Taggad på styrketräning igen!

Gammal bild på en yngre, styrketränande Anna
 
 

Apropå de nya rehabövningarna jag fått av sjukgymnasten som jag skrev om tidigare idag, så känner jag nu en helt ny pepp inför styrketräning rent allmännt. Har nu klurat på lite styrketräningsprogram, och ska schemalägga rejäla träningstillfällen varje vardag så att träningen verkligen blir av varje dag. Min tanke är att variera mellan olika typer av program, men att köra ganska stora delar av kroppen varje dag. Jag kommer att köra mestadels superset, dels eftersom det gör mig både svettigare och tröttare i musklerna, plus att det är väldigt tidseffektiv träning. Ska lägga upp övningarna här i bloggen sedan när schemat är helt klart. Åh, ska bli så kul. Längtar!

Cykelutmaningen?

 
Jag hade ju som utmaning för mig själv att cykla till och från jobbet hela oktober månad. Det gick sådär. Rullade på bra tills det frös på och blev is och snö ute, sedan blev jag tvungen att ta bussen. Har inga dubbdäck på cykeln och ville helst inte ha ihjäl mig för utmaningens skull. Tanken var dock hela tiden att jag skulle ta cykeln så fort snön smälte bort, men när den gjorde det så frös det på direkt igen, så det var en massa is överallt. Och så har det varit sedan dess, så det är faktiskt INTE på grund av lathet eller regn/blåst som jag gav upp cykelutmaningen, utan bara pga säkerhet. Så nu ligger cykelhjälmen på hatthyllan tills vidare, men blir det plusgrader och is/snöfritt igen så kommer jag nog passa på att cykla. Är inte alls så förtjust i att åka buss. Det tar lång tid, är mycket folk så det blir trångt, och så blir jag så dåsig och trött av att sitta och bara åka i en halvtimme varje morgon. Cykelturen till jobbet var uppiggande och uppfriskande, och sedan kunde jag ta en skön dusch när jag väl kom fram. Inte alls lika trevligt att åka buss faktiskt...
 
Så summan av utmaningen är att den inte lyckades, men mer för att jag valde en månad för sent på året än att jag bangade pga lathet. Och har utmaningen gjort mig mer vardagsmotionärig? Nja, jag vet inte det heller, men när jag cyklade så fick jag ju såklart mer vardagsmotion än utan. Och jag har insett att jag föredrar cykling framför buss när väglaget tillåter cykelturer, så det känns ju lovande inför våren :)

Nya övningar

Mitt nya träningskort med nya övningar
 
 
I förra veckan fick jag nya rehabövningar av min sjukgymnast Hanna på Life Center. Det är svåra och jobbiga övningar, så det känns jätteroligt faktiskt. Nya utmaningar, där jag tydligt kan känna att jag förbättras (om jag nu förbättras :P ), och som tränar nya små stöttande muskler. Förutom de tre övningar på bilden så ska jag träna balansen på studsmatta genom att stå på ett ben på studsmattan, armarna i kors över bröstet och blunda. Skitsvårt!
 
Idag körde jag alla dessa nya övningar, plus några av de äldre som jag fortfarande har kvar i mitt program. Tog sin lilla tid, och var rejält jobbigt. Misstänker att jag har träningsvärk i rumpa och lår att vänta imorrn/övermorrn. Sweet! :) Känns jättebra att jag har en rejäl reportoar med övningar nu, så det inte bara är några få som jag kan riva av på en kvart, det känns mindre seriöst. Nu har jag mer att bita i, och måste verkligen avsätta tid, och det upplägget trivs jag med. Så nu är det bara att köra på! :)

Seg i kolan...

I lördags kom min far och äldsta syster på besök. Det var superkul att träffa dem igen, och deras besök lättade lite på den längtan efter familjen i Västerås som jag haft senaste månaden. Skönt!
Vi åt gott, spelade spel, bowlade, gick lite på stan och så packade vi förstås ihop de saker som syrran haft hos oss ett tag nu, men som hon nu ville ha tillbaka eftersom hon nu köpt lägenhet. Skönt för mig och Jakob att bli av med lite saker, men nu har vi istället tomrum i hemmet att fylla ut, och då gäller det ju att vi ska bestämma oss för vad vi ska göra med dessa. Tur det är jul snart, så kan vi önska oss något utav det i julklapp kanske... :)
 
Nu är det ju hur som helst måndag igen, och trots en supertrevlig helg där jag ändå sovit bra och umgåtts med nära och kära, så känner jag mig trött och seg i kropp och knopp idag. Jag hoppas verkligen att det inte är någon sjukdomshistoria på gång, men tyvärr känns det nästan så. Jag är dock inte tillräckligt risig för att stanna hemma från jobbet eller fixa vikarie till spinningen ikväll, så just nu försöker jag bara förtränga detta faktum och hoppas på att det ska duga för att en eventuell sjukdom ska hålla sig på behörigt avstånd!

Skönt med helg!


Bild från i somras när jag och Jakob hälsade på Malin och hennes Jonas
 
 
Nog för att jag gillar mitt jobb, men denna veckan har känts väldigt lång tycker jag. Har sovit lite dåligt också några nätter, så jag har varit rätt trött. Men nu är det alltså äntligen helg, och det är inte vilken helg som helst! I morgon kommer en av mina två kära systrar och hälsar på, tillsammans med pappan min. Ska verkligen bli superkul att träffa de, känns som toklänge sen! Har haft ganska duktig hemlängtan (eller längtan efter familjen söderut) i någon månad nu, och det känns verkligen bra i hela kroppen att jag äntligen ska få träffa några av dem så snart!

Rosa kväll igår

Rosa band till försäljning
 
 
Igår anordnade vi på StiL lite speciella pass till förmån för rosa bandet. Vi tog in lite rosa varor till försäljning, och hade gästinstruktörer på några extrainsatta pass. Bland annat så fick våra deltagare testa grit plyo, ett nytt pass från Les Mills som till stora delar består av plyometrisk träning med mycket spänst och explosivitet. Jag var inte med på det passet, men kikade in i salen och det såg jätteroligt ut. Dock inget för mina knän än så länge :(
 
Sedan hade vi också upp en tjej från Umeå som kör mycket yoga och body balance, och hon körde just dessa två pass hos oss. Jag testade yogan, och det var en helt annan typ av yoga än den jag testade i Umeå (som jag typ sov mig igenom). Denna yoga var betydligt mer ansträngande fysiskt, och sista sekvensen av stående positioner fick jag till och med upp pulsen lite! Har dock svårt att fastna för denna sortens träning, jag är lite för otålig, och har svårt att komma till ro och "meditera" i rörelserna. Det har jag betydligt lättare för tex liggandes på en spikmatta. Men instruktören var så duktig och bra, hon hade en jättemjuk och fin röst, och var skicklig på sin yoga. Så jag tyckte att passet var bra, men inte så att jag känner att yoga är något jag är hooked vid :)

Träna, träna, träna

 
Igår var planen rehabträning på gymet före jobbet, men när jag kom dit så skulle precis ett pass CxWorx till att börja, så jag skuttade in på det istället. Det var tredje gången på kort tid som jag var på passet, och det känns redan att jag börjar få in teknik bättre, och att jag blivit lite starkare. Får fortfarande en lagomt skön träningsvärk i övre delen av magen. Känns bra :)
Efter passet körde jag två reabövningar, så helt rehablös var inte den dagen.
 
I morse hade jag samma plan, att köra rehab före jobbet. Smith-maskinen där jag gör mina knäböj var dock upptagen hela tiden, så jag körde inte just den, men några andra av övningarna. Sedan avslutade jag med ett superset för triceps, som kändes jätteskönt! Sedan satt jag ca 20 min i spinningsalen och kände på några låtar som jag funderar på till nästa spinningpass. Känner mig rätt taggad inför det, ska testa ett helt nytt upplägg är planen, vilket känns jätteläskigt. Tänk om mina deltagare inte tycker om det?? Samtidigt känns det lite långtråkigt att köra på samma upplägg igen, för fjärde gången i rad, även om det förstås blir med nya låtar...
Får se hur modig jag är, och hur nytt upplägg jag vågar testa!

Mer om Umeå

På väg till Umeå i gryningen
 

I lördags var jag tillsammans med några kollegor från StiL på ett annat gym - IKSU i Umeå för att inspireras upp över öronen av andra gruppträningsledare. Vi hade redan innan fått anmäla oss till olika pass, och totalt fanns sju “luckor” att fylla med olika pass.

Jag gick upp strax före kl 4 på morgonen, och kl 5 rullade bilen från StiLs parkering. Det var fortfarande kolsvart ute, och då tycker jag det är så mysigt att köra bil. Allteftersom vi närmade oss Umeå så blev det ljusare och ljusare, och jag fick bevittna soluppgången från förarsätet.

Såhär såg min dag på IKSU ut:

08.30: Spinning 55 – “epic ride”. Jättehärligt spinningpass med en duktig instruktör som pratade mycket om puls och att cykla smart. Inte min typ av pass egentligen, men det funkade eftersom hon var en så duktig och erfaren instruktör.

09.45: Crossfit Aqua. Hölls av en tjej jag känner som är en erfaren vatteninstruktör och hade lagt upp ett intervallbaserat pass där vi skulle hinna med så mycket som möjligt under en bestämd tid, därav namnet (Crossfit) på passet.

Dagens lunch för min del. Fisk, potatis och grönsaker. Mums!
 

Sedan hade jag lunch, och efter lunchen gick jag på en kostföreläsning. Räknade egentligen inte med att lära mig så mycket nytt, mer att få lite tips kring mitt egna föreläsande och kostrådgivande. Och lite sådant fick jag faktiskt, så det var roligt.

13.30: Spinning high & low, älskade hatade intervaller. Roligaste spinningpasset jag varit på på länge. Två grymt inspirerande och glada tjejjer som höll passet, och det var 3 block med olika sorters intervaller. Grym glädje och inspiration!

Grit i en disco-pimpad sal
 

14.45: Grit strength. Ett nytt pass från Les Mills som funkar ungefär som body pump, men med färre reps i övningarna, så det var mer likt superset än body pumpens uthållighet. Jag gillar sådant upplägg, men pga knäna passade inte övningarna mig. Dessutom var just denna instruktören så otroligt dryg och självälskande att jag bara ville spy på honom. Blä!

16.15: Yoga hip challenge. Egentligen hade jag bokat military training, men när knäna började göra ont under grit-passet så övergav jag den tanken och följde med Camilla på yoga istället. Det var ett yin-yogapass, vilket är mycket passiv stretch och man sitter i varje övning länge, flera minuter. Jag kände mig stel, övningarna ömmade, men det var ändå väldigt skönt. Jag var så trött att jag slumrade till några gånger, i de riktigt avslappnande övningarna. Skönt!

Kangoo jump - ett pass jag kikade på men inte deltog i. Speciella skor på fötterna som gör att man kan studsa fram. Såg jätteroligt ut!

Sedan var det dusch, middag och hemfärd som gällde, och när jag kom hem så somnade jag nästan direkt. Igår kände jag mig nästan bakfull, och på eftermiddagen somnade jag på soffan några timmar. Idag känner jag mig dock pigg och utvilad igen, och lördagen minns jag som jättelyckad och suveränt rolig. Om jag får chansen att åka dit nästa år igen så kommer jag absolut att göra det!


På väg hem efter heldag på IKSU!

Ja då var IKSU inspiration över för i år, och jag har varit med för första gången. Har varit en helt GRYM dag, massvis med härliga och inspirerande instruktörer och pass. Mina favoriter var de två spinningpassen jag var på, dom var grymma! Grit strength va kasst. Ungefär som bodypump men med färre reps (så man kunde ha mer belastning) och bara i en halvtimme. Min lite negativa inställning till passet beror dock nog till stor del på instruktören som var väldigt tillgjord, och uppenbarligen tyckte att han var väldigt cool. Det var han inte (en äkta cool person behöver inte göra sig till sådär!). Utöver dessa pass körde jag också Crossfit Aqua (rejält jobbigt i ffa ben och mage), och yoga "hip challenge", som var väldigt avslappnande och en bra avslutning på dagen.

Så efter totalt fem träningspass är jag rejält trött i kroppen, och det känns skönt att vi äntligen sitter i bilen på vägen hem!

Jag får uppdatera med bilder under morgondagen, ids inte göra det från mobilen :)


Tidig morgon

Så var det dax! Klockan är 04.10 och jag sitter nyduschad i träningskläder vid frukostbordet och försöker piggna till. Om 20 min ska jag starta bilen och rulla iväg. Är fruktansvärt trött, men ändå riktigt taggad! Detta kommer bli en rolig dag fullspäckad med inspiration :)


Peppad inför imorrn!

Såhär glad är jag idag
 

Är riktigt taggad och peppad inför inspirationsdagen i Umeå imorrn, på träningsanläggningen IKSU. Jag har ju tränat där tidigare, när jag pluggade i Umeå, och det ska bli roligt att göra det igen. Anläggningen var redan då, på min studietid, betydligt större än vad StiL är nu, och den har växt  en hel del sedan dess. Spinningsalen tar tex mer än dubbelt så många deltagare som den på StiL (tror det var 80 nånting platser där, hos oss har vi 34). 
 
Jag har redan packat, dels träningskläder (ska gå på 5 pass så jag kommer behöva byta om till nya torra kläder), skor, handduk, mellanmål (bl a Celsius så klart!), överdragskläder mm. Kommer säkert visa sig att jag har glömt något, men jag hoppas inte det! 
 
Ska bli superkul att åka ner med ett gäng kollegor, vi ska gå på en del gemensamma pass och inspireras ihop, det kommer bli grymt bra! Grymt på ett annat sätt är att jag ska gå upp strax före kl 4 imorrn bitti för att pallra mig iväg, hämta mina kollegor med hyrbilen och tuffa söderut. Första passet drar igång kl 08.30. Blir en tidig kväll med andra ord! :)

Vilodag

 
Idag funderade jag på att träna lite före jobbet, men insåg att jag nog kan behöva en vilodag inför inspirationsdagen som är imorrn, då jag ska träna fem pass. Ska se till att under dagen äta bra saker för att ladda upp med vettig energi till imorgon. Blir köttfärssås till lunch och kyckling till middag. Och så ska jag försöka sova bra i natt!

Cykla?

Såhär ser gatan utanför huset ut idag på morgonen
 

Nej, det blir ingen cykel till jobbet idag. Det är minusgrader ute, vilket i sig inte gör mig något, men minusgraderna har gjort så att snön legat kvar under natten och blivit is. Dessutom har bilar och cyklar tagit sig fram på snön under gårdagen som gjort isen spårig och livsfarlig att cykla på. Därför tar jag inte cykeln till jobbet idag.
 
För själva snön är jag inte alls ledsen, det är helt underbart att det äntligen är dax för vinter igen! Det är så himla vackert ute, och just idag skiner ju solen också, vilket gör allt ännu vackrare. Härligt! En sådan här dag kan man inte annat än må bra! Och ljudet! Igår var det ljudet av fallande löv jag hörde på väg till jobbet. Det lät som om någon smög omkring i skogen, men det var bara löven, som föll, så många och hela tiden. Mysigt, prasslande ljud. Och idag är alla löven borta. Nu är det ljudet av knastrande is/snö under skor och bildäck som hörs. Älskar det ljudet, det låter så friskt och gott, på nåt vis. Bara att passa på att njuta, för snart försvinner väl snön igen, som den första snön brukar göra. Och när gatorna blir cykelvänliga igen så är jag tillbaka på cykeln igen, utan tvekan!
 
 
Underbara minusgrader ute

Ljuset i mörkret

Utsikten från receptionen på mitt jobb
 
Idag kom den, säsongens första snö! Riktigt najs, även om jag inser att jag kommer bli rätt blöt när jag cyklar hem om det fortfarande snöar då. Just nu bara snöar och snöar det, och det ligger kvar på backen! Grymt! Och med snön kommer det ju också lite ljus i vintermörkret, så det gillas ordentligt!
 
Sedan inser väl kanske jag också att det inte kommer ligga kvar, utan kommer smälta och sedan komma tillbaka senare, som det alltid gör, men det gör ingenting, första snön är ändå värt att fira!
 
Får se hur det går med min cykelutmaning också, nu med denna snö. Men planen är att jag ska cykla så länge det är möjligt, och det får absolut inte vara lathet som gör att jag slutar cykla, utan då ska det vara pga halka och risken för att trilla. :)

Fullt!

NOLL platser lediga på Annas spin 75 ikväll!
 

Passet ikväll är helt fullbokat, vilket betyder grymt mycket kick, pepp och inspiration för mig. Härligt!

Äntligen måndag!

 
Så var det veckostart igen, och det är en härligt kylig och mulen måndagsmorgon här i Luleå. Blev faktiskt så att jag tog bussen till jobbet, trots min utmaning att cykla varje dag hela oktober. Men anledningen var faktiskt inte lathet, utan det var så att vi i fredag var ett gäng brudar på jobbet som stannade kvar och badade bubbelpool, bastade och åt och drack gott. Sedan var vi tre som tog en taxi in till stan för att ta ett glas öl ute, och då lämnades min cykel kvar på jobbet. I morse fanns alltså inte min cykel hemma, så jag hade inget val annat än att ta bussen. Ska dock trampa hem ikväll efter spinningpasset, och det blir första gången jag cyklar hem efter spinning. Lär bli tungt! Sedan var det ju så att jag cyklade två vändor till och från jobbet i onsdags, så då känner jag att jag inte riktigt misslyckats med min utmaning ändå, jag har tillgodo så att säga. :)
 
För övrigt innehåller denna måndag bara trevliga saker; receptionsarbete, ett möte, en massage och så ska jag hålla spinningen ikväll. Jag gjorde ju inte det förra veckan pga kettlebellsutbildningen, så jag har längtat extra mycket efter just denna måndag. Ska bli härligt att få sitta framför mina deltagare igen och peppa dem till att svettas järnet! :)

Utvärdering kettlebellsutbildningen

I måndags och onsdags var vi några instruktörer som lärde oss lite mer om kettlebells. Det var bland annat PT-Camilla och några instruktörer som använder kettlebells i sina pass. Jag har ju mest användning av kunskaperna när jag är gymresurs, dvs när jag strosar runt i gymet för att svara på frågor och hjälpa kunder med tips och råd i träningen.
 
Utbildningen var jätterolig, och Frej som höll i den är väldigt pedagogisk och otroligt kunnig på kettlebells, så vi fick lära oss jättemycket. Sedan är det ju så att det krävs övning och åter övning innan man får in tekniken helt, men nu har vi åtminstone den teoretiska kunskapen i grunden så att vi vet vad det är vi ska öva på! Jag tycker att utbildningspassen var ganska långa, att öva på fysiskt krävande moment 4 timmar i sträck tycker jag blir jättejobbigt för skallen, det är så mycket info som ska in, och till slut blir man ofokuserad och okoncentrerad. Men det gick ju bra ändå, bara det att jag blev väldigt trött efteråt. Sedan är jag ju ingen kvällsmänniska heller, så att utbildningen höll på till strax före tio, då jag normalt brukar gå och lägga mig, hjälpte ju inte mig personligen heller.
 
Men själva utbildningen tycker jag alltså var jättebra och rolig, så den var det verkligen inget fel på. Jag kommer försöka öva öva öva med kettlebells så att jag får in tekniken bra, och där kommer jag nog försöka göra det tillsammans med några av de andra som också var på kursen, så vi kan kika på och rätta varandra.
 
Bulor fick man av utbildningen också! Jag fick tre stycken, en på vardera underarm (där kulan vilar i vissa positioner) och en i huvudet efter att jag råkade lägga mig ner på en kula. ONT! Men så snart bulorna på armarna lägger sig så ska jag dra igång och öva igen. Och då hoppas jag att jag slipper bulor på armarna, eftersom jag inte kommer köra 4 timmar i rad! :)

Min cykelutmaning

Ja, hur går det nu med min utmaning att cykla till och från jobbet varje dag? Jo, än så länge går det bara bra. Till och med igår, efter utbildning i kettlebell som drog över så vi var klara 21.45 på kvällen, så tog jag cykeln istället för att åka bil med Camilla hem fast jag hade möjligheten. Det kändes faktiskt rätt stort, eftersom jag var ganska så sugen på att tigga skjuts. Men jag tog ändå cykeln, och det gick ju jättebra. Och framförallt känner jag mig ju så stolt nu efteråt!
 
Imorrn ska jag fram och tillbaka till jobbet två vändor, och har faktiskt täntk cykla båda gångerna. Blir några duschar under dagen, eftersom jag blir svettig av cyklandet, men det gör inte så mycket. Jag kommer ha gott om tid att cykla, och så kommer jag framförallt bli väldigt nöjd med mig själv efteråt. :)
 
Så ja, jag tycker det går bra. Med tanke på att jag kliver rätt in i duschen när jag kommer till jobbet så spelar väder och svett ingen roll, och det är himla smidigt. När jag kommer hem är det ju samma sak - direkt in i duschen och sedan kryper jag ner i mina mjukiskläder. Perfekt!
 
Nu har jag ju då investerat i lysen och reflexer, och fått en cykelhjälm. Nästa investering, om det blir någon, är nog att skaffa dubbdäck. Sedan är jag faktiskt sugen på att lämna in cykeln för att fixa växlarna som inte så ofta vill funka. 2ans växel får jag i utan problem, 1an funkar aldrig, och 3an funkar ibland, och då med lite trixande och lirkande. Och det stör mig lite. Men vi får se om jag ids fixa det innan vintern, det är ju om jag ska cykla vintertid, och det har jag inte tagit nåt beslut om än :)

Nu ska störtkrukan på!

Mitt nya cykeltillbehör
 
Man har ju hört en massa skräckhistorier om hur folk skadat sig när de cyklat utan hjälm, och senast förra året var det en kollega som cyklade omkull och fick en hjärnblödning på grund av att han inte hade hjälm. Hur läskigt som helst! Och med mina nya cykeltillbehör (reflexer, reflexväst och lysen) så har hjälmen varit det enda som fattades. Men inte nu längre! Idag när jag kom till jobbet fick jag nämligen en cykelhjälm av en kollega! Hur snällt som helst! Hon vägrar ha hjälm på sig (och för övrigt har jag aldrig sett henne på cykel heller), så hon sa att jag kunde få den. Hon hade dessutom flera tydligen. Skitbra!
 
Premiären blir redan ikväll när jag trampar hem från jobbet i mörkret. Eftersom jag redan spökat ut mig i gamla, fula regnkläder, reclexväst och mössa så är jag inte så orolig för att mitt utseende kommer försämras så mycket ytterligare på grund av hjälmen. Och för övrigt tycker jag det är en kass anledning att inte ha hjälm och reflexer - att man ser löjlig eller ful ut. OCH!? Det är väl inte värt att dö eller skada sig allvarligt bara för att man ska se så fin ut som möjligt när man cyklar? Näe, det tycker jag är larvigt. Särskilt för föräldrar som ska vara ett gott föredöme, men som inte vill sabba frisyren med en hjälm. Vad sänder det för signaler till barnen? Och dessutom - vad händer med barnen om mamma eller pappa cyklar omkull utan hjälm och skadar sig? Jag tror inte att barnen i så fall tänker "Ja, men hon hade i alla fall snygg frisyr när ambulanspersonalen kom och hämtade henne".
 
Så jag tänker använda min hjälm, och jag tänker göra det varje dag, ovanpå min fula mössa som ändå sabbar min frisyr. Visst, jag har tur som jobbar på ett gym där jag kan kliva in i duschen direkt jag kommer fram, men ändå!

Kettlebellsutbildning

Jag svingar kettlebell för ca 1,5 år sedan
 

Idag hålls första delen av totalt två i en kettlebellsutbildning jag ska gå! Det är en kille som är instruktör på vårt mest funktionella pass på StiL som håller i kursen. Han har även en klubb inne i stan som håller kettlebellspass. Så första delen av utbildningen är alltså ikväll, och andra delen är onsdag kväll. Jag räknar med öm kropp i stort sett hela veckan, eftersom passen är långa, jag är ovan, och instruktören är envis.
 
Jag hoppas att mina knän inte kommer ställa till problem för mig, men jag har bestämt mig för att jag ska vara med på ALLT under utbildningen, eftersom detta är verkligen något jag vill lära mig. Det är ju inte som att knäna kommer gå av... Det ska hur som helst bli grymt roligt! 

Lite blå, så kan det gå..

Pyttelitet blåmärke
 

Efter förra besöket, i onsdags, hos sjukgymnasten (med nålar i och runt knäna) så fick jag ett litet blåmärke. Enligt en kollega, som också är sjukgymnast, så kan det bli blåmärke om nålen råkar träffa ett kärl. Det är ju inte meningen att det ska hända, men det händer. Det gjorde faktiskt inte så ont, just den nålen som gav mig blåmärke, det var andra nålar som gjorde betydligt ondare. En på höger smalben, som gjorde hela smalbenet ömt i flera dagar efteråt (ingen skarp smärta, utan mer lite diffus), och en på utsidan av höger lår, strax ovanför knät (nålen smärtade, men efter behandling gick det över i en ömhet om jag rörde vid området, men det gick över efter några timmar). Mest på grund av dessa onda nålar så kändes det ganska bra att det var hela fem dagar till nästa behandling. Och nu när den dagen är här så har jag ingen ömhet efter någon av nålarna sedan sist. Bara ett litet blåmärke som inte ömmar, och aldrig har gjort det heller. 
 
Tydligen så ska man ge ett helt gäng akupunkturbehandlingar innan man kan göra en bedömning av behandlingens eventuella effekt. Enligt min sjukgymnast så har jag väldiga "axonreflexer", vilket gör min hud väldigt röd runt nålarna. Inte alla som får det, men det tyder ju på att nålarna påverkar mig. Och jag känner mig ju bättre i knäna, så akupunkturen gör ju i alla fall inte knäna sämre. Så behandlingarna kommer att fortsätta tillsvidare, 1-2ggr/vecka. 

Stolt!

Riktigt goda surdegslimpor
 

Idag gjorde jag bröd på surdeg igen, testade ett nytt recept denna gång. Det blev ett hassel- och valnötsbröd, men utan hassel- och/eller valnötter. Det var vetesurdeg, sirap, vetemjöl, rågmjöl och salt i. Denna gången följde jag receptet till punkt och pricka, och det blev skitgott! Jag och Jakob käkade nästan upp en hel limpa till frukost i morse, och då var brödet pinfärskt. Jag gjorde själva degen igår kväll och sedan fick den jäsa i kylen över natten, så gräddade jag det på morgonen. Underbart! Detta bröd ska jag garanterat göra fler gånger!

Utmanin: cykel

Kände mig så nöjd över mina inköp till cykeln i förrgår (lyse), att jag igår cyklade till jobbet trots att det spöregnade hela dagen. Och när jag cyklade till jobbet i spöregnet så tänkte jag: "nu är ju jag en sån där hurtig jävel!". Ni vet, en sån där man ser genom rutan på bilen eller bussen på väg någonstans, som kämpar på sin cykel oavsett väder. Det kan vara kraftig motvind, regn, snö, eller allt på en och samma gång, och ändå så cyklar de vart de än ska! Sådana personer blir jag så imponerad av, och jag har aldrig varit sådan själv. Vardagsmotion är ju inte min grej, jag är egentligen ganska slö, och trivs väldigt bra i gymet etc etc.
 
Men då i går, när jag själv cyklade till jobbet i regnet, och framförallt hem från jobbet i regn och mörker, så kände jag att jag äntligen var lite sådär hurtig och vardagsmotionerande. Härlig känsla faktiskt. Och vädret var faktiskt inte så farligt, det var rätt ok att cykla ändå.
 
Och så föddes tanken: en utmaning! Jag ska cykla till och från jobbet varje dag hela oktober månad. Inte ta bussen en enda gång! Så nu är utmaningen igång. Den som känner för det får ju mer än gärna haka på, så peppar vi varandra!
 
Självklart cyklade jag alltså till jobbet även idag. Det var ju ett sånt där perfekt väder, lagom svalt, helt vindstilla och inget regn. Så jag slog nytt rekord med typ 20 sekunder. Inte så imponerande kanske, men jag satsade på nytt rekord, och cyklade för allt jag var värd, så jättemycket snabbare än såhär går det nog inte. Idag cyklade jag då på ca 20 min och 20 sek. Men cyklar jag varje dag till och från jobbet så kanske det inte behöver bli lika jobbigt att cykla lika snabbt nästa gång :)

Kostråd för barn

Snabba kolhydrater och tomma kalorier är ganska vanlig "mat" för barn idag
 
 
Att fler och fler i Sverige och i övriga världens I-länder blir allt fetare och fetare är knappast någon nyhet. Enligt Livsmedelsverket så är ungefär en femtedel av Sveriges barn är överviktiga eller feta. Det tycker jag är rätt oroväckande, eftersom överviktiga eller feta barn ofta tar med sig denna övervikt senare i livet. Jag är inte det minsta brydd om att barn ska vara smala eller snygga, utan det är förstås den hälsomässiga aspekten av situationen som jag bryr mig om. Att små barn drabbas av sjukdomar (antingen som barn eller senare i livet) på grund av att de inte får rätt mat eller rör på sig tycker jag är hemskt! Där har förstås föräldrarna det allra främsta ansvaret, eftersom få barn lagar sin egen mat.
 
Livsmedelsverket har jättebra kostråd för barn i olika åldrer, och idag skriver de på sin hemsida att deras kostråd för barn och spädbarn nu finns på 9 olika språk! Fantastiskt! Jag tycker det är superbra att det i ett så härligt mångkulturellt samhälle som vi lever i idag, så finns sådan viktig information tillgänglig för så många som möjligt, oavsett vilket språk man talar. Framförallt handlar dessa kostråd om att barn ska äta allsidigt, precis som övriga familjen, med rätt sorts fett och kolhydrater. För de flesta kanske det i praktiken handlar om mer fisk och skaldjur, mer frukt och grönsaker, och mindra snabba kolhydrater och tomma kalorier, som de tex i saft, kakor, läsk och godis.
 
Jag hoppas verkligen att fler föräldrar börjar inse hur viktigt det är att deras barn får en bra bas i livet vad gäller kost och motion. De kan omöjligt veta detta själva från födseln, utan måste lära sig det både hemma och i skolan. Det är en förutsättning för att de ska kunna leva långa, friska liv! Tyvärr verkar det inte som att det är dit vi är på väg. Både vuxna och barn blir bara fetare och fetare, och det är en riktigt oroväckande trend.
 

Nytränad

 
Kvällsmörkret kommer bara tidigare och tidigare för varje dag som går, och det märks tydligt! När jag cyklade hem igår efter jobbet vid 18.30 så var det kolsvart, och jag kände mig verkligen osynlig. Jag hade inget framlyse (borta sedan flera år), slut batterier i baklyset, ingen ringklocka (trasig sedan länge) och inga reflexer. Eftersom jag började jobbet lite senare idag så passade jag på att åtgärda detta på förmiddagen. Nytt framlyse, ny ringklocka, och nya batterier i baklyset. Dessutom har jag tagit med mig reflexvästen till jobbet idag, så jag kan dra på den ovanpå jackan när jag cyklar. Nu hoppas jag att jag ska synas bra på vägen hem ikväll!
 
Tycker att jag har dåligt med tid för träning nu, så vardagsmotionen blir ju superviktig, och där är cyklandet till och från jobbet en stor del. Tanken har faktiskt slagit mig att skaffa dubbdäck till cykeln så jag kan cykla hela vintern, men innan ett beslut tas så måste jag kolla upp lite priser på sånt. Plus att jag måste känna en stark motivation, eftersom jag tycker det är skitjobbigt att cykla på vintern. Man måste pälsa på sig en massa eftersom det är kallt ute, men efter ett tag på cykeln blir man ju varm, och med en massa vinterkläder på sig blir man jättevarm! Plus att det kan va lite jobbigt med väglaget ibland också. 
 
Förutom cykel till jobbet i förmiddags då så tog jag en rehabrunda i gymet före lunchen också. Min nya balansövning kändes bra, jag blev rejält trött i knäna, vilket ju är meningen. Passade på att komplettera med lite axelträning, men kände mig inte alls motiverad. Behöver ha styrt upp och planerat innan vilka muskelgrupper som ska tränas och vilka övningar som ska göras. Spontanitet i gymet gör mig ofta omotiverad, precis som idag, så det ska jag bättra mig på!

Bäst/sämst med instruktörsyrket

Jag brukar vara galet uppåt efter mina pass
 
 
Läste att Therese som driver bloggen Spark i baken svarade på en läsarfråga angående instruktörsyrket och vad som var roligast/tråkigast/lättast/jobbigast med att vara instruktör. Nu har jag inte varit instruktör ens i närheten av lika länge som Therese, men här är mina svar på frågorna:
 
Roligast med instruktörsyrket:
Utan tvekan själva utförandet, att leda passet. Alla mina underbara deltagare gör det så fruktansvärt roligt, jag blir alldeles varm i kroppen när jag tänker på det. Så fantastiskt att jag får vara med om att peppa och inspirera så många varje vecka! Love it!
 
Tråkigast med instruktörsyrket:
Att leta musik. Är inte så superintresserad av musik, utan får leta och rota ganska länge innan jag tycker mig hitta rätt musik till rätt grej. För mig är det också ganska viktigt att det känns bra, och att musiken passar, jag är noga med det. Då blir det ju lite extra jobb :)
 
Lättast med instruktörsyrket:
Vet inte vad som är lättast. Att prata under passet kanske. För mig kommer nog snacket ganska naturligt.
 
Jobbigast med instruktörsyrket:
Att köra ett nytt pass. Jag blir lite nervös, eftersom jag tycker mig ha stora förväntningar på mig. Mina deltagare har berömt mig så mycket för mina pass, och då känner jag att jag måste överträffa det senaste passet jag kört osv. Samtidigt är det ju svårt att göra alla nöjda, så jag försöker fokusera på vad JAG gillar med passet osv. Om inte jag gillar passet så kommer ju ingen av deltagarna göra det heller :)
 
 

Nytt smör

 
På body shop har de fått in två nya "smaker", med bla body butter och body scrub. Jag blev helt frälst i persikan, den luktar verkligen precis som persika! Jag är inte så förtjust i smaken på frukten, men tycker den luktar jättegott, så jag köpte smöret. Tycker att kvaliteten på detta är bättre än de jag haft tidigare, och då vet jag inte om det bara är att jag senast köpte bb för så länge sedan och att receptet utvecklats, eller att mina bb blivit så gamla att de har sämre kvalitet. Detta går hur som helst in i huden supersnabbt, så man blir inte alls oljig som jag upplever att jag har blivit av body shops body butters tidigare. Så jag är mycket nöjd!
 
Nu ska jag skrubba tänderna och fundera på sängen. Upp tidigt imorrn för ett litet besök hos doktorn så att jag kan få förnyat recept på en handcreme, och sedan träna! 

Klart med utbildning!

I November ska jag få gå en vidareutbildning inom klassisk massage tillsammans med några kollegor. Innehållet indelas i spänningsbehandling, muskeltöjnings tekniker och myofasciala behandlingstekniker för olika delar av kroppen. Det ska också ingå information om hur olika muskler brukar smärta och vilka besvär som brukar vara förknippade med olika dysfunktioner osv. Ska bli superspännande, och vi ska få fota och anteckna under utbildningen så vi får en gedigen dokumentation av utbildningen. Jättekul!
 
Jag kan inte säga vad jag ser mest fram emot av de olika delarna, allt låter väldigt spännande och intressant, och jag är övertygad om att vi kommer att lära oss massor! Nu trivs jag redan i rollen som klassisk massör, men väntar mig ändå att få förnyad inspiration och en nytändning inom massagen. Hoppas att utbildningen kommer motsvara alla mina höga förväntningar nu bara! :)

Tagga!!

Nu är det dax att tagga! Spinningpass om 1½ timme, och jag känner mig lite trött i skallen, men känner jag mig själv och mina deltagare rätt så kommer jag känna mig hur pigg och pepp som helst när passet väl kör igång.
 
Sedan jag gick på Jennys pass i lördags så går tankarna kring hur jag ska lägga upp mitt nästa pass. Kanske inte precis likadant som jag har gjort tidigare... Vi får se. :)

RSS 2.0