Träningsplanering



Skön träning idag med brudarna. Blev lite stationsinspirerat, som vanligt, med övningar som PT-Camilla hittade på. Vi körde avancerade varianter av utfallssteg, armhävningar, plankan och fällkniven, samt helt vanlig variant av burpees och hopprep. Jättejobbigt och jätteroligt!

Nu på kvällen har jag och Camilla sedan suttit och planerat träning kommande veckor. Båda gillar vi att träna ihop, och då är det en hel del pusslande och pysslande för att få det att funka, eftersom vi båda har fullspäckade scheman i våra jobb. Men några tider fick vi ihop i alla fall!

Nu är det krasch i säng som gäller, är snortrött och ska upp tidigt imorrn för att träna. Härlig start på dagen med andra ord! :)

Lycka


Svettig och hög på endorfiner efter spinningpasset igår


Som vanligt helt sjukt kul att leda pass igår kväll. Jag svävar omkring på små rosa moln både under och efter passet. Alla deltagare är så härliga och kämpar så hårt, det är fantastiskt! Vilken grej! Det sägs ju att man som ledare för ett pass får extra styrka av adrenalinet som kommer av att få stå framför en grupp människor och instruera, och det stämmer ju absolut. Jag är helt slut efter passet, men känner mig hur pigg som helst under passet, skulle orka köra två pass på raken, nemas problemas.

Idag blir det lite styrka på eftermiddagen med brudarna Malin och Camilla. Blir nog lika trevligt som alltid. :)

Let´s Kick It v 4 - slutet

Sista veckan i Malins utmaning "Let´s Kick It" har nu varit, och jag har väl gjort sådär ifrån mig... Såhär såg den ut:

- Träna minst 4 träningspass under veckan, varav ett ska vara avslappning/stretch/yoga eller liknande (5/4)
- Ge dig själv 60 minuters egentid under veckan och det är fritt att fördela hur man vill (60/60)
- Skriv upp vad du stoppar i dig varje dag på ett papper och när veckan är slut läser du igenom detta, ger dig en klapp på axeln för det du har gjort bra och analyserar varför det blivit ”fel”. T.ex du åt godis på tisdagen fast du bara äter det på fredagar, varför gjorde du det egentligen? Målet här är att få lite förståelse och insikt i vad vi stoppar i oss och varför.
- Avverka lika många crunches som din mamma och pappa fyller i år tillsammans. Ex. mamma blir 54 och pappa 51 = jag ska göra 105 crunches under veckan. (0/110)
- Träna för att du tycker att det är roligt, inte för att du måste!

Rent generellt under dessa 4 veckor så har jag varit ganska slarvig och lat. Inte lat så som att jag inte har tränat, men jag har inte engagerat mig i utmaningen och verkligen gått in för det stenhårt, vilket ju är rätt slött. Varför ska man då anmäla sig till en utmaning, om man sedan sitter och väljer ut vad man ska göra och inte i den utmaningen? Ja, jag vet inte. Från början kände jag mig taggad, men sedan har jag valt att göra det på mitt eget sätt ändå. Om jag deltar i någon liknande utmaning i framtiden ska jag försöka engagera mig mer.

Den sista veckan av utmaningens 4 valde jag själv redan i början av veckan att inte skriva upp vad jag åt under veckan, eftersom jag tyckte det var onödigt. Det "onyttiga" jag ätit denna vecka var palt i torsdags, och det tycker jag ändå är ok för en vecka. I övrigt har jag ätit bra mat och inget snacks, godis eller läsk. Om jag nu ska analysera varför jag åt palt i torsdags så var det dels för att jag var grymt sugen på just palt, och att jag inte tycker om att införa förbud inom maten och kosten, även om det är onyttigt. Så länge jag inte äter palt eller andra "onyttiga" rätter alltför ofta så tycker jag att de hör hemma i min kost. :)

Jag har inte avverkat några crunches, helt enkelt för att jag glömde bort den biten av utmaningen. Återigen, slarv och slöhet.

Träna för att det är roligt gör jag alltid, älskar att träna! Ibland kan det förstås kännas lite smått motigt, men det är faktiskt ganska sällan.

Det har ju också ingått att samla km i den här utmaningen, något jag också gjort ganska halvhjärtat. Målet var att jag skulle spendera lite mer tid på löpbandet, men under dessa 4 veckor har jag bara haft ett enda löpträningspass på gymet. Planen misslyckades med andra ord. Men jag cyklar mycket nu, eftersom jag leder spinning, och det ökar ju också konditionen. Löpningen får jag försöka knöla in i mitt pressade schema när jag har tid. Och lust!

Nu är utmaningen över för denna gång, och det känns rätt skönt. Har haft lite dåligt samvete för att jag inte engagerat mig, som sagt, så det känns lite skönt att slippa den lilla pressen. Annars tycker jag att initiativet har varit roligt, jag gillar när bloggar fixar tävlingar och liknande, det skapar gemenskap, och när det gäller träningsutmaningar såhär så kickar det ju igång folk att leva ett lite hälsosammare liv också. Och det är ju alltid positivt :)

Mysfrulle


Mmmm...


Igår åt vi jättemysig (och god!) frukost, jag och min kära sambo. Nybakt GI-bröd, te och annanas. Mumma! Är verkligen kär i det här GI-brödet, men vi får passa oss så vi inte föräter oss på det och ledsnar. Det vore lite trist...

Idag blir det förvisso en skiva av samma bröd (nu 24h "gammalt") till frukost, men även lite keso med fil och bär, och ½ grapefrukt. Annanasen får vänta till eftermiddagsfikat på jobbet, då i bitar tillsammans med kiwi och kesella. Mumma!

Ommöblering


Jakob och hundarna slappar under ommöbleringen, bredvid vårt 2000-bitars pussel


Idag har vi haft en riktigt skön dag här hemma, med mysig frukost och tid att stöka undan en massa. Vi har bland annat möblerat om och promenerat iväg med återvinning. Jag har också försöka pussla lite, medan Jakob drog om lite sladdar och kablar.

Nu har vi precis ätit en god middag, Citronkyckling ur Paulúns bok om LCHQ. Riktigt gott, men jag modifierade receptet lite och la till potatis och morötter bland de ugnsrostade rotfrukterna. Dels följer jag ju inte LCHQ som diet (eller "livsstil" som Paulún själv kallar det), och dels så tycker jag att just potatis och morötter är supergott i ugn.


Citronkyckling med ugnsrostade rotfrukter och fetaoströra


Imorrn är det back 2 work igen, och jag går äntligen på mitt nya schema som innebär dagar fullspäckade med receptionsjobb, massage, introduktioner på StiL och gruppträning - helt sjukt kul! Imorrn får jag ju också äntligen hålla mitt älskade spinningpass igen, var en hel vecka sen sist och jag har längtat! En supermåndag väntar imorrn helt enkelt. Lovely!


Milon


Miloncirkeln på StiL


I veckan har jag fått lära mig på jobbet hur vi instruerar i Milon, ett cirkelgym vi har på StiL. Idag passade jag på att öva instruktion på Jakob, och jag tror faktiskt han tyckte det var rätt ok träning, man behöver inte tänka så mycket, och ibland kan det vara rätt skönt. Vi kör ju annars mycket funktionell träning med komplexa övningar, där hjärnan måste vara med en hel del, och omväxling förnöjer ju :)

Hur som helst, tanken var att vi skulle köra lite Milon och sedan Jakobs gympass som han fått av PT-Camilla, men vi körde två varv i Milon efter instruerandet, och nöjde oss med det. Ganska skönt. Blev lagom långt träningspass, och jag körde ganska lugnt.

Ursprungsplanen för imorrn var ju att fara till Pullinki, men igår ändrade vi oss. Vi far nästa helg istället, för då kunde våra kompisar M och S också följa med, och då far vi hellre då. Nya planen för imorrn är numera att vi ska gå upp i hyfsad tid, baka GI-bröd till frukost (det jag bakade igår är redan slut, SÅ gott var det!!), och pyssla lite här hemma. Vi ska möblera om mellan två rum, så vi kombinerar arbetsrum med hobbyrum istället för hobbyrum med gästrum. Nuvarande arbetsrummet ska alltså bli gästrum. Vi hoppas det kommer bli bra :)

Nuuu är det sådeles dax att sova. Full rulle imorrn!

Najsig lördag


Mmmm... Hembakt GI-bröd!


Känns som att detta kommer bli en toppenlördag! Nu på morgonen har jag fått undan lite papper, suttit och spånat lite på mina kommande föreläsningar till studenterna jag ska utbilda, och badat båda hundarna. Och klockan är bara halv två! Effektivt!

Nu ska jag äta lite mumsigt GI-bröd som jag bakade igår (fortfarande fruktansvärt gott idag!), sen ska jag ner på stan och kika efter nytt skärp. Mitt gamla är för stort, och det finns inget utrymme för fler hål längre (pga nitarna i det). Dax för nytt alltså, så jag kan ha skärp i mina nya slimmade jeans :) Sen är det dax för mig och Jakob att dra till gymet. Vi ska ju köra tre varv av hans cirkelpass idag! Jag har redan grym träningsvärk i skuldror och armar sedan crossfitpasset i torsdags, så det ska bli spännande...


Fruktig frulle



Tycker det känns riktigt fräscht att inleda dagen med frukt till frukost. ½ grapedrukt och en passionsfrukt blev det idag, innan jag åt lite fil, keso och bär. Fil och keso mättar och bidrar med protein, frukten (och bären!) bidrar med god smak och förstås massa braiga vitaminer och mineraler. Me like :)

GI-bröd



I förrgår köpte jag ju en av Lauritzsons många receptböcker med GI-recept. Föll direkt för bilden med ett smarrigt bröd på, och igår bakade jag det. "Enklare brödrecept får man leta efter" skriver Ola, och även om jag känner till recept på enklare bröd (där man inte ska hacka nötter, russin och riva äpple) så var det ändå ett rätt så lätt brödrecept, så lite sanning är det väl i hans påstående.

Ganska lång gräddningstid, 60-70 min, men då hann jag sitta och läsa lite, så det gjorde inte så mkt. Gott var det också, fruktansvärt gott till och med, särskilt färskt med smör och ost på. Är så dålig på att säga vad som ger vilken smak, men hela sammansättningen var perfekt. Brödet var mjuk, fruktigt (äpple och russin, I guess), och övre ytan lite krispig och nötig. MUMMA!

Receptet? Här:


Nötterna kan tydligen uteslutas, men jag hade väldigt finhackade hasselnötskärnor i. Inte riktigt 1dl, men drygt ½ iaf. Russinen mätte jag aldrig, men tror inte det var riktigt 1dl det heller.

Dagens träning



I morse drog jag och Camilla till gymet, mötte upp Malin och körde ett cirkelpass. Det var roligt och svettigt, superhärlig start på dagen!

Sedan inledde jag arbetsdagen med att försöka sälja in ett stationsträningspass till en företagskund hos oss. Vore grymt roligt om det blev av, men det beror helt på hur många som blev sugna på att delta på passet. Tanken är att det ska gå att anpassa individuellt, så att alla kan delta, samt att det ska vara mätbart. Håller tummarna!

Hysteri


Säljande placering


Var på stan idag en sväng, eftersom jag behövde kika på nya byxor (dom gamla var för stora!). Hittade 2 par billiga och snygga, tajta jeans i rätt storlek på Gina Tricot (gillar deras billiga, tajta stretchjeans, som sitter snyggt OCH är sköna!), och lite roligt är att jag numera springer omkring i jeans med storlek 27 i midjan! JA det var ju stretch, men dom satt bra, inte för tajt så magen rann över.

Anyway, jag har ett tag varit nyfiken på Fredrik Pauluns bok LCHQ (Low Carb High Quality), och tog en sväng förbi Akademibokhandeln för att inhandla den. Den var inte direkt svår att hitta - direkt innanför butikens entré stod ett buffébord med böcker om olika kosthållningar och dieter. Det är väl egentligen inte så konstigt så här i januari när alla ska försöka infria sina nyårslöften, och samtidigt som jag tycker det är bra att många väljer att "ta tag" i sina liv, så är det ju lite sorgligt också, att det ligger så mycket pengar i att folk är missnöjda med sin nuvarande situation. Sådant får mitt hjärta att blöda lite extra, jag vill så gärna peppa, inspirera och hjälpa till! Det får jag ju faktiskt möjlighet till snart också, när jag ska hålla i föreläsningar för inaktiva studenter.

Men åter till bokbordet. Tyvärr var ju LCHF (som jag inte är så förtjust i) den vanligaste "dieten" som förekom bland böckerna. Pauluns LCHQ skiljer sig från LCHF eftersom man där visserligen drar ner på mängden kolhydrater till fördel för fettet, men Paulun betonar att det är viktigt att aldrig utesluta kolhydrater helt, och gör också skillnad på fett och fett - det handlar om kvalitet!

Sedan jag börjat läsa den artikelsamling av Paulun som följde med senaste numret av Fitness Magazine, så har jag börjat gilla Paulun mer och mer. Han har precis samma inställning som jag till dieter och kosthållningar, förespråkar samma saker och har en otroligt sund och förnuftig inställning till detta med mat. Pauluns egenuppfunna diet "Iso-dieten" består av lika delar fett, kolhydrater och protein, och är enligt Paulún en viktminskningsdiet. LCHQ består av mindre del kolhydrater, och är mer en livsstil än en diet (enligt honom själv), där kosthållningen ska kunna bestå livet ut, samtidigt som att man ska träna och må bra. Visst, LCHQ är säkert ett sätt för Paulún att försöka haka på LCHF-trenden, men han gör det på ett snyggt sätt, genom att ge sin egen version av en lågkolhydratkost, och jag tycker att hans bok är ett viktigt inslag i debatten kring vilken kosthållning som är bäst för oss.

Det slutade i alla fall med att jag köpte två böcker, dels LCHQ, och dels Ola Lauritzsons bok "Snabblagad GI - 100 rätter på 30 minuter". Jag håller (förstås) med Paulún om att GI inte är en fulländad kosthållning (eftersom den inte gör skillnat på bra vs dåligt fett), men det är ändå en fingervisning om en kosthållning som jag tycker är sund, och eftersom jag vill bli bättre på att laga sådan mat, och eftersom att jag snart ska utbilda studenter i att lägga om kosten och börja träna, så ville jag ha en sådan bok att "plugga" på.


Freja


galet jobbig


Dagens pass från Crossfitnordic.se var tokjobbig. De har lite olika "bitches" - tokjobbiga pass som fått tjejnamn. Har faktiskt aldrig kört någon av dem förut, men det var riktigt kul. Är helt SLUT i armarna, dom bara skakar (jobbigt att skriva!).

Nu en tripp till solen innan jag börjar jobba :)

Upp å hoppa!



Klockan är 7, dax att lämna den varma, mjuka, sköna sängen och släpa sig till bussen som ska ta oss till gymet. Det ska faktiskt bli jätteroligt, vi ska köra tufft stationspass, och det var ett tag sen vi körde det nu, så det ska bli najs. Sedan väntar en halvlång arbetsdag. Ska se till att INTE glömma matlådan hemma som jag gjorde igår... :/

Yesss


bunkrat upp


Igår kom leveransen av Swebar till oss på StiL. Flera, som inte tål de "spår av nötter" som kan förekomma i gainomax bars, har längtat, och laddningen som kom var rejäl. Vi fick lite smakprover som vi skar upp och bjöd kunder på. Eftersom det finns så himla många smaker på Swebars så tyckte jag det var lite smart att visa utbudet och låta folk smaka. Den som inte gillar en smak gillar garanterat något annat!

Själv föll jag för den med smak av pepparkaka. Smakar preciiis som underbar pepparkaksdeg - sjukt smart smak! Till konsistensen är den också lite mjuk, precis som pepparkaksdeg, så hela smakupplevelsen blev grym! Tyckte även om jordgubb och fudge crisp. Mmmm! Bunkrade upp med några bars här hemma (och passade då på att även köpa den med smak av choklad, som jag aldrig smakade igår), så nu tänkte jag testa hur de är att äta som hel bar. Att äta en smakbit av nåt är ju en helt annan sak än att trycka en hel bar, och jag är rätt kinkig! Så nu får vi se om min absoluta favvo hittills - gainomax protein bar med smak av mörk choklad och apelsin - pallar konkurrensen! Spänningen stiger....

Äntligen!


många övningar i klätterställningen i morse


Äntligen morgonträning igen! Jag och Jakob körde ett program i funktionella gymet på StiL, som Jakob fått av PT-Camilla. Det var ett roligt program med komplexa övningar som krävde koncentration! Kul! Det är uppbyggt som cirkelträning, så man kör ett set av varje övning innan man går på set 2 av varje övning, osv. Vi hann bara med ett varv idag, men har som mål att köra 3 varv på lördag. Fick lite jogging gjord också, totalt 1,2km fördelat på uppvärmning innan passet och sedan lite jogging efter passet, bara för att jag hade tid. Just det kändes faktiskt dötråkigt idag. Inget skoj på TV :P

Nu sitter jag och knaprar på Kung Markattas goda linfröbröd med surdeg, som jag själv toppat med prästost. MUMS!

Let´s Kick It - vecka 4


skärmdump från www.maliniform.com


Då var jag inne i sista veckan i Malins utmaning "Let´s Kick It". Det har gått sådär för mig hittills, men jag tycker ändå det har varit lite roligt att kolla av läget lite hur jag presterat i jämförelse med utmaningarna.

Sista och fjärde veckan är som sagt här, och igår publicerades vad utmaningen denna vecka är. Ser ut som följer:

- Träna minst 4 träningspass under veckan, varav ett ska vara avslappning/stretch/yoga eller liknande (0/4)
- Ge dig själv 60 minuters egentid under veckan och det är fritt att fördela hur man vill (0/60)
- Skriv upp vad du stoppar i dig varje dag på ett papper och när veckan är slut läser du igenom detta, ger dig en klapp på axeln för det du har gjort bra och analyserar varför det blivit ”fel”. T.ex du åt godis på tisdagen fast du bara äter det på fredagar, varför gjorde du det egentligen? Målet här är att få lite förståelse och insikt i vad vi stoppar i oss och varför.
- Avverka lika många crunches som din mamma och pappa fyller i år tillsammans. Ex. mamma blir 54 och pappa 51 = jag ska göra 105 crunches under veckan.
- Träna för att du tycker att det är roligt, inte för att du måste!

4 träningspass under veckan kommer jag avverka, men inget av dem kommer nog vara ett avslappningspass. Sådan träning stressar mig, jag behöver ett pass som höjer pulsen och där jag tar ut mig ordentligt, för att kunna koppla bort annat och stressa av en stund.

60 min egentid ska jag försöka ge mig, det är väldigt skönt att bara vara med/för sig själv en stund.

Skriva upp vad jag stoppar i mig under hela veckan kommer jag inte göra, dels för att jag är för glömsk, och dels för att jag kollade upp detta först idag, och alltså inte antecknat två dagar vad jag ätit. Jag brukar äta rätt bra, men det är klart att det blir något "mindre bra" under en vecka, och det är jag medveten om även om jag inte sitter och ältar det i slutet av veckan. Det känns nästan lite deprimerande, och jag känner inte riktigt att jag vill lägga tid på det, även om jag kan förstå syftet med "övningen" för den som kanske inte äter lika bra.

Mina föräldrar fyller båda 55 år i år, så för min del är utmaningen att göra 110 crunches under veckan. Om jag kommer ihåg att göra det så blir det inga problem :)

Träna för att det är roligt gör jag alltid. Ibland känner jag ju förstås att jag hellre velat stanna kvar i sängen än att gå up tidigare för att hinna träna före jobbet, men jag VET att jag mår bra av det och tycker att det är roligt när jag väl är där. Men oftast känner jag mig taggad på träningen även innan jag drar hemifrån, så för min del är träningen bara glädje. Jag är övertygad om att alla människor kan hitta glädje i träningen, bara man hittar "sin" träningsform. Det kan variera och gå i perioder vad man gillar, men träningsutbudet idag är så sjukt brett att det garanterat finns något för alla!

Let´s Kick It v 3

Tredje veckan i Malins 4 utmaningsveckor ligger nu bakom mig. Med facit i hand gick det ju inte alls bra...

- Avverka minst 6 träningspass under veckan (6/6)
- Byt ut två luncher/middagar mot vegetariska alternativ (0/2)
- Skriv en lista med 10 bra saker om dig själv och sätt upp den där du kan se den varje dag!
- Stå i jägarvila sammanlagt 20 minuter under veckan (0/20 min)
- Genomför så många armhävningar du bara kan under veckan, på knä eller på tå.

Det ENDA jag gjorde den här veckan var träningspassen. Resten glömde jag faktiskt helt ärligt bort, eftersom jag har haft mycket annat att tänka på, är min gissning. Det hade ju inte varit så jobbigt att försöka samla ihop lite jägarvila och armhävningar, men jag glömde bort det! En lista med 10 bra saker om mig själv tänkte jag ju faktiskt skriva, men glömde också bort. Det ska jag dock försöka göra den här veckan istället, för det tror jag kan vara en bra övning. Är också lite nyfiken på om jag faktiskt kan skrapa ihop 10 bra saker och formulera dem tydligt så de inte blir luddiga :)

Att byta ut 2 måltider mot vegetariska mål förutspådde jag redan i början av veckan skulle gå dåligt, och det gjorde det också. Har inte ätit en enda vegetarisk måltid den här veckan, om man inte räknar mellanmål bestående av ostsmörgås och ägg (fortfarande innehållandes animalier alltså).

Jag har väl varit lite lat kanske, och inte engagerat mig tokmycket i den här utmaningen. Gick med mest för skojs skull, och har mest fokuserat på att få ihop nog många träningspass. Jag samlar också km i samma utmaning under 4 veckor, och det går sakta men säkert. För mig är det ett framsteg att gå från 0 till några km alls i löpningen, och det är något jag velat jobba med ändå. Detta har jag sett som en push för att komma igång, och hittills har jag haft ett rent löppass och även joggat som uppvärmning några ggr (och ja, det har jag också räknat med!). Har inte alls räknat mina hundpromenader eller sådant, för jag vet inte hur långa dom är. Men jag har hur som helst ingen chans att vinna den där tävlingen. Den som leder har samlat ihop 8 mil hittills, och jag har snart samlat ihop 1. :P

Bloggtorka


tortellini blev god och snabb middag igår

Har varit lite kass på att blogga de senaste dagarna. I söndags var vi ju i Kåbdalis och hade en skön dag i backarna, och igår jobbade jag hela dagen och hade helt enkelt inte tid.

I söndags var hur som helst jättebra, förutom att jag fick lite ont i tårna på vänster fot av de nya skorna. Men de funkade mycket bättre än de gamla på så vis att jag inte behövde jobba med fötterna och tårna som jag varit tvungen att göra tidigare. Nu kunde jag jobba mer med benen, och dom är ju lite starkare än fötterna, så åkningen gick smidigare tyckte jag. Vi drar till nästa ställe, Pullinki, på söndag, så förhoppningsvis ska fossingarna vänja sig vid de nya skorna.

Igår började jag dagen med ett besök hos tandhygienisten. Hade inte varit hos nån tandläkare på över 3 år, så jag kände mig lite nervös för att munnen skulle vara ett katastrofområde, men det gick faktiskt bra. Fick beröm för min rena mun, men skäll för att jag borstade alldeles för hårt. Så det fick jag lova att skärpa mig med. Lättare sagt än gjort, borsta tänderna gör man ju lite som på automatpilot...

Sedan jobbade jag hela dagen, och avslutade med ett härligt spinningpass. Det är verkligen tokroligt att leda pass, jag är lika lyrisk och peppad varje gång! Deltagarna som blir svettiga, som kämpar och sliter till ett pass som jag har satt ihop åt dem, leendena när jag pushar till ännu en motståndsökning... Ja det är obeskrivligt härligt. Ångrar inte en sekund att jag åtog mig det här uppdraget!

Mina favvobars - gainomax protein bar med smak av mörk choklad och apelsin - är tillfälligt slut hos oss, så jag hade inget att knapra på på väg hem från träningen, vilket resulterade i att jag blev sjukt trött och fick ont i huvudet på bussen hem. Läge för snabb och lättlagad mat med andra ord, och vi fixade skinkfyllda tortellinis med en sås på creme fraiche och riven ost. Superlätt och blev gott. Inte värsta gourmetmiddagen kanske, men det fyllde sitt syfte mer än väl.

And off we go



Just nu i denna härliga morgonstund är vi uppe för att dra till Kåbdalis! Vi har planerat att göra den här trippen rätt länge, Jakob och jag, för att åka bräda. Jag fick ju nya snowboardskor i födelsedagspresent av J och är grymt sugen på att testa dem! Mina gamla är gamla och slitna och sitter inte alls bra, vilket resulterar i att jag varit tvungen att spänna hela fötterna hela tiden, istället för att bara svänga genom att böja lite på benen. Sjukt jobbigt, men dom nya dojjorna känns grymma när jag testar dem här hemma i hallen, och jag hoppas dom gör det i backen också.

Så ja, äntligen är det dax. Ser fram emot en härlig dag i backen. Håller tummarna för bra väder!

Utbildning i Activio


Activio in action


Nej nej, ingen sovmorgon här inte! Upp och hoppa kl 7.30 för att ta bussen till utbildningen i Activio! Activio är en pulsbaserad spinningform där alla i gruppen har ett pulsband på sig, som sänder trådlöst till en liten terminal i salen. På terminalen skriver deltagaren först in sin maxpuls om man känner till den, eller sin ålder så räknar datorn ut den teoretiska maxpulsen. Under passet kan alla deltagare sedan titta på en duk längst fram i salen, på sin egna mätare hur pulsen ökar och sjunker. Längst ner på duken finns passupplägget som visar vilken nivå (av maxpulsen) man ska ligga på just då i passet. En lodrät linje förflyttar sig åt höger på passupplägget för att visa vart i passet man befinner sig, och vad som väntar. Hur smart som helst!

Man använder sig sedan av Borgskalan för att avgöra om känslan stämmer överens med pulsklockan. Om ansträngningen upplevs som lätt, men pulsklockan visar på gul zon (80-90% av maxpulsen - "mycket ansträngande") så har man ställt in maxpulsen för lågt, och måste skriva in en högre maxpuls till nästa gång. På så vis blir borgskalan väldigt användbar, och man kan hela tiden jämföra känslan av ansträngning mot sin puls för att se om det stämmer överens. Det behöver man förstås inte göra när man har kört ett tag, men det blir väldigt användbart i början.

Vi var 4 spinninginstruktörer från StiL på just detta utbildningstillfälle, och det var jätteroligt. Först hade vi ca 2h teori, där vi gick igenom hjärtfrekvens och vad den berättade osv, och sedan körde vi ett kort pass där vi fick testa hur activio funkar in action. Mycket av teorin var repetition för min del, eftersom jag pluggat idrottsfysiologi, men det var skitbra att få repetera, särskilt inför att jag ska börja leda pulsbaserade pass, så det var bara jättebra. Dessutom fick vi chans att ställa frågor inom ämnet som dök upp, och det var ju förstås väldigt nyttigt.

Passet var sedan väldigt intressant. Jag har aldrig någonsin tränat med pulsband eller pulsklocka tidigare, så det var riktigt roligt att få göra det. Jag upptäckte att ekvationen 226-åldern för att bestämma maxpulsen verkar stämma in rätt bra på mig. Jag upptäckte också att min puls sjönk rätt snabbt efter passet, vilket ju ska vara en indikation på att man har en rätt ok kondition. Det trodde jag inte, så det var roligt.

Jag måste erkänna att jag var lite skeptisk till detta träningssätt innan, det kändes krångligt och onödigt, och som att min roll som ledare inte skulle vara lika stor, men det är jag inte orolig för längre. Det kommer krävas lite mer tid att göra ett nytt pass, men jag tror det kommer ge mer och jag tror det blir lättare att ha en väl genomtänkt tanke bakom passet. Just nu känner jag mig bara peppad att komma igång!

Effektiv eftermiddag



Känns som att jag hunnit med massor den här eftermiddagen! Slutade jobbet kl 14, stannade kvar och möblerade thaimassagerummet så det är klart tills på måndag då jag har första kunden! Tog bussen från jobbet ca 15.20, stannade på Kvantum på vägen och köpte ny kolsyrapatron till min sodastream. Har varit där två ggr tidigare men det har varit slut båda gångerna (kom en leverans där emellan, men jag missade den...), men nu hade dom inne! Yay! Smet också in på Team Sportia som ligger vägg i vägg med Kvantum för att köpa en gelsadel till spinningen. Nu när jag cyklar mycket behövs det, vill jag lova, utan att gå in på för mycket detaljer...

Hoppade på bussen in till stan där jag promenerade till Trafikverket och äntligen fotade mig till nya körkoret! Bytte ju namn i höstas, tillbaka till Meissner istället för Weström, och fick hem papper och allt till att fixa nya körkortet med rätt namn på. Jag betalade in, men själva fotot dröjde. Men NU! Körkortet skulle komma i nästa vecka sa de. Jippi!

Promenerade sen in till stan igen (trafikverket ligger typ 10 min promenad från centrala centrala centrum), passerade Jakob på jobbet, gick in och sa hej. Han tyckte jag skulle svänga in på Kjell & Co för att köpa en fjärrkontroll till eluttag. Sagt och gjort, jag bockade av det på listan över saker jag lyckats hinna med under min effektiva eftermiddag.

Men sen tog jag faktiskt bussen hem, tog ut hundarna på en kisspromenad, och gick sedan till affären för att handla till fredagsmys. Blev lite lösgodis och en påse chips. Mumma! Jag spinner bort det imorrn när jag har 3h utbildning i activio (pulsbaserad spinning)... :) Nu ligger jag bara och slöar i soffan med mina benvärmare (hundarna) och mitt godis och väntar på att Jakob ska sluta jobbet och komma hem med middagen!

Sista morgonträningen för denna vecka


Morgonens crossfitpass


I morse körde jag, Jakob och Camilla crossfit från www.crossfitnordic.se. Vi körde torsdagspasset, eftersom jag och Jakob tyckte att dagens pass inte lät lika roligt, med rodd och ringdips. Men nån gång lär vi öva på sådana grejjer som vi är sämre på, man kan ju inte alltid bara välja det enklaste. Hur som helst så dög dagens pass hur bra som helst. Riktigt jobbigt och svettigt! Och jag kom inte sist! Yay!!

Laxtajm


såg godare ut än sist, men smakade inte riktigt lika gott


Igår lagade vi laxpasta med creme fraiche till middag igen, men det blev inte riktigt lika gott som sist. Tror jag kryddade lite för lite, hade behövt mer salt, peppar och citronsaft i tror jag. Men det blev rätt gott ändå. Blir detsamma till lunch idag. Mums :)

Kan det bli bättre?


Laddad inför ikväll


Fick frågan igår om ja kunde vicka på spinning 60 min idag kl 17, och klart jag kunde det! Så imorse infann jag mig före jobbet för att möblera om lite i mitt 75min-pass, och kolla så det funkade. Kunde inte fått en bättre start på dagen! Börjar verkligen bli kär i mitt pass, och min musik är ju bara jättebäst, vilken pepp att sitta och cykla till den! Jättekul att jag den här veckan får köra det två gånger istället för bara en :)

Börja dagen med Crossfit


Dagens pass från Crossfitnordic.se

Morgonträning igen, och idag blev det dagens pass från Crossfitnordic.se. Egentligen innehöll det handstående armhävningar, men jag kan inte stå på händer, och ingen annan verkade sugen på dem, så körde vi push press istället. Samma rörelse fast med fötterna på marken istället för i luften. Kändes enklare :)

Jobbigt pass idag, hela 14 minuter långt, och så skulle man hålla reda på antal varv man körde också. Phu! Jag förlorade dessutom idag, kom sist av 3. Push press var riktigt tungt faktiskt (körde med 20kg först men bytte sedan till 10), och burpees är jag så sjukt sämst på. Usch. Men jag blev trött och svettig och det var väl huvudsaken. Camilla och Jakob var jätteduktiga!


svettiga och lyckliga efter passet

Från trött till TAGGAD!



Celsius är kanske en omdebatterad dryck, men jag gillar den, och tycker inte den är något värre än vanligt kaffe. I koffeinmängd är den som 3 starka koppar kaffe, och det dricker många svenskar till frukost utan att någon tycker det är konstigt. Den innehåller heller inget socker och knappt några kcal.

Precis som med andra koffeinhaltiga drycker är det ju dock så även med Celsius att det är beroendeframkallande. Jag dricker Celsius flera dagar i veckan, och märkte av nu på morgonen idag tex att jag var trött och grinig. Efter några klunkar Celsius vände dock humöret, och jag känner mig pigg och taggad! Är rätt sugen på att träna, men idag är vilodag. Jag behövde min sovmorgon i morse, och efter jobbet ska jag skynda mig hem för att vänta på en leverans med beställda möbler. Jag och Jakob har beställt ny säng och en soffa! Ska bli jättekul att få hem det!


Kosttips #5 - kolla innehållsförteckningen!


I innehållsförteckningen på bacon ser man att livsmedlet bla innehåller konserveringsmedlet E250 (natriumnitrit), som har visat sig vara cancerframkallande


Att hålla koll på vad man äter är jättebra, och folk blir bara bättre och bättre på det. För många har detta yttrat sig i en slags fobi för E-nummer, vilket är lite synd. E-nummer i sig är inte alls farligt. Det är helt enkelt förkortningar på tillsatser och ingredienser med långa och krångliga namn. Vissa E-nummer står för tillsatser som kan vara farliga, men de kan också vara nyttiga! C-vitamin (askorbinsyra) har tex ett E-nummer (E300), och är inte det minsta farligt, tvärtom! Natriumnitrit har visat sig framkalla vissa former av cancer, men för att inte skrämma någon i onödan ska jag också säga att risken är låg även om man äter natriumnitrit dagligen.

Men det är faktiskt över lag positivt (tycker jag) att människor kollar mer på vad som faktiskt finns i maten vi äter. Man upptäcker då tex att det i skinkan man lägger på mackan finns tillsatt socker, att en varmkorv bara innehåller några få procent kött, och att det i hel- och halvfabrikat finns saker du inte ens vet vad det är.

Det finns flera saker jag tycker man ska hålla utkik efter i innehållsförteckningen. Det viktigaste är socker. Försök undvika att köpa saker som innehåller socker till synes utan anledning. Ofta är socker ett sätt att öka hållbarheten på livsmedlet, men försök då att välja något annat livsmedel utan socker i, eftersom socker påverkar kroppen negativt.

Sedan tycker jag också man ska försöka dra ner på mättat fett, och istället försöka äta omättat fett. Mättat fett finns i animaliska produkter (kött, mjölk, ost etc) med undantag från fisk och skaldjur, och omättat fett finns i vegetabilier (nötter, avocado, olja etc) samt i fisk och skaldjur. Kött, och mjölkprodukter innehåller i regel mycket bra saker också, så jag tycker inte man ska undvika sådana livsmedel helt, men om man äter väldigt mycket animalier kan man ha i åtanke att försöka välja omättat fett där det är möjligt.

Transfetter är ett fett som är rysligt dåligt för kroppen. Det ökar mängden kolesterol i kroppen, som i sin tur ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Transfetter finns ofta tillsatt i kakor, chips, kex etc, och det ökar hållbarhet och sprödhet på livsmedlet. Transfetter benämns ofta som delvis härdat fett i innehållsförteckningarna, och det ska man alltså undvika. Härdning av fett är då man på konstgjord väg gör om omättat fett (bra fett) till mättat fett (dåligt fett). Om härdningen är fullgången bildas inte transfetter, utan det är som sagt det delvis härdade fettet som ska undvikas!

För den som är nyfiken på detta med E-nummer så finns mer information om det här.


Let´s Kick It - vecka 3

Okej, halva tiden har gått (2 veckor av 4) och Malin trappar upp utmaningarna! Denna vecka är det följande som gäller:

- Avverka minst 6 träningspass under veckan (0/6)
- Byt ut två luncher/middagar mot vegetariska alternativ (0/2)
- Skriv en lista med 10 bra saker om dig själv och sätt upp den där du kan se den varje dag!
- Stå i jägarvila sammanlagt 20 minuter under veckan (0/20 min)
- Genomför så många armhävningar du bara kan under veckan, på knä eller på tå.

Känner mig redan nu lite "anti" mot att byta ut minst 2 måltider mot vegetariska alternativ. Har aldrig varit något stort fan av vegetarisk mat och äääälskar kött! Dessutom har vi redan gjort matplaneringen för denna vecka och den innehåller ingen vegetarisk mat, däremot kyckling och fisk. Får se hur det går...

6 pass på en vecka känns också rätt tungt, särskilt som att jag brukar köra rätt långa pass, men jag ska göra mitt bästa och förhoppningsvis går det vägen. Jägarvilan lär jag få ägna mig åt varje dag för att få ihop 20 minuter, shit va tungt!! Armhävningar får jag väl också ägna mig åt varje dag, bara för att få ihop så många som möjligt. Och så ska jag ju samla kilometer också genom löpning eller promenad. Phu! Tuff vecka, men det ska bli roligt!

När det gäller listan med 10 bra saker om mig själv ska jag sätta igång och skriva genast! Undrar vart jag ska sätta upp den bara... :/

Let´s Kick It - vecka 2 är över


övade turkish get-up med kettlebells på fredagens crossfitpass med Jakob

Har faktiskt inte alls fokuserat så jättemycket på utmaningen den här veckan, men det har väl gått helt okej ändå måste jag säga.

- Träna minst 300 minuter under veckans gång! (330/300)
- Varje kväll innan du går och lägger tittar du dig i spegeln och säger till dig själv hur grym du är som gör detta! (0/7)
- Genomför minst 5 träningspass under veckan. (5/5)
- Ha en vecka fri från godis, snacks, läsk och andra sötsaker.

Mina 330 minuter träning har jag fördelat på följande 5 träningspass:
måndag: spinning 75min
tisdag: vilodag
onsdag: 60 min stationspass
torsdag: 60 min löpning
fredag: 60 min crossfit
lördag: vilodag
söndag: spinning 75min

Det har gått vägen, och jag har verkligen trivts med att träna så mycket som jag har gjort. Veckan som kommer ska vi åtminstone två gånger köra morgonträning som vi gjorde 3ggr veckan som nu gått. Känns riktigt bra att köra morgonträning, det gör mycket för min dag. Måndagar kommer jag måsta köra kvällsträning dock, då håller jag ju mitt spinningpass.

Det där med att titta mig i spegeln varje kväll har jag inte gjort en enda gång, helt enkelt för att jag har glömt bort det. Jag har förstått att det fungerar bra för många att högt säga peppande saker till sig själv, men jag har ärligt talat aldrig testat. Just därför kanske jag borde...

5 träningspass har jag klarat, men punkten gällande godis, snacks, läsk och andra sötsaker har jag inte riktigt fixat. Dels var det en kollega som hade bakat på jobbet i veckan, så efter middagen på fredagen tog jag mig en liiiten bit sliskig sockerkaka med vinbär i. Sen var jag ju på partaj i fredags kväll också, och där bjöds det på snacks, och jag drack öl, så där syndade jag också. Till slut blev det även faktiskt lite popcorn till filmen igår kväll. Med tanke på att jag har tränat sjukt bra och i övrigt ätit BRA mat denna vecka tänker jag dock INTE ha dåligt samvete över det!

Ska bli spännande imorrn bitti att få läsa om vecka 3 i Malins 4-veckors utmaning. Nu sova. God natt! :)

Härlig helg


dagens lunch


Planen den här helgen var löpträning igår och vilodag idag, men jag var lite slö igår efter en trevlig kväll med några tjejkompisar (innehållandes pizza och alkohol), så jag tog det lugnt hemma igår medans Jakob jobbade. Jag städade och tog en skön promenad med hundarna.

Tidigare i veckan var planen för idag att åka bräda i Kåbdalis, men Jakob var lite sugen på att bara vara hemma han också, så vi har tagit det lugnt idag, tagit ner julgardinerna och veckohandlat käk. Passade på att köpa färska baguetter och göra lunch av idag. Blev lite rester av gårdagens entrecote, tomat och sallad på. MUMMA!

Om ca 2 timmar ska vi iväg till gymet och köra mitt spinningpass. Igen. Inför första gången jag skulle hålla det för deltagare så övade jag flera gånger (förstås), och när jag väl körde det med deltagare var det tredje dagen i rad jag körde passet. Min instruktörskollega Frida varnade mig för att slappna av för mycket mellan pass nr 1 och 2. Hon sa att oftast så övar och övar man inför pass nr 1, och så slappnar man av när det väl är över, och så ska man hålla det för andra gången, och minns plötsligt nada. Så jag nappade åt mig av det rådet direkt, och bestämde mig för att jag måste öva på passet en gång innan jag ska hålla det gång nr 2 också. Och det blir alltså ikväll :)

Fjällräven Classic


skärmdump från Fjällrävens hemsida

Förra våren fick jag nys om Fjällräven Classic genom en utmaning för personalen på mitt jobb. Det året fanns inte platser kvar på den riktiga Fjällräven Classic, en vandring på 110 km i svenska fjällen som går från Nikkaluokta till Abisko. Jag och Jakob nöjde oss med att gå "halvan" - 55 km nere i Gästrikland - som vi avverkade i början av sommaren 2011. Det var min första riktiga vandring och jag fick helt klart mersmak. Vi pratade redan då om att gå den långa (110:an) året därpå, dvs i augusti 2012. Hela hösten pratade vi om det, men när biljetterna äntligen släpptes så blev vi tveksamma på om vi verkligen hade råd, eller om vi kanske skulle avvakta och gå 2013 istället. Till slut bestämde vi oss i alla fall för att vi skulle anmäla oss. Och då var det för sent! Biljetterna hade tagit slut dagen innan! Dumma velande!

På hemsidan stod dock att fler platser eventuellt skulle släppas i januari, så varje dag har jag kollat på deras hemsida. Det var dock på deras facebooksida som jag såg att de släppte fler biljetter igår (på deras hemsida ser jag fortfarande ingen sådan info!), så i morse anmälde vi oss! HURRA!! Är riktigt taggad, nu gäller det att börja ladda. Framförallt funderar jag över min utrustning. Jag ska köpa bra vandringskläder, och så vill jag köpa en egen vandringsrygga. Min favvofärg är blå, men av någon anledning föreställer jag mig själv på Fjällräven Classic med en vinröd rygga. Får väl se hur det blir... Huvudsaken är ju egentligen att sen sitter bra och bekvämt på ryggen när jag ska gå långt. :) Utöver utrustningen så ska man ju gärna ha några mil i benen innan man ger sig av på en så lång vandring, så planen är att vi ska ge oss ut på lite testpromenader under våren och sommaren för att se hur benen håller. Framförallt är jag lite orolig över Jakobs knän, som envist krånglat sedan han vandrade upp (och ner) för Kebnekaise i somras. Men med träning och lite mer träning så ska nog dom också få följa med :)

Kosttips # 4 - Ät dig nöjd, aldrig mätt!


Ät lagom mycket!


När jag började äta efter det här tipset minskade mitt totala energiintag ganska mycket, utan att jag egentligen märkte av det. Det handlar alltså om att göra skillnad mellan mätt och nöjd. Sluta äta när du inte är hungrig längre, dvs sluta äta när du är nöjd. Äter man tills man är mätt äter man oftast för mycket, och det finns ingen anledning att äta tills man blir trött och slö av mättnad. För mig, och säkert många andra, handlar det oftast om att nöja sig med en portion. "Det var ju så gott", eller "det är ju bara så lite kvar" är inte goda anledningar för att slänga i sig en portion till. Om kroppen inte behöver det ska du inte äta det! Lägg istället undan matresterna till ett stabilare mellanmål. Om den enda anledningen för att äta maten är för att du annars hade slängt den så använder du kroppen som soptunna, och din kropp förtjänar bättre än så! 

Detta tips, kombinerat med de tidigare, kommer leda till att du slipper attacker av hunger eller sötsug. Du kommer hålla dig nöjd hela dagen med en jämn nivå av blodsocker och god, långvarig energi.


Crossfit i morse


helt färdiga efter ett tufft crossfitpass

Vi är helt frälsta i detta med morgonträning nu, så idag blev det morgonträning före jobbet för tredje dagen i rad! Dax för crossfit idag, och det blev dagens pass från crossfitnordic.se, som såg ut såhär:

Split Jerk 1-1-1-1- reps på 90-100% av din kapacitet (PR-försök)
Turkish get-up 1-1-1 reps på 90-100% av din kapacitet (PR-försök)

Därefter på tid:
500rodd
sedan 5 varv av:
8 klapparmhävningar
8 burpees
8 liggande fällkniv med medicinboll
8 tuck jumps

***

Meeeen, vi körde faktiskt 6 varv tror jag, och nu ser jag att det bara skulle vara 5! Aja, skitsamma, lite extra träning har väl ingen dött av... :P
Vi kom rätt lika jag och Jakob, Jakob ledde i början i och med att han ror snabbare än jag, men sen kom jag ikapp och om! Men han spurtade på slutet och jag tror att vi var klara rätt precis samtidigt, nånting på 12-13 minuter tror jag det var. När vi kom så lika så brydde jag mig inte om att kolla tiden så noga...

Får se hur det blir imorrn, om jag ska träna eller inte. Är rätt mör i benen efter två dagars tuffare benträning, så löpning imorrn känns inte så lockande. Och så har vi planer på att åka bräda på söndag, så en vilodag skulle nog sitta fint. Dessutom ska jag ut med några brudar ikväll, så huvudet kommer nog vara lite extra tungt imorrn... :/

Ägg i gröten?


Min frukostgröt


Min kära vän frågade vad jag menade med ägg i gröten, och det ska jag förklara!

Jag gör gröt i micron, och då blandar jag allt direkt i tallriken. 1dl havregryn, 1dl vatten, 1 ägg och en näve frysta bär (hallon/blåbär). Det rör jag ihop, och kör i micron 3 minuter. Ägget lämnar knappt nån smak om man blandar runt "smeten" ordentligt innan man micrar den, men den tillför protein och fett, vilket sänker måltidens påverkan på blodsockret. Bären ersätter sylten, vilket sänker sockerhalten på gröten och det är ju också jättebra. Till gröten äter jag oftast, men inte alltid, mjölk. Utan mjölk blir gröten mer energisnål, men inte lika god. När jag detoxade för ett år sedan så åt jag inga mjölkprodukter alls, utan drack en kopp grönt te till gröten. Inte lika gott, men det funkade. Beror helt enkelt på hur noga man är att räkna kalorierna :)

Löpträning




I morse blev den där planerade löpträningen äntligen av. Det blev ca 7km på den timme jag spenderade på löpbandet, och det är jag nöjd med. Har lite träningsvärk i ben och mage efter passet vi körde igår, men det var faktiskt inget hinder alls. Känns bra att ha samlat några km till utmaningen i Malins blogg, till skillnad från förra veckan då det inte blev några km alls! :/

Härlig morgonträning


Det gäller att vara vän med väckarklockan


Inatt sov bästaste Camillisen över hos oss och imorse tog vi (jag, Jakob och Camilla) hennes bil till StiL och körde stationspass med några fler morgonpigga. Så härligt sätt att komma igång på morgonen, jag har sagt det förr och säger det igen: jag ÄLSKAR morgonträning! Det jobbiga är att komma upp ur sängen, men när väl det hindret är avklarat så är det hur najs som helst.

Igår var det (välbehövd) vilodag så nu är det några träningsdagar på rad. Imorrn har jag planerat in lite jogg på löpband. Blir nog lugnt, men då samlar jag iaf några kilometer till Malins utmaning. På fredag har jag och Jakob planerat in crossfit i StiLs funktionella gym, och sen blir det nog lite light löpträning igen lördag. Så ser planen ut, och om jag fixar det så har jag tränat 5 pass denna vecka, precis som i Malins veckoutmaning denna vecka.

Nu ska jag ägna mig åt jobb och att dricka vatten så jag lugnar ner mig lite. Kroppen är (fortfarande!) FULL av endorfiner sedan morgonträningen. Superhärligt!


Salladsbuffe på ICA



Idag hade jag inte med mig någon lunchlåda, så jag gick på ICA för att köpa lunch. Till min glädje upptäckte jag då att ICA här vid jobbet har skaffat salladsbuffé! Den kostade 9,90 nånting per hg, och jag plockade på mig drygt ett halvt kilo sallad. Dom hade jättegoda grejjer att välja mellan, mozarella, ägg, tonfisk, kyckling, keso, majs, ruccola, lök, räkor, kräftstjärtar mm. Jag fick samma problem som vid plockgodiset - jag plockade lite för mycket av allt gott, och orkade inte käka upp allt. Ska försöka komma ihåg det till nästa gång, för jag kommer garanterat köpa därifrån igen!

Kosttips #3 - Ät en bra frukost


En bra frukost är tokviktigt!


Ja, detta är uttjatat, men frukosten ÄR faktiskt dagens viktigaste måltid! Vissa personer saknar totalt aptit på mornarna, och jag tillhör verkligen inte den skaran, men insisterar ändå på att alla bör äta något till frukost. Något litet men proteinrikt är såååå mycket bättre än inget alls! Du får igång kroppen på ett ovärdeligt sätt, och kroppen bränner rätt sorts energi istället för muskler. Hjärnan behöver också energi på morgonen för att komma igång, och det får den inte förrän du äter dagens första måltid. Utan frukost så hinner dessutom de flesta bli hungriga, trötta och griniga innan de äter lunch eller "morgonfikat" på jobbet, och det ökar risken för sötsug och för att godsaker lättare slinker ner. Så att hoppa över frukosten förlorar du på i längden!

Reklamfilmerna om frukost som ger energi handlar oftast om ganska sockerrika produkter, typ Kelligs Frosties som ska ge så himla mycket energi. Och visst ger de energi, men av fel sort! Sådan energi kommer snabbt, men den försvinner också snabbt, med lågt blodsocker, trötthet och sötsug på köpet. I undersökningar har man sett att frukosten påverkar blodsockernivåerna under hela dagen. Personer som åt olika frukost men samma lunch hade olika blodsockernivåer efter lunchmåltiden. Detta innebär att en bra och stabil frukost är jätteviktigt! Och vad är då en bra och stabil frukost? Jo, det är en frukost med hög proteinhalt och en låg halt snabba kolhydrater. Snabba kolhydrater påverkar blodrockret snabbt och mycket, vilket gör dig snabbt pigg, men lika snabbt trött, och då också sötsugen. Långsamma kolhydrater påverkar blodsockret långsammare, och du håller dig på en jämn energinivå under en längre period. Proteinet ger bra och långvarig energi, ser till att du bränner fett istället för muskler, och håller dig mätt längre.

Keso och ägg är bra att använda för att höja proteinet i frukosten. Jag brukar blanda keso i filen, eller ett ägg i gröten. Och istället för lingonsylt till gröten har jag frysta bär (blåbär och hallon) som jag blandar i den "råa" gröten innan jag micrar den. Supergott, och jag slipper allt socker som finns i sylten!

Snabba kolhydrater finns i tex socker (bakelser, godis, vissa hel- och halvfabrikat etc), vit pasta, vitt bröd (allt som innehåller mestadels vitt mjöl) etc.

Långsamma kolhydrater hittar du istället i fullkornsprodukter (ALLT mörkt mjöl är INTE fullkornsbröd! Ofta har man bara använt mörk sirap istället för ljus. Kolla innehållsförteckningen!), grönsaker, baljväxter (ärter, linser, bönor) etc.


Kosttips #2 - Ät jämnstora portioner

Av samma anledningar som man ska äta regelbundet är det en stor fördel att dessutom äta så jämnstora portioner som möjligt. För de allra flesta svenskar så innebär den här "regeln" att man äter mindre till sina hunvudmåltider (lunch och middag) och större mellanmål mellan dessa måltider.

Detta håller alltså blodsockernivåerna på en jämnare nivå under dagen, vilket som tidigare nämnt är en fördel av flera anledningar. Blodsockret påverkas av allt vi äter, men olika mycket beroende på vad vi äter (och mer om det kommer i senare kosttips). Blodsockret stiger alltid efter en måltid. En stor måltid som kommer långt efter vår senaste måltid påverkar blodsockret mer än en lite mindre måltid som kommer max 4 timmar efter den innan. Stora växlingar i blodsockernivåerna är direkt skadligt för kroppen, och pågår det under en längre tid (flera år) kan det ge allvarliga sjukdomar som metabolt syndrom och diabetes typ 2. Dessutom orsakar det också onödig övervikt.


Svar på kommentar om kosttips #1 - ät regelbundet

Fick en intressant kommentar på mitt inlägg igår om att äta regelbundet:

Postat av: Fantomen (Nicklas)

http://www.leangains.com/2011/01/better-blood-glucose-with-lower-meal.html

Intressant läsning!

2012-01-09 @ 19:26:15

Jag läste länken, och det ÄR helt klart intressant läsning, och det blir oftast väldigt intressant att läsa en duktig skribents tolkning av en studie som visar det han själv är övertygad om är sanningen, oavsett ämne.

Jag tvivlar inte på att studien han hänvisar till stämmer, det gör den säkert. Rent generellt ska man dock vara försiktig med att ta resultaten från en ensam studie för sanning. Rekommendationer ger man helt efter att flera studier på ett stort antal testpersoner visat på samma resultat. 

I studien som bloggaren hänvisar till så har man jämfört en grupp som åt varannan timme (6 måltider på 12 timmar) med en grupp som åt var 4e timme (3 måltider på 12 timmar), vilket är lite konstigt. Jag vet inte vem som förespråkar att man ska äta så ofta som varannan timme. Jag gör det inte. Jag skrev att man skulle äta ca var 3e till var 4e timme, och 4 timmar mellan måltiderna är precis vad författarna till artikeln kommer fram till i sitt resultat att man bör göra.

Jag har inte läst själva studien, och vet inte vilka resultat och jämförelser man gjorde utöver de som bloggaren i länken, men jag hade velat veta hur stora svängningarna i blodsocker var mellan de olika grupperna, vilket bloggaren inte skriver något om. Det som nämns är bara deras gnomsnittliga blodsockernivå, vilket är intressant, men inte som ensamt resultat. Att hålla blodsockernivån på en jämn nivå under dagen är fördelaktigt jämfört med att nivåerna varierar kraftigt från lågt till högt flera gånger varje dag. Att gå lång tid på fastande mage ger lågt blodsocker, men det i sig är ju inte hälsosamt. Vid ett för lågt blodsocker, som tex under fasta, börjar kroppen bryta ner sig självt, med restprodukter i kroppen som följd.

Det är alltså den jämna nivån på blodsocker jag är ute efter, inte att i snitt ha så lågt som möjligt.

Superhärligt!

Åh, det var superroligt och härligt att köra spinningpasset idag! Mycket roligare än jag trodde, och då trodde jag ändå det skulle vara kul! Fick bra feedback från några deltagare också, skitkul! Längtar redan till nästa måndag :)

Nu krash i säng! Natti natti!

Fjärilar i magen!



Bara en timme kvar tills jag ska hålla mitt pass nu för allra första gången, och jag har massor med fjärilar i magen! Det känns mest nervöst över vad jag ska säga, det tycker jag känns svårast. Men jag misstänker att det kommer lossna allteftersom. Passet känns ändå okej, det kan jag hyfsat. Hoppas att dom blir trötta och tycker det är ett jobbigt (men förstås roligt!) pass!

Kosttips #1 - Ät regelbundet


Smarta Skalman har en mat- och sovklocka!


Det här är faktiskt mycket viktigare än man tror! Genom att äta regelbundet så hålls blodsockret på en jämn nivå under hela dagen, istället för att ha toppar och dalar som man får om man äter sällan och mycket. Ett jämnt blodsocker gör flera saker. Dels håller du dig pigg, glad och vaken under hela dagen, dels slipper du sötsuget som kommer med ett lågt blodsocker. Stora och hastiga förändringar i blodsockernivåerna är i längden livsfarligt, och kan leda till sjukdomar som metabolt syndrom och diabetes typ 2. Dessutom får kroppen lära sig att det kommer ny energi med jämna mellanrum, så det är ingen fara att ha en hög förbränning, vilket ju är en särskild fördel för den som vill gå ner i vikt. En person som vill bygga drar dock ingen nackdel av detta, tvärtom! Det som förbränns är fett och kolhydrater, och det man vill bygga är oftast protein. Genom en stadig och regelbnden tillförsel av energi kan man spara på muskler och protein, och bränna "rätt" grejjer. En kropp som däremot får mat sällan lär sig att gå på sparlåga, vilket sänker förbränningen och gör dig trött och grinig. Att äta regelbundet är därmed bra för alla, oavsett om man har som mål att gå upp i vikt, ner i vikt eller stanna på den vikt man har.

En känd figur som följer detta kosttips slaviskt är förstås Bamses kompis Skalman. Till hjälp har han sin mat- och sovklocka. Att sova ordentligt är förstås också viktigt, men är inte ett kosttips, så jag går inte in närmare på det just nu. Att äta regelbundet har ju dock med kost att göra, och det är jag en stark förespråkare av. Jag tycker inte det ska gå mer än helst 3, max 4 timmar mellan två måltider. För att göra detta enklare kan man se till att alltid ha med sig en proteinbar, en frukt, en påse nötter etc, som man kan knapra på om man av någon anledning blir sen hem eller så. Planering är a och o, se till att veckohandla, gör matlådor etc. När du väl står där och är hungrig för att det har gått länge sedan sist du åt, så är det inte läge att börja fundera på vad du ska äta och sedan gå och handla det, för att sedan laga och till sist äta det. Då tar det för lång tid!

Kosttips



Har fått frågan om jag inte kan blogga om mina kosttips, och visst kan jag det! Det är dock en hel del, så jag har skapat en liten serie, som heter kosttips, och jag publicerar dem i en egen kategori, med samma namn. Det jag skriver baserar jag både på den utbildning jag har inom ämnet, samt egna erfarenheter.

Så håll utkik så kommer dessa kosttips med jämna mellanrum :)


Let´s Kick It vecka 2

Förra veckan var första veckan i Malins utmaning "Let´s Kick It", och det gick helt ok för mig. Jag är med i utmaningen om att genom promenad/löpning samla km, och där samlade jag förra veckan hela NOLL km! Jag hade planerat in löpning men fick lite ont i halsen, blev skraj, och skippade det. Ville inte riskera att bli sjuk inför spinpremiären ikväll...

Övriga grejjer gick det såhär med:

- Träna minst 200 minuter under veckans gång! (225/200)
- Testa minst 1 nytt recept (1/1)
- Prova en ny träningsform eller använd ett nytt träningsredskap (0/1)
- Ge dig själv egentid! 60 minuter fördelat hur du vill under veckan. (60/60)
- Sätt upp mål inom träning, kost och hälsa för det nya året (1/1)

Klarade alltså allt utom det där med ny träningsform/nytt träningsredskap.

Denna veckas utmaning ligger redan ute på Malins blogg, och den ser ut såhär:

- Träna minst 300 minuter under veckans gång! (0/300)
- Varje kväll innan du går och lägger tittar du dig i spegeln och säger till dig själv hur grym du är som gör detta! (0/7)
- Genomför minst 5 träningspass under veckan. (0/5)
- Ha en vecka fri från godis, snacks, läsk och andra sötsaker.

Jag känner mig peppad och positivt inställd, det här kommer jag klara rätt bra tror jag! Den stora utmaningen den här veckan blir nog att samla kilometrar. Jag tränar sällan löpning, så det är jobbigt att få in i schemat. Men det är ju där själva utmaningen ligger, det var därför jag signade upp mig på den! Jag jobbar lite tokiga tider denna vecka också, vilket försvårar ytterligare, men skam den som ger sig! Jag kommer ha möjlighet att träna på mornarna, så det är bara att ta sig upp och köra!


TVÅ träningsfria dagar :(

Igår noterade jag lite lätt halsont när jag jobbade, vilket resulterade i att jag istället för min planerade date med löpbandet möblerade om lite på jobbet. Vi ska flytta om lite massagerum så att vi får 3 rum istället för 2, så vi har plats för alla 3 massageformer som vi nu ska erbjuda (klassisk, hot stone och thai). Det var roligt att få flytta om lite. Hot stone-rummet blev i princip helt klart, och på måndag fortsätter jag städ och möblering av thaimassagerummet. Ska bli roligt att få pyssla och dona lite där, eftersom det i början kommer bli "mitt" rum.

I morse hade jag fortfarande den där lite brännande känslan i halsen, så jag ställde in övandet av IW-passet jag tänkt gå på. Vill inte riskera att bli sjuk tills jag ska leda spinningen på måndag, det vore INTE så roligt! Förhoppningsvis är jag dock återställd och uppvilad tills imorrn, för fler än två träningsfria dagar i rad är jag inte alls sugen på, särskilt inte när jag har ett spinningpass att öva på! Jag har ju ett färdigt pass, men vill att det ska sitta skitbra när jag kör det på måndag.

Sååå istället för att träna har jag och Jakob istället fixat lite här hemma, och varit på lite ärenden. Jag har också skottat lite gångar på baksidan åt hundarna, som dom tyckte var jätteroliga att kuta runt i. Roligt att kunna göra dem glada, och så fick jag ju liiite vardagsmotion på köpet. Imorrn är planen (förutom träning!) att vi ska fara och kika på ny säng och bäddsoffa. Mycket reor just nu, så det gäller att passa på!

Träning, nytt recept och egentid!


Härlig egentid!


I Malins veckoutmaning denna vecka går det helt okej än så länge. Igår testade vi ett nytt recept (laxpasta med creme fraiche) och dessutom tränade jag ju på mitt spinningpass. Såhär ser det då ut efter 3 dagar:

- Träna minst 200 minuter under veckans gång! (150/200)
- Testa minst 1 nytt recept (1/1)
- Prova en ny träningsform eller använd ett nytt träningsredskap (0/1)
- Ge dig själv egentid! 60 minuter fördelat hur du vill under veckan. (60/60)
- Sätt upp mål inom träning, kost och hälsa för det nya året (1/1)

Förutom träningen och nya receptet så har jag ju också gett mig själv egentid. Jag tog den igår, efter att jag kom hem från jobbet och innan Jakob kom hem från jobb och simning. Jag tog min nya ToppHälsa som kom i brevlådan för nån dag sedan, och ett glas gott citronvatten och slängde mig på soffan i en dryg timme och bara njöt. Hann inte läsa igenom hela tidningen, men det gör inget. Då har jag att läsa vid fler tillfällen :)

Laxpasta med creme fraiche


Laxpasta och blomkål

Jaaa, det ser ju faktiskt inte supergott ut på bilden, men det VAR väldigt gott! Jag har väl bara inte lärt mig hur man lägger upp mat för att det ska se snyggt ut på bild... Det var i alla fall busenkelt att laga, och som sagt jättegott.

Laxpasta med creme fraiche, 4-5 pers
ca 500g gravad/rökt lax (jag hade gravad igår)
5dl creme fraiche (naturell)
citron
lite smör
salt
peppar

Skär laxen i mindre bitar. Stek i lite smör i en kastrull till laxen ändrat färg till ljusrosa. Krydda med salt och peppar. Häll på creme fraichen. Rör om. Smaksätt med saft från pressad citron. Servera med pasta.


Gick snabbt och enkelt att göra, och var (återigen) jättegott, så detta kommer vi nog laga fler gånger :)

Härlig spinning

Bild från spinningsalen i våras. Snart är det jag som sitter där framme!


Idag körde jag mitt spinningpass för några kollegor och instruktörer på StiL Det kändes nervöst att leda och prata inför folk jag känner, men det släppte ganska snabbt och jag försökte peppa och köra på. Blev fruktansvärt trött idag, det var väldigt jobbigt att prata under vissa delar av passet, och det har jag inte känt tidigare när jag övat, trots att jag även då snackat och instuerat under passets gång. Vet inte riktigt varför det blev så, jag hade ju till och med vilodag igår, så jag borde varit utvilad...
Jag testade idag att använda headset för första gången, vilket var ovant och lite konstigt, och så var det ju förstås första gången i mina nya spinningskor! Fötterna var inte riktigt helnöjda med skorna. Eftersom jag saknar främre fotvalv så är jag väldigt bred fram på foten, så fotknölen vid tårna ömmade lite. Annars tycker jag skorna gav bra stabilitet och det var bara de två yttre tårna på vardera fot som domnade bort, istället för hela framfoten som när jag kört med vanliga skor. Så överlag är jag nöjd med skorna. Inläggen jag köpte till var dock ingen hit, fotknölarna klagade nåt fruktansvärt, så jag tog bort dom och då blev det bättre :)
Passet dårå. Gick bra, jag höll tiden och deltagarna tyckte att upplägget var bra. Jag fick förstås några små kommentarer och tips, vilket var precis vad jag behövde, så det kändes grymt skönt att få. Det är ju riktigt många saker man aldrig tänker på som deltagare, som bara verkar helt naturligt, tills man ska sitta där framme själv! Guld värt med feedback helt enkelt!
Jag kommer att flytta nån låt och byta ut nån låt, sedan får det nog vara klart. Det här passet kommer jag ju bara köra i typ 2-4 veckor, sedan kommer utbildningen i Activio äga rum, och då kommer jag nog behöva göra om lite grann. Ska bli roligt med en utbildning i spinning, så får jag lite mer kött på benen :)

2012



Nytt år - ny start! Efter att ha skrivit en kort sammanfattning av 2011 i förra veckan, blev jag lite sugen på att skriva ett inlägg om det kommande året, mitt 2012. Det går säkert att kalla några av sakerna i det här inlägget för nyårslöften, men jag kallar det för mål och förhoppningar :)

Träning
Med min träning har jag som mål i år att bli bättre på att löpträna. Målet är att löpträna en gång i veckan, och till hjälp nu i början har jag ju Malins km-samlartävling! Jag har inga förhoppningar om att vinna den tävlingen, men jag vill i alla fall samla några kilometer, 5 är ju bättre än 0!
I och med ett nytt schema på jobbet kommer jag få möjlighet till att planera in träninge lite mer regelbundet, vilket känns jättekul. Jag har därför som mål att bli bättre på att planera och prioritera träningen. Jag har ju sådana fina möjligheter till det på mitt jobb, så allt annat vore ren idioti!

Kost
När det gäller kosten så testade jag ju förra hösten (2010) att ändra på kosten och det funkade jättebra. Jag gick, på drygt ett halvår, ner 10kg genom att äta mindre portioner, fler måltider under dagen (större mellanmål och mindre "huvudmål"), samt käka liiiite mindre av bröd, pasta, ris och potatis, och istället äta mer frukt, grönsaker, bra protein och bra fett. Detta kombinerat med härlig träning fick min kropp att må jättebra då, och mitt kostmål i år är att komma dit igen. Det krävs lite mer planering, men den tiden som går till planeringen har man ju igen många gånger om när man väl ska stå där och laga sin mat - det är ju så enkelt när man vet vad man ska göra och redan har storhandlat hem allt! Dessutom mår man mycket bättre också, det blir mindre stress och bättre mer välplanerad mat.

Jobb
Mitt jobb är det bästa som finns, och jag trivs rysligt bra med det, vilket jag känner mig jättelyckligt lottad för. Jag vill fortsätta utvecklas i min yrkesroll, vilket alla härliga kunder och fina kollegor hjälper mig med varje dag. Under året som kommer ska jag också börja ge thaimassage professionellt, dvs till betalande kunder, vilket ska bli jätteroligt, och jag ser fram emot att få utvecklas som massör. Jag kommer också att börja leda spinning på jobbet, och nu under våren är det spinning 75min jag ska hålla i. Riktigt utmanande och spännande! Jag vill förstås utvecklas som instruktör och förmedla pepp och inspiration till mina passdeltagare. Nu i början av terminen kommer jag utbildas inom Activio, pulsbaserad spinning. Deltagarna kan ha ett pulsband på sig (det är frivilligt), och passet baseras på deltagarens egna puls. Under olika delar av passet ska deltagarna ligga på en viss % av sin maxpuls, och som ledare ska jag guida deltagarna dit. Ska bli jättekul att få testa på det!

Personligt
Under 2011 lärde jag mig mycket om mig själv och vad jag klarar av, och det känns som att 2012 erbjuder massvis med möjligheter till äventyr och personlig utveckling. Jag och Jakob har en del planer, och det blir nog en utmaning i sig att få tid till allt vi vill göra. Vi får se exakt vad och hur det blir, men oavsett så kommer det bli toppen. Jag känner mig väldigt optimistisk, 2012 kommer att bli ett sjukt bra år!

Lets Kick It - update

Jag har ju antagit Malins utmaning "Let's Kick It!", och känner mig rätt peppad faktiskt. Jag ska dels samla km genom löpning/promenad varje vecka i 4 veckor, och dels anta de uppgifter som Malin lägger ut varje måndag i dessa 4 veckor. Jag har ännu inte samlat några km, men tänkte jag skulle fixa det imorrn på löpbandet. Jag har dock tränat, och så har jag ju funderat över mål inom träning, kost och hälsa för det kommande året, och det har jag skrivit om här.

Såhär ser det då ut just nu för min del i denna veckas utmaning:
- Träna minst 200 minuter under veckans gång! (75/200)
- Testa minst 1 nytt recept (0/1)
- Prova en ny träningsform eller använd ett nytt träningsredskap (0/1)
- Ge dig själv egentid! 60 minuter fördelat hur du vill under veckan. (0/60)
- Sätt upp mål inom träning, kost och hälsa för det nya året (1/1)

Jag har alltså kvar lite träning, men det har jag planerat in tid för både idag (ska öva på mitt spinningpass), imorrn (löpband och samla km) och på fredag (ska vara med då en kompis testkör sitt nua IW-pass och eventuellt också när en annan kompis testkör inför att börja leda bodystep igen). Mest troligt blir det väl vilodag på lördag och söndag så jag är utvilad tills jag själv kör den offentliga premiären av mitt spinningpass måndag kväll.
Jag har också kvar att testa ett nytt recept (ska faktiskt göra det ikväll, då blir det laxpasta med rökt lax), ge mig själv egentid och prova en ny träningsform eller ett nytt träningsredskap. Undrar om jag kan låta IW vara det nya då, har bara provat det en enda gång tidigare och det var över ett år sedan...

Nya skor!



Igår efter jobbet stannade jag till på stan och köpte dessa snyggingar - ett par spinningskor! Det känns viktigt att ha riktiga spinningskor som instruktör, och det är mina allra första spinningskor! Pga att spinningskor i regel är rätt smala (enligt försäljaren) och mina fötter är ovanligt breda pga obefintligt främre fotvalv, så köpte jag till ett par inlägg att klistra på sulan för att hjälpa mina fossingar lite. Skorna blev genast skönare när jag provade med inlägget, så idag ska jag passa ut exakt vart dom ska sitta, och testa spänna skorna på cykeln och se hur det känns. Kommer inte träna något, bara känna efter lite. Premiären får vänta till träningpasset imorrn :)

ÅH så najs!!


Svettig och glad efter att jag övade på spinningen igår


Igår var en sån härlig dag! Jag mådde så himla bra hela dagen, och så fick jag öva på mitt spinningpass på eftermiddagen (själv, utan publik) och det kändes faktiskt bra. Jag har bytt ut lite låtar sedan sist jag övade på det med Jakob, och jag kommer byta och trixa lite till. Idag blir det dock bara lyssna och tänka, inte cykla nåt. Kroppen känns lite trött, och jag ska ju öva på passet imorrn tillsammans med några spinningledare som jag hoppas kan ge mig användbar feedback. Ska bli riktigt roligt!

Lets Kick It!

Jag har ju missat att skriva om det här tidigare i bloggen, men i bloggaren Malins blogg pågår från och med idag en utmaning, en kickstart på det nya året. Dels presenterar hon varje mångdagsmorgon i 4 veckor en ny veckoutmaning för alla läsare att följa (om man vill förstås), och dels så pågår under dessa 4 veckor även en tävling där de anmälda ska samla ihop km genom löpning eller promenad. Det är nu för sent att anmäla sig till km-tävlingen, men veckoutmaningarna som presenteras på bloggen varje måndag kan ju vem som helst ta tag i, bara för skojs skull :)

Idag presenterades då första veckoutmaningen, och den ser ut såhär:
- Träna minst 200 minuter under veckans gång! (0/200)
- Testa minst 1 nytt recept (0/1)
- Prova en ny träningsform eller använd ett nytt träningsredskap
- Ge dig själv egentid! 60 minuter fördelat hur du vill under veckan. (0/60)
- Sätt upp mål inom träning, kost och hälsa för det nya året

Jag är anmäld till km-tävlingen, och den anmälde jag mig till som en utmaning mot mig själv. Är superkass på att träna löpning, men vill gärna bli bättre på det, och då passar ju den här utmaningen rätt bra. Det blir en kick för mig själv att försöka komma igång mer med löpningen.

Ska också försöka anta de veckoutmaningar som Malin presenterar varje måndagsmorgon i sin blogg, och jag kommer förstås också att avlägga rapport här i min blogg om hur det går för mig i dessa utmaningar och i km-samlingen :)

Redan idag ska jag förstås ta tag i veckoutmaningen. Ska bland annat träna på mitt spinningpass (75minuter) och fundera på det där med mål inom träning, kost och hälsa för det nya året. Det sistnämnda kan väl nästan kallas för nyårslöfte då, och något sådant har jag inte avlagt ännu. Har inte ens funderat på något sådant, för jag är rätt nöjd så som jag har det. Men jag är en förespråkare för att ha mål med sin träning (för att lättare kunna planera och strukturera upp sin träning, samt för att man ska kunna mäta om träningen "funkar" eller inte), så någon slags målsättning med den för 2012 ska jag försöka klura ut, och jag ska försöka att formulera så specifika mål som möjligt. Christer skriver så himla bra om just detta med nyårslöften i sin blogg, att luddigt formulerade löften är mycket svårare att hålla, medan ett väl formulerat och specificerat mål blir lättare att hålla sig till och följa.


RSS 2.0