Kosttips #5 - kolla innehållsförteckningen!


I innehållsförteckningen på bacon ser man att livsmedlet bla innehåller konserveringsmedlet E250 (natriumnitrit), som har visat sig vara cancerframkallande


Att hålla koll på vad man äter är jättebra, och folk blir bara bättre och bättre på det. För många har detta yttrat sig i en slags fobi för E-nummer, vilket är lite synd. E-nummer i sig är inte alls farligt. Det är helt enkelt förkortningar på tillsatser och ingredienser med långa och krångliga namn. Vissa E-nummer står för tillsatser som kan vara farliga, men de kan också vara nyttiga! C-vitamin (askorbinsyra) har tex ett E-nummer (E300), och är inte det minsta farligt, tvärtom! Natriumnitrit har visat sig framkalla vissa former av cancer, men för att inte skrämma någon i onödan ska jag också säga att risken är låg även om man äter natriumnitrit dagligen.

Men det är faktiskt över lag positivt (tycker jag) att människor kollar mer på vad som faktiskt finns i maten vi äter. Man upptäcker då tex att det i skinkan man lägger på mackan finns tillsatt socker, att en varmkorv bara innehåller några få procent kött, och att det i hel- och halvfabrikat finns saker du inte ens vet vad det är.

Det finns flera saker jag tycker man ska hålla utkik efter i innehållsförteckningen. Det viktigaste är socker. Försök undvika att köpa saker som innehåller socker till synes utan anledning. Ofta är socker ett sätt att öka hållbarheten på livsmedlet, men försök då att välja något annat livsmedel utan socker i, eftersom socker påverkar kroppen negativt.

Sedan tycker jag också man ska försöka dra ner på mättat fett, och istället försöka äta omättat fett. Mättat fett finns i animaliska produkter (kött, mjölk, ost etc) med undantag från fisk och skaldjur, och omättat fett finns i vegetabilier (nötter, avocado, olja etc) samt i fisk och skaldjur. Kött, och mjölkprodukter innehåller i regel mycket bra saker också, så jag tycker inte man ska undvika sådana livsmedel helt, men om man äter väldigt mycket animalier kan man ha i åtanke att försöka välja omättat fett där det är möjligt.

Transfetter är ett fett som är rysligt dåligt för kroppen. Det ökar mängden kolesterol i kroppen, som i sin tur ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Transfetter finns ofta tillsatt i kakor, chips, kex etc, och det ökar hållbarhet och sprödhet på livsmedlet. Transfetter benämns ofta som delvis härdat fett i innehållsförteckningarna, och det ska man alltså undvika. Härdning av fett är då man på konstgjord väg gör om omättat fett (bra fett) till mättat fett (dåligt fett). Om härdningen är fullgången bildas inte transfetter, utan det är som sagt det delvis härdade fettet som ska undvikas!

För den som är nyfiken på detta med E-nummer så finns mer information om det här.


Kommentarer
Postat av: Malin I Form

Tittar för lite på det, tyvärr..

2012-01-16 @ 16:18:28
URL: http://www.maliniform.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0