Spin for the win!

Åh, älskar spinning. Mycket beror dock på instruktören, och jag är mest förtjust i peppande instruktörer med lite röj i rösten, och sen får de gärna ha samma musiksmak som jag... :P

Det är en hel del teknink i spinning, och jag övar ständigt på min. Först och främst ska man både trycka och dra med benen, dvs man ska jobba även då benet är på väg upp igen i tramptaget. Hälen ska gärna vara något lägre än tårna på nervägen men över tårna på uppvägen, så att foten rör sig som i en cirkel.
Sedan ska man även ha en stark core, dvs ha en lätt anspänning i magen, som när man hostar till lite, för att ge stöd åt ryggen som man annars kan få lite ont i.

Du sitter med en lätt C-formad rygg, men med avslappnade axlar (axlarna ska inte vara uppdragna mot öronen). Vikten ska ligga på benen, armarna på styret är bara ett stöd för balansen, inget mer. I de handpositioner där du står upp ska du känna sadeln mot baksidan av låren/rumpan hela tiden, du ska aldrig luta dig mot styret. Dels är det fel teknik då du avlastar benen istället för att träna dem, dels belastar du ryggen fel, och dels kan du halka av styret om du svettas mycket, och skada dig.

Du cyklar hela tiden i takt till musiken och anpassar motståndet på cykeln så att du kan trampa i takt hela tiden. I en långsam låt får du därför lägga på mer vikt för att inte trampa för snabbt, och i en snabbare låt får du dra av motstånd så du inte trampar för långsamt. Många instruktörer har en första låt på passet som man inte behöver hålla takten till, utan man värmer upp i den takt man själv känner att man vill.

På passet kommer du säkerligen stöta på flera olika "övningar" på cykeln. Jumps och intervaller, eller tempoökningar som de också kallas, är exempel på dessa. I jumps så växlar du mellan två eller tre positioner på cykeln, tex mellan att så och sitta. Detta gör du i takt med musiken, dvs du räknar till 2, 4, 8 eller 16 innan du byter position. Intervaller är tempoökningar som förekommer olika lång tid och olika många gånger i en låt, beroende på vad instruktören har valt. Vanligtvis så gör man intervallerna sittandes, men de kan ske ståendes ibland också. Oftast tycker jag det är lättare om man vrider på mer motstånd under själva intervallen, men drar ner lite efteråt, det är då mina ben känns som tyngst.

Så du som inte provat spinning, gör det! Det är skitkul!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0