Långt kvar till bra matvanor i norden

Livsmedelsverket skriver idag i ett pressmeddelande att vi i de nordiska länderna har en bra bit kvar till bra matvanor. I Sverige liksom i övriga nordiska länder (Norge, Finland, Danmark och Island) äts det för lite frukt och grönsaker, men för mycket sockerrika livsmedel. Detta enligt en ny undersökning där 9000 vuxna och 2500 barn har fått svara på frågor om kost, motionsvanor och rökning. Svenska livsmedelsverket önskar också att vi äter mer fisk och använder bättre (lättare) margarin på bröd och i matlagning, men man menar också att det går åt rätt håll om man jämför med tidigare undersökningar.
 
Några av livsmedelsverkets kost- och motionsmål för svenska folket är:
- minst 500gr frukt/grönsaker om dagen (dvs ca 5 frukter eller 5 nävar grönsaker)
- minst 30 minuter motion per dag för vuxna, 60 minuter för barn
- fisk minst 3ggr/vecka
 
Den fysiska aktiviteten kan delas upp på flera kortare "pass" under dagen, men det bästa är om man tränar mer än det minsta rekommenderade. Mer träning ger förstås ytterligare hälsofördelar.
 
För den som har svårt att hitta tid för träning rekommenderar jag dels att prioritera, och dels att försöka ta tillvara på små stunder under dagen då man kan röra på sig. Man kan resa sig från sin stol för lite benböj, stretching, armhävningar eller något annat. Man kan också passa på att ta en kortare promenad under dagen, kanske istället för fikarasten eller långlunchen. Om man upplever hälsoproblem, tex övervikt eller andra problem pga inaktivitet, så bör man träna hårdare flera gånger i veckan för att få resultat. Att ta en daglig promenad på 30 minuter kommer inte att göra så stor skillnad, utan man behöver anstränga sig mer. Jag förespråkar hårdare fysisk ansträngning minst 4 gånger i veckan, tex att man går på något pass eller tränar hård styrketräning i gymet. Och i gymet så behöver man köra hårt och med relativt kort vila (30-90 sek mellan varje set), för att få optimala resultat. Många i gymet kör otroligt lång vila mellan övningarna, det liknar mer kafferep än träningspass, och det ger inte optimala träningspass! Tycker man detta är lite svårt kan man köra superset, där man varierar två övningar så att man istället för vila mellan set byter till den andra övningen. 3-4 set kan man köra av vardera övning, 10-8 reps (börja med 10, mot slutet bör man inte orka mer än 8, annars kör man för lätt!).
 
Det behöver inte vara svårt att komma igång/hålla igång sin träning, det gäller att se möjligheterna istället för hinder. Och prioritera träningen, för din egen skull men också för din omgivnings skull, eftersom träning gör dig gladare, friskare och piggare på alla sätt och vis!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0