Visste du att......även personer utan diagnostiserad glutenintolerans ofta mår bättre av att äta en glutenfri kost?


Gluten är en sammansättning av flera olika protein som finns i alla sädesslag utom havre (dvs korn, vete och råg), och det är bland annat gluten som gör bröd luftigt. Havre är i ren form fritt från gluten, men kan innehålla gluten ändå om andra sädesslag odlas i närheten av havren. Det finns regler för vad som får kallas för ren havre gällande avstånd till åkrar med andra sädesslag osv, och då ska man också använda maskiner som inte hanterar något annat än havre etc.

Glutenintolerans är då tarmen tar skada av det gluten som förekommer i kosten, och detta kan ske i mindre eller större utsträckning. Dessa skador på insidan av tarmen gör att man kan få bla diarré och ont i magen. Gluten är inte något människan från början är skapt för, och även om man inte får allvarliga skador på tarmen så mår man ofta bättre av att äta en kost med reducerad mängd gluten. Glutenrika livsmedel är tex bröd och pasta, och finns även tillsatt i livsmedel som tex ketchup.

Bröd är bra om det är grovt för att det bidrar med fibrer som rensar ut bla kolesterol ur kroppen, men fibrer finns även i tex frukt, så det går att få i sig nyttiga fibrer utan att äta bröd. Man kan även välja glutenfritt bröd förstås, som inte är riktigt lika luftigt som vanligt bröd med gluten, men som ofta är väldigt gott ändå.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0