Hemma igen!


Vacker utsikt till lunchen på lördagen

Nu är jag hemma igen efter helgens vandring i fjällen. Precis som jag trodde så blev jag en hel del erfarenheter rikare. Jag tycker kanske inte det är så himla svårt att vandra, men det beror kanske på att jag förlitar mig på Jakob och hans kunskaper inom området, och den hjälp jag fått därifrån. Mycket värt :)

När det var brant uppför var det såklart jobbigt och jag blev både svettig och anfådd. Och när det var brant nerför gick det sakta eftersom det var lite klurigt vart man skulle sätta fötterna osv. Och där var det kanske samma för alla. Men där det var platt och upptrampad stig, som andra halvan av lördagen och hela söndagen, då traskade jag och Jakob mestadels långt före övriga gruppen. Kändes som att vi hade mer ork i benen, eller så var vi bara ivrigare att komma fram.

Det var hur som helst en tur anordnad av Friluftssektionen på StiL, och vi gick fredag-söndag. Vi var drygt 10 pers skulle jag tro. Fredag morgon tog vi tåget från Luleå till Björkliden, dit vi kom fram vid lunch. Vi började gå direkt och gick ca en mil innan vi stannade vid Låktatjåkko fjällstation där vi övernattade. Vandringen under fredagen var i princip bara uppför, och vi kom högre och högre upp i fjällen. Det började snöa ungefär halvvägs, och snöade tills vi kom fram till fjällstationen. Där var det snö på backen, och rätt kallt. Jag hade dessutom glömt vantar och mössa på tåget, så jag frös en del. Direkt efter middagen så kröp jag ner i sovsäcken för värmens skull. Somnade dock ganska snabbt.

På lördagen skulle vi börja gå vid åtta, så vi gick upp sju. Blev dock försenade av att en tjej i sällskapet höll på att svimma, så hennes packning delades upp mellan några andra. Vi kom iväg ca 20 i 9, och gick ca 16km under lördagen. Började lite uppför men sedan var det mestadels nedför. När vi gått nedför nån timme så var det inte längre någon snö på backen, utan återigen höst. Efter ett tag blev det riktigt brant nedför!


Jakob precis där vi ska gå ner. Brant!

Det gick som sagt lite långsamt då det var brant nedför, men allt gick bra, och det var rätt roligt, även om min höjdskräck säkert tog bort lite av det roliga.

Lördag eftermiddag var det dock bara "vanlig" vandring på plant underlag. Korsade lite små vattendrag och nåt större, hade fantastisk utsikt, och bara njöt av att vara där jag var. Vi övernattade precis utanför Abisko nationalpark, och det var riktigt skönt att det var varmare den här natten än förra. Sov rätt bra, förutom att underlaget var lite ojämt.

På söndagen hade vi ett tåg att passa tiden till, så vi var tvugna att börja gå tidigt, vid 7. Vi gick upp strax före kl 6, och Jakob och jag kom iväg strax före 7, före övriga. Skönt att komma iväg och få gå lite själva. Vi hade 7km till Abisko som vi skulle till, och det tog ganska precis 2 timmar att gå. När vi kom fram till Abisko turistanläggning så blev det ganska raskt toabesök och tvagning på deras toaletter, innan vi tog oss tid att kika i deras shop där de (pga den sena säsongen) hade rea på det allra mesta. Hade jag varit piggare hade jag kanske orkat botanisera bland kläderna, men jag orkade verkligen inte anstränga mig. Orkade inte ens köpa strumpor. Det vi köpte var sådan turmat, för den är SVINDYR i vanliga fall, men reades ut nu för 40kr/måltid (halva priset). Och dom håller sig hur länge som helst. Sen köpte vi varsin glass och jag köpte en lättcider. GOTT! Sedan slappade vi bara tills tåget skulle gå, och på tåget käkade vi lite varma koppen med couscous och sedan sov jag hela vägen hem.

Är toknöjd med hela helgen, inga skador, inga skavsår (höll på att få ett på ena hälen efter all klättring på lördagen, men satte på skavsårsplåster tidigt så det hann aldrig bli nåt riktigt sår), mådde bra hela vägen och gick på bra. Skönt att vara hemma nu, men det blir absolut fler gånger. Nu har jag ju fått mersmak på det här... :)

Kommentarer
Postat av: Lena

Låter härligt! :)

2011-09-26 @ 11:35:50

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0