Så farlig är bukfetman


Skärmdump från www.dn.se


Idag publicerar DN (dagens nyheter) en artikel om bukfetma och hur farligt det faktiskt är att vara bukfet.

Bukfet anses kvinnor vara om de har ett midjemått på över 88cm, och för män gäller 102cm. Bukfettet ligger mellan och runt omkring organ i buken och leder i större grad än fett kring lår och rumpa till ökade blodfetter och höjt blodtryck. Men nu har man insett att bukfetma är ännu farligare än så! Bukfettet kan nämligen även sätta igång inflammationer som i sin tur kan leda till en rad olika sjukdomar som tex reumatism, tandlossning, psoriasis och vissa cancerformer, sjukdomar som inte tidigare kopplats till fetma. Så bukfettet är otroligt skadligt!

Man tar i artikeln också upp att det finns olika dieter man kan följa om man vill gå ner i vikt, och då har de naturligtvis nämnt Atkins och LCHF (Low Carb High Fat), eftersom de är så populära just nu. Men man har faktiskt inte lovordat dieterna, utan försiktigt kritiserat dem. Det står såhär:

"Lågkolhydratdieter kan vara effektiva för att uppnå snabb viktminskning, men det höga innehållet av mättade fetter och bristen på fibrer i sträng LCHF-kost och Atkinskost gör många forskare oroade. Hälsokonsekvenserna på lång sikt anses oklara. En ny studie från Uppsala baserad på 900 män som följts i tio år, visar att en kost med litet kolhydrater och mycket mättat fett kan leda till förtida död. En ny stor studie från USA, baserad på 85 000 kvinnor och 45 000 män, visar på liknande resultat".

Källa: www.dn.se

Jag måste säga att jag också är oroad över att dessa dieter som är fattiga på kolhydrater och rika på mättat fett är så himla populära. Eftersom LCHF är en relativt ny diet så finns det inga studier på vad de långsiktiga effekterna av en sådan kosthållning faktiskt är, enbart kortsiktiga. Men på kort sikt är det ju väldigt svårt att se all påverkan som kosten bidrar till. Däremot finns det en stor majoritet av mycket tung forskning som klart och tydligt visar på att de vitaminer, mineraler och fibrer man missar om man inte äter kolhydrater är livsviktiga både på kort och lång sikt, samt att de som bytt ut mättat fett mot enkel- och fleromättat fett lever ett friskare och längre liv.

Min ståndpunkt i hela kolhydratdebatten är (som jag nämnt tidigare i bloggen, bland annat här) att det inte finns någon anledning till varför man ska äta pasta, ris och potatis istället för grönsaker. Man kan alltså, om man nu är orolig för att trycka i sig massa "onödig" energi, ersätta en del av riset, pastan eller potatisen med grönsaker. Grönsaker innehåller kolhydrater, men till skillnad från ris, pasta och potatis så innehåller grönsakerna betydligt mer vitaminer och mineraler som kroppen behöver. Man ska däremot aldrig någonsin helt utesluta kolhydrater (alltså även grönsaker och frukt), eftersom man då går miste om essentiella (livsnödvändiga) vitaminer och mineraler, vilket kan göra oss väldigt sjuka!

Personligen äter jag mindre ris, pasta och potatis nu än vad jag gjort tidigare, men jag förbjuder mig inte att äta någonting alls. En allsidig kost är det mest hälsosamma, inte bara ur ett kostperspektiv utan även för välmåendet och den psykiska hälsan. Att gå och ge sig själv massa förbud hela tiden tror jag inte är bra. Men man ska äta lagomt av allt, det ska inte vara onyttig mat, efterrätter och snacks varje dag i veckan! Tänk förnuftigt, helt enkelt!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0