Kosttips #1 - Ät regelbundet


Smarta Skalman har en mat- och sovklocka!


Det här är faktiskt mycket viktigare än man tror! Genom att äta regelbundet så hålls blodsockret på en jämn nivå under hela dagen, istället för att ha toppar och dalar som man får om man äter sällan och mycket. Ett jämnt blodsocker gör flera saker. Dels håller du dig pigg, glad och vaken under hela dagen, dels slipper du sötsuget som kommer med ett lågt blodsocker. Stora och hastiga förändringar i blodsockernivåerna är i längden livsfarligt, och kan leda till sjukdomar som metabolt syndrom och diabetes typ 2. Dessutom får kroppen lära sig att det kommer ny energi med jämna mellanrum, så det är ingen fara att ha en hög förbränning, vilket ju är en särskild fördel för den som vill gå ner i vikt. En person som vill bygga drar dock ingen nackdel av detta, tvärtom! Det som förbränns är fett och kolhydrater, och det man vill bygga är oftast protein. Genom en stadig och regelbnden tillförsel av energi kan man spara på muskler och protein, och bränna "rätt" grejjer. En kropp som däremot får mat sällan lär sig att gå på sparlåga, vilket sänker förbränningen och gör dig trött och grinig. Att äta regelbundet är därmed bra för alla, oavsett om man har som mål att gå upp i vikt, ner i vikt eller stanna på den vikt man har.

En känd figur som följer detta kosttips slaviskt är förstås Bamses kompis Skalman. Till hjälp har han sin mat- och sovklocka. Att sova ordentligt är förstås också viktigt, men är inte ett kosttips, så jag går inte in närmare på det just nu. Att äta regelbundet har ju dock med kost att göra, och det är jag en stark förespråkare av. Jag tycker inte det ska gå mer än helst 3, max 4 timmar mellan två måltider. För att göra detta enklare kan man se till att alltid ha med sig en proteinbar, en frukt, en påse nötter etc, som man kan knapra på om man av någon anledning blir sen hem eller så. Planering är a och o, se till att veckohandla, gör matlådor etc. När du väl står där och är hungrig för att det har gått länge sedan sist du åt, så är det inte läge att börja fundera på vad du ska äta och sedan gå och handla det, för att sedan laga och till sist äta det. Då tar det för lång tid!

Kommentarer
Postat av: Fantomen (Nicklas)

http://www.leangains.com/2011/01/better-blood-glucose-with-lower-meal.htmlIntressant läsning!

2012-01-09 @ 19:26:15
Postat av: Anna Meissner

Tack för länken Nicklas! Svarar på din kommentar, och på blogginlägget du länkat till, lite mer utförligt här: http://studsen.blogg.se/2012/january/svar-pa-kommentar-om-kosttips-1-at-regelbu.html

2012-01-10 @ 11:01:18
URL: http://studsen.blogg.se/
Postat av: Malin I Form

Mycket intressant läsning!

2012-01-10 @ 14:29:15
URL: http://www.maliniform.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0