar och laser och kanske lite tejpning. Förhoppningsvis får jag lite fler tider också, för mer regelbundna besök framöver. Blir hur som helst vilodag imorrn, vilket känns helt okej eftersom jag har tränat varje dag denna vecka. Ska snacka lite mer med sjukgymnasten också om min framtida rehab, om jag ska fortsätta som vanligt eller om jag ska trappa ner knäträningen medans jag får akupunktur. Har ju ingen aning om hur sånt funkar!

Äppelfix

 
På äppelträdet i vår trädgård får vi huuur mycket äpplen som helst. Jättekul, MEN - jag har haft lite klurigt att bestämma vad jag ska göra med allt. Jag började med att göra mos, och tänkte att det kan jag ju göra på alla äpplen, det är ju bara att frysa in! Men jag ledsnade ganska snabbt, efter att bara ha gjort kanske 8 liter. Mååånga äpplen kvar. Jag slängde ut frågan på facebook vad jag skulle göra med allt, och ett av förslagen jag fick var att göra äppelvin! Det lät dels gott, och dels som att jag kunde få bli av med skitmycket äpplen relativt enkelt.
 
Så idag har äppelvinet satts på jäsning. 10kg äpplen ligger på hink med massa vatten, socker, citron och jäst. Lär ta 7-9 veckor ungefär innan vinet är klart. Ska bli mycket spännande! :)
 
Finns dock massa äpplen kvar, så det blir nog lite äppeldricka också. Men inte idag.

Älskade måndag!

Som vanligt blev jag helt hög av endorfiner efter mitt spinningpass. Känns som att jag skriver om det varje måndag, men jag kan bara inte låta bli. Jag har dom absolut bästa deltagarna! <3

När jag kom hem stod middagen på bordet (tack älskade Jakob!), och efter att ha ätit är jag nu trött som en gnu (har hört att dom är trötta). Brukar inte kunna sova så bra på måndagar efter att jag lett pass. Har misstänkt att det beror på att jag har så mycket energi och endorfiner i kroppen att jag bara inte kan komma till ro. Men just nu känns det som att jag skulle kunna somna vilken sekund som helst. Ska nog gå och borsta tänderna och krypa ner under täcket redan nu så jag kan ligga där tills jag faktiskt somnar. Jobbigt om jag somnar på soffan och sedan måste gå upp, borsta tänderna osv... Minns när man var liten och somnade på soffan och blev uppburen i sängen av mamma eller pappa. Så härligt att slippa gå när man är sådär trött. Nu är det ingen som bär mig, haha, så det är lika bra att pallra sig i säng medans man orkar :P


Höstfeeling i luften

 
Nu känns det att det börjar bli höst här i Luleå. Det börjar gulna på träden, löv har börjat falla, och det är kyligt i luften. I morse var det dessutom sådär höstruggigt och fuktigt i luften som bara hösten kan bjuda på. Inte så mysigt, men väldigt höstigt. Längtar efter de där kyliga, soliga, vackra höstdagarna som är så underbara och härliga, och får en att vilja skutta omkring i en mysig stickad tröja, halsduk, mössa och vantar. Dricka te ute på altanen och njuta av höstsolen och alla färger. Just idag gömmer sig solen bakom molnen, och väderprognosen lovar regn i veckan. Tur det finns gym så man kan hålla igång inomhus :)

Den lockande genvägen...

Genvägen till en lyckad surdeg
 

Nu har jag äntligen fått en brödbok av min käre far, med recept och tips för bra och lyckade brödbak. Ska sådeles göra en ny satsning på en egen surdeg idag, och det ska bli spännande att se om jag lyckas hålla den vid liv, och sedan lyckas baka på den! Ska testa göra surdegen med vatten som haft russin i sig några dagar, det ska tydligen ge lite extra skjuts och fin smak, och just det bröd jag vill baka ska ha surdeg med sådan vätska.
 
När jag var på affären idag såg jag dock surdeg på påse. Jag visste sedan tidigare att sådant finns, men har inte sett dem tidigare. Nu har jag ju inte gett upp hoppet om att lyckas göra en egen surdeg från scratch, men om det går åt pipan flera gånger igen så kanske dessa påsar med genvägsdeg blir allt mer lockande... 

Underbar start på dagen

Hög på endorfiner efter morgonens spinningpass
 

Idag hade jag tagit på mig att vikariera för min ledarkollega Jenny på hennes spinningpass. Kanske inte så mångas dröm att inleda helgen med att jobba, men att leda pass är inte riktigt som att jobba. Inte för mig i alla fall, och det är kanske bara för att jag inte gjort det så länge, men det är verkligen sjukt kul. Och då menar jag verkligen helt underbart jäkla kul!
 
Just idag var det extra kul, dels eftersom det var nästan fullt (bara en obemannad cykel i salen), och så var flera av mina egna stammisar (från mitt måndagspass) var där. Ett superhärligt gäng svettiga tjejjer och killar som slet och verkligen gav järnet, och sånt ger mig en sån himla kick! Ruset jag kände efter passet var totalt, och det var inga större problem att sätta sig på nästa cykel och trampa hemåt.
 
Annars har dagen innehållit omänsklig träningsvärk i lår (spinningen botade den bara till viss del), lite åka MC och massa koka äppelmos. Är less på moset nu, har gjort massor med liter som i skrivande stund står och svalnar innan det ska få flytta in i frysen, men ändå syns det inte alls att jag ens rört korgarna på altanen med den upplockade fallfrukten. Vette tusan vad jag ska göra med resten av frukten, mos känns som det lättaste, men är som sagt less. Blir kanske lite kaka, juice och paj. Andra tips och förslag mottages tacksamt! :)

Topptur på Ryfjället

Första anblicken av fjället från bilen på väg dit. Inte så skrämmande :)
 
Igår var jag och några kollegor då som sagt och trippade omkring på Ryfjället, ett berg som ligger ca 2 mil från Tärnaby och vars topp är 1413 möh. Igår morse skrev jag att det hade varit mysigt att tälta på fjället, men det fanns faktiskt inga lämpliga platser för att tälta där, så det var väl lika bra att skippa det. Dessutom överaskades vi av snöstorm på toppen, så det var inte supermysigt just där. Längre ner på berget var det dock fint, massor med vackra höstfärger, och så fanns en jokk bredvid stigen i skogen som porlade sådär mysigt som bara jokkar gör. Mumsigt vatten hade den tydligen också.
 
Hela glada gänget i jättemysiga skogen på fjället innan vi kommit upp ovanför trädgränsen
 
 
Upp till toppen är det tydligen ca 4 km (inte 3 som jag skrev igår), och det tog mig och min kollega Mia (som var snabbast btw) 3h45min att gå upp och ner. Pga snön och blåsten så frös vi när vi inte höll igång, så vi stannade inte och pausade för nåt fika under turen, utan fikade när vi kom ner till bilen.
 
Mia och Annelie, precis ovanför trädgränsen, på väg uppåt. Lite blåsigt och kallt här.
 
 
Närmare toppen, Mia och jag kämpar oss fram i blåsten och dimman. KALLT!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

På väg ner för berget, fotat ner mot sjön och Tärnaby (som ligger ca 2 mil bort). Härlig utsikt och vackra höstfärger!
 
 
 På väg ner, fotat upp mot toppen (som inte syns här pga dimman). Man ser ganska tydligt gränsen för vars det låg snö.

 
 
Jag var lite orolig för att mina knän skulle ställa till med bekymmer, eftersom rörelsen att gå uppför (sträcka ut benet under belastning, som när man tar ett steg uppför) är just det jag inte ska göra. Jag hade dock med mig stavar för att avlasta, så hela promenaden upp gick faktiskt bra, jag kände inte minsta smärta i knäna (hade jag gjort det hade jag stannat och vänt ner igen). Högst upp var det massor med hala stenar, täckta med snö och is, och så var det brant, så där var det så att man fick klättra/krypa fram, men det gick ändå bra med knäna. På vägen ner var det faktiskt värre, då började knäna göra ont, först lite, sedan mer och mer. Inget att göra nåt åt, ner skulle jag ju! Rörelsen att gå ner liknar ju också mina rehabövningar, så jag tror inte smärtan berodde på något skadligt, snarare bara på trötthet. När jag kom ner och fick sätta mig så kände jag inget alls, men natten till idag har jag dock sovit ganska dåligt pga smärta i knäna, och det har aldrig hänt förut. Men idag efter lite rehabböj av knäna så känns det bra. Har dock en SJUK träningsvärk i låren, som känns bara jag går på helt plant underlag, så jag fasar inför hur det ska kännas i morgon. Och då ska jag leda spinning! Aaahh!!

Dax för bergsbestigning!


Ryfjället i Västerbotten
 
 
Idag ska jag och ett gäng kollegor promenera upp för Ryfjället. Det är ca 3km, så det är inte långt, men jag har förstått att det ska vara ganska brant uppför. så det blir nog en schysst utmaning ändå. När vi kommer upp blir det väl lite fika, och sedan promenerar vi ner i eftermiddag, innan vi far hem till Luleå, så det blir ingen övernattning på berget. Lite synd tycker jag, det hade varit mysigt. Men det får kanske bli en annan gång.
 
Nu ska här laddas med rejäl frukost inför turen! Tjohej!

Inspirationsdax


Skärmdump från iksu.se
 
20 oktober är det dax för inspirationsdag i Umeå! Eventet anordnas på campus-gymet IKSU, och hela dagen kan fyllas med olika pass, aktiviteter och föreläsningar gällande träning. För mig blir det första gången jag far dit, och det ska bli tokroligt!
 
Jag har bokat följande pass:
08.30 spinning
09.45 Crossfit Aqua
(lunch)
12.15 Föreläsning kost och träning
13.30 Spinning
14.45 Grit
16.15 Military training
 
Ska bli extra spännande att testa crossfit aqua och military training, och hoppas att jag kan vara med på så mycke som möjligt under passen trots mina veka knän. Kommer ju bli en helt galen dag, jag får kolhydratladda flera dagar i förväg, samt förstås under själva dagen, för att verkligen orka. Och sedan blir det väl att sova hela dagen efter :P

Tusen nålar

Denna höstruggiga, regniga onsdag inleddes med besök hos min sjukgymnast Hanna på Life Center. SKÖNT tyckte jag att äntligen få träffa henne, efter att mina knän ända sedan jag testade Sh'bam i fredags känts kassa och ömma. Hanna kände och klämde, och noterade att mina senor som ända sedan i våras varit det största problemet ändå blivit bättre, men att jag fortfarande är lite öm under knäskålen. Happ. Hon föreslog att hon skulle sätta laser (som jag provat tidigare, det är skönt) och akupunktur! Coolt, tänkte jag, eftersom jag aldrig testat nålar förut.
 
Mitt högerknä får laser av Hanna
 
Nu har jag testat akupunktur, och det gjorde ONT! Jag trodde faktistk inte det skulle göra särskilt ont, har som fått för mig att nålarna är så små och de sätts på så vis att det inte ska kännas, men jag hade fått för mig fel. Särskilt vissa av nålarna gjorde jätteont, som de Hanna satte in under knäskålen och under knät, nere på smalbenet. Enligt Hanna så fick jag reaktion direkt, i form av röda cirklar runt nålarna, vilket tyder på att jag svarar på akupunkturen, och det är ju bra. Svarar jag inte på behandlingen så är den ju onödig :)
Sedan trodde jag ju att jag skulle få typ två nålar i varje knä, men det var ju massor! När hon satte i dem kändes det som att det aldrig tog slut!
 
Akupunktur i knäna. Tusen nålar! (Mitt högra knä (tv i bild) ser helt konstigt ut på insidan, men det är bara för att jag har rullen under knäna och låret trycks ut i sidled.)
 
Hanna har nu föreslagit att jag ska få laser och akupunktur två gånger i veckan. Blir lite jobbigt kanske med de onda nålarna, men allteftersom jag blir bättre så borde det ju göra mindre ont. Eller..?
 
Jag tänker att det är jättebra att knäna ska få hjälp att komma ur den lilla svackan de nu verkar befinna sig i, men samtidigt är jag lite besviken för att det behövs. Det gick ju så bra i somras, kändes så bra på mitt senaste besök hos hanna före semestern osv. Nu ska jag ta det lite lugnt med mitt rehabprogram i gymet, men fortsätta som vanligt med mina benböj 2ggr/dag. Cykla ska jag gärna göra, så istället för rehaben i gymet som jag planerat idag tänkte jag sätta mig på cykeln istället. Och så tyckte Hanna att jag kunde småjogga lite på studsmatta, typ 3 minuter, för att utsätta knät för lite belastning men med mjukt underlag. Får se hur  det känns :)

Galet!


Svettig och lycklig!

 


Är helt gaaalet slut efter min måndagsspinning, med (som vanligt) helt underbara deltagare som slet och kämpade med mig. Sjukt kul! Och fatta - jag får BETALT för att ha sådär kul! Vilken grej! Jag har verkligen världens bästa jobb!

Fick jättetrevlig feedback efteråt också från flera av deltagarna, om bra musik, bra pass osv. Blir så stolt! Men jag håller ju med - jag tycker mitt pass är jätteroligt. Men det hade inte varit hälften så skoj utan mina fina deltagare, som verkligen ger järnet, och som under hela passet ger mig energikickar med sina leenden och svettiga pannor. 

Gjorde några små ändringar i passet från förra veckan, och det blev MYCKET bättre. Är ritkgit nöjd, men det var en av de nya låtarna som inte riktigt gjorde sig bra ljudmässigt i salen, det lät grötigt och det var svårt att höra pulsen i musiken. Så den låten ska bytas ut till nästa vecka, sen får det vara klart för denna gång. 

Nu blir det slappa i soffan en stund med min favvokille, innan jag kryper ner under täcket. :)


Sh'bam!

Knärehab i gymet idag
 
 

Igår hade vi lite after work med jobbet på O'Learys med buffé och bowling. Jätteroligt var det, och innan vi for dit så hann jag med att testa ett nytt pass på StiL, som kallas Sh'bam. Det är ett danspass från Les Mills, 45 minuter långt och med en skön musikblandning (inte som Zumba alltså, som bara har salsamusik). Dess slogan är "Come as you are, leave as a star", och tanken är att alla, oavsett eventuell tidigare danserfarenhet, ska kunna delta. Perfekt för mig då alltså, som inte alls kan dansa :) 
Jag tyckte passet uppfyllde mina förväntningar. Det var rolig, fanns låtar jag gillade och jag kunde ta typ alla steg. Jag blev varm och svettig, något som aldrig förut hänt på danspass eftersom jag pga koreografin inte kan ta ut rörelser, utan måste tänka en massa hela tiden. Så jag ger tummen upp för Sh'bam!
 
Det som dock var tråkigt var att pga hopp och skutt i passet så sa mina knän ifrån, och de gjorde rejält ont efter passet. Jäkligt trist, men det är väl bara att inse att jag slarvat för mycket med min rehab och helt enkelt inte är redo för sådan typ av träning än. Detta gav mig en liten spark i baken att pallra mig iväg till gymet idag och köra knärehab. Det gjorde ont i knäna att köra den idag, och det har det inte gjort på länge, så dansen var verkligen  inte bra. Bara att bita ihop och fortsätta rehabba helt enkelt!

Blomster i september!

Pelargonblomster
 
 

Det börjar bli lite kyligt här uppe nu, framförallt om nätterna, så för några dagar sedan tog jag in de små pelargonsticklingar jag fick av min mor i somras. Det uppskattade de små sötnosarna jättemycket, för PANG så började de blomma. De fyra på bilden är de som slagit ut ordentligt, en femte (vit) är på G och den 6e (en häftig doftpelargon) verkar ha små knoppar på g inom kort. Jättekul att se hur de ser ut när de blommar, för det är ju inga vanliga Mårbackor jag har, utan mer späda skapelser.
 
Pelargoner ska ju övervintra ljust och svalt, men hemma hos mig finns inte den kombinationen. Svalt = mörkt. Så jag ska helt enkelt låta de stå i fönstret. En av de 6 pelargonerna jag har övervintrade faktiskt just så förra vintern, och trots att Jakob råkade ha av den så den bara var en tunn liten stam utan blad ett tag, så klarade den sig fint och är jättefin nu. Så förhoppningsvis klarar sig övriga också på samma sätt denna vinter. Vore lite roligt, eftersom övervintring verkar vara den stora utmaningen när det gäller pelargoner. Om de överlever vintern så ska de få stora fina krukor på altanen nästa sommar! :)

Plötslig surdegsdöd

Mja, det gick ju inte riktigt som jag tänkt med surdegen. Den dog, helt plötsligt, från att ha bubblat så fint ena dagen, till att bara börja vattnas och ha sig. Fick också helt plötsligt en sjukt äcklig odör. Jag vet ju att surdegen ska lukta lite surt och jäst, men detta luktade bara starkt och vidrigt. Misstänker att det inte ska vara riktigt så illa.
 
Hur som helst så har jag inte gett upp hoppet, den lilla sörjan matas och rörs runt, så vi får se vad det blir av den. Far min kommer förhoppningsvis rädda mig (och surisen!) genom att skicka upp en bok om surdeg med posten. En bok som min mamma med stor framgång använder sig av i sina surdegsbak. Spännande ska det bli!
 
Idag har förresten varit en kass dag. Jag vaknade väl på fel sida kanske, var grinig helt utan anledning osv. Ibland har man väl sånna dagar, men för mig kommer de inte ofta, så det var lite oväntat och minst sagt irriterande. För mig är då faktiskt räddningen att jag jobbar med service, eftersom jag tvingas vara trevlig, och till slut så är det som att humöret blir lite lurat, och till sist hakar på med äkta trevlighet. Dessutom har jag superfina kollegor som lyfter mig. Jag sa till dem att jag inte hade någon bra dag, och då var de supergulliga och kramade om mig osv. Fint gjort :) Jakob föreslog choklad, och blotta tanken på choklad var också uppmuntrande! Inte såpass uppmuntrande att jag kände att jag inte behövde köpa den, för det gjorde jag, och det var ju faktiskt väldigt lyckat! Tyvärr så botade inte chokladen den irriterade känslan jag haft i halsen hela dagen. Vill verkligen inte bli sjuk, har inte tid med det! Dax att bara chilla med träningen och hoppas på att det går över. Håll era tummar!

Damn it!

Mina knän i våras
 
 

Ända sedan i våras har jag rehabbat mina knän pga överbelastade patellasenor. Jag har fått övningar och träningsprogram av min sjukgymnast Hanna, och har kört det rätt så bra. I början slaviskt, mot slutet något uttråkad måste medges. Är less!
Under semestern blev det ingen rehab alls, med ett enda undantag då vi besökte gymet i Västerås, men en gång är väl ingen gång...? Hur som helst, så efter att vi kom hem från semestern har jag tagit tag i rehabben lite mer, och det har kännts bra! Så bra, att jag igår när jag tränade bestämde mig för att testa bensparksövningen som jag testade i början av sommaren men då inte klarade av (höger knä blev ajaj av den...). Det kändes bättre än sist, under själva övningen fick jag lite småont i en liten muskel på insida lår, men jag tänkte att så länge jag inte hade ont i själva knät så är det ju bara att ånga på. Efter träningen hade jag dock skitont i knät, så jag är ju så illa tvungen att medge att jag inte är helt bra i knäna än. J*vla skit! 
 
Men skam den som ger sig! Ny tid bokad med sjukgymnasten, och tills dess är det bara att köra hårt på alla övningar jag faktiskt kan klara av! :)

Massa G!

Thaimassage
 
Igår hade jag en liten lucka i mitt schema på jobbet, och som TUR var så hade min kollega Annelie det också, så då frågade hon mig om hon skulle ge mig thaimassage. Lycka! Annelie är den enda kollegan jag har som ger thai, och sedan jag var på thaimassagekurs förra hösten har jag inte kunnat få någon thaimassage eftersom Annelie varit först gravid och sedan mammaledig. Men nu är hon åter och jag fick alltså min efterlängtade thai igår. Lovely! Om en vecka ska jag återgälda tjänsten, och även tigga till mig lite feedback och tips av henne, eftersom hon varit thaimassör mycket längre än jag.
 
Tänk, vilken tur jag har som har massörer på jobbet att nyttja vid behov! Och att de är så duktiga gör ju det hela bara ännu bättre! :)

Blubb blubb...


Bubblig surdeg
 
 
Efter semestern var jag lite hemmapysslasugen, och bestämde mig för att lära mig lite mer om tillvaratagning av tex bär och frukt. Jag har varit inne på det i perioder förut, men som sagt, i perioder :)
Detta inleddes med att jag kokade saft på svarta vinbär. Det blev gott, men själva tillagningen var ganska sölig och oproffsig. Bland annat spillde jag ut hela min silställning en vända, och det var en väääldigt kladdig tillställning!
 
Nu är mitt projekt att försöka sätta en surdeg, och även hålla den vid liv. Satte den för tre dagar sedan, men den fick fart först igår. De första två dagarna såg det nästan ut som att den skurit sig, eftersom lite vätska låg ovanpå sörjan, och den såg rätt död ut faktiskt. Då läste jag på en surdegssajt om att den kunde bli så om den var för vattnig. Märkligt, eftersom jag följde ett "bombsäkert" recept ner till minsta grammet! Nåja, vid matning dag två tog jag lite extra mjöl än vad som stod i receptet, och DÅ fick den fart! Dessutom bytte jag faktiskt lock, eftersom Jakob påpekade att locket (som enligt receptet skulle läggas på men inte skruvas fast, en instruktion jag givetvis följde ordagrant) kanske kväde smeten lite. Jag la på en vikt ruta hushållspapper istället, och la locket ovanpå det som tyngd. Kan absolut ha bidragit även det. Nu bubblar det av bara den i lilla burken, och jag hoppas den fortsätter med det :)
 
Imorrn är det dax att ta 100g av surdegen och sätta en fördeg att jäsa över natten, så att jag kan baka bröd morgonen därpå. Baka torsdag morgon? Ja, varför inte? Jag börjar inte förrän 9, så jag behöver inte gå upp så tidigt för att hinna med det :)
 Fortsättning följer!
 

Fullt ös

Galet mycket kunder på jobbet just nu med alla nya studenter som vill börja träna och skaffa kort, gå på någon tur med vår friluftssektion eller bara fråga om vår verksamhet. Det är superkul, massor med nya människor som är nyfikna och glada, det tycker jag om :)
Idag kom dessutom en gammal vän in och visade upp sin söta gravidmage och bokade gravidmassage hos mig i slutet av veckan. Jättekul att träffa henne och se henne så glad och välmående!
 
Nu är det dax att smyga in i gymet och rehabträna knäna! Tjo!

Spinningpremiär!

Jag och min spinningsal
 
Ikväll är det så dax för min terminspremiär som ledare. Blev klar med passet för några dagar sedan, och det kändes superfint. Tills igår kväll. Då kom jag på att två låtar nog skulle byta plats, så det har jag knölat lite med nu på morgonen, så det är klart tills ikväll. Elva tappra själar inbokade so far, hoppas på fler! De flesta som bokat in sig är "stammisar" från förra terminen, och det är ju superkul att de vill komma tillbaka! Sånt taggar jag till på! Vore galet roligt om jag lyckas dra till fulla pass även denna termin!
 
Ikväll blir också första gången jag kör igenom hela passet på raken, har delat upp det i två testpass tidigare pga tidsbrist. Så det ska bli spännande att se hur tungt det egentligen är. Räknar med att behöva göra någon liten justering till nästa vecka, men jag hoppas att jag slipper :P

RSS 2.0