Blubb blubb...


Bubblig surdeg
 
 
Efter semestern var jag lite hemmapysslasugen, och bestämde mig för att lära mig lite mer om tillvaratagning av tex bär och frukt. Jag har varit inne på det i perioder förut, men som sagt, i perioder :)
Detta inleddes med att jag kokade saft på svarta vinbär. Det blev gott, men själva tillagningen var ganska sölig och oproffsig. Bland annat spillde jag ut hela min silställning en vända, och det var en väääldigt kladdig tillställning!
 
Nu är mitt projekt att försöka sätta en surdeg, och även hålla den vid liv. Satte den för tre dagar sedan, men den fick fart först igår. De första två dagarna såg det nästan ut som att den skurit sig, eftersom lite vätska låg ovanpå sörjan, och den såg rätt död ut faktiskt. Då läste jag på en surdegssajt om att den kunde bli så om den var för vattnig. Märkligt, eftersom jag följde ett "bombsäkert" recept ner till minsta grammet! Nåja, vid matning dag två tog jag lite extra mjöl än vad som stod i receptet, och DÅ fick den fart! Dessutom bytte jag faktiskt lock, eftersom Jakob påpekade att locket (som enligt receptet skulle läggas på men inte skruvas fast, en instruktion jag givetvis följde ordagrant) kanske kväde smeten lite. Jag la på en vikt ruta hushållspapper istället, och la locket ovanpå det som tyngd. Kan absolut ha bidragit även det. Nu bubblar det av bara den i lilla burken, och jag hoppas den fortsätter med det :)
 
Imorrn är det dax att ta 100g av surdegen och sätta en fördeg att jäsa över natten, så att jag kan baka bröd morgonen därpå. Baka torsdag morgon? Ja, varför inte? Jag börjar inte förrän 9, så jag behöver inte gå upp så tidigt för att hinna med det :)
 Fortsättning följer!
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0