Socker ökar risken för cancerHörde nyss på nyheterna att läsk ökar risken för cancer, och att det är sockret i läsken som ger denna ökade risk. Cancerformen man då har upptäckt orsakas av läsk och socker är cancer i bukspottskörteln.

Bukspottskörteln sitter precis ovanför magsäcken och det är denna som producerar och frigör insulin. Insulinet frigörs i större utsträckning då man äter mat med högt GI, dvs mat som innehåller snabba kolhydrater, och socker är ju den snabbaste kolhydraten av dem alla. Detta är något som forskarna kopplar samman med cancerformen.

Resultatet är ur en amerikansk studie där man följt 60 000 män och kvinnor under 14 år, och där fick 140 personer cancer i bukspottskörteln. Läskkonsumenterna var överrepresenterade bland dessa cancerdrabbade personer, och man har kommit fram till att de som dricker minst 2 burkar läsk i veckan löper fördubblad risk att drabbas av cancer i buksporttskörteln.

För några år sedan gjordes en liknande studie i Sverige på 80 000 personer, och resultatet i den studien var detsamma som i denna nyare men något mindre studien.

Jag kan inte säga att jag är förvånad direkt, det mesta är nog cancerframkallande i för stor mängd, och socker har ju aldrig klassats som särskilt nyttigt direkt. För den som känner sig "beroende" av läsken så verkar det ju, ur cancer-synpunkt, vara lugnt att dricka light-läsk, dvs läsk utan socker, eftersom forskarna kommit fram till att det är just sockret i läsken som är cancerframkallande. Å andra sidan så ger även light-läsk samma stimuli till hjärnan som en vanlig läsk eftersom den ändå är väldigt söt pga sötningsmedel. Man blir alltså mer sötsugen även om man dricker light-läsk, men light-läsk har ingen påverkan alls på blodsockernivåerna i kroppen, något som vanlig läsk påverkar i allra högsta grad!

Läs aftonbladets artikel om studien här: http://www.aftonbladet.se/kropphalsa/article6569907.ab

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0