Om CrossFit - del 1


Jag svingar 20kg kettlebell på workshopen i lördags


CrossFit är ett skyddat varumärke, men handlar i grund och botten om funktionell träning, dvs träning med naturliga rörelser som man faktiskt har användning av i verkligheten. Det handlar dels om man tränar styrka i rörelser istället för i specifika muskler, men också om att man tränar flera olika färdigheter i samma rörelse.

Eftersom det som sagt är ett skyddat namn, så man får inte säga att man är instruktör eller liknande i CrossFit utan att man blivit certifierad. På workshopen vi var på i lördags förekom ingen certifiering, utan vi blev introducerade i vad CrossFit är, hur man tränar det på ett bra och säkert sätt, lite exempel på övningar och träningsupplägg, och så fick vi såklart lära oss en del teknik också. Det var väldigt roligt och lärorikt.

Fitness
I och med att CrissFit har växt och blivit såpass stort som det är så blev man till slut tvungen att fundera lite mer på frågor som utövare hade, som till exempel vad fitness egentligen är. Det finns flera olika teorier kring det, men det går ut på att man ska vara jämnbra på många olika saker. Man ska vara bra på alla tio generella fysiska färdigheterna;
Kondition/kardiovaskulär kapacitet
Uthållighet
Styrka
Flexibilitet
Explosivitet
Snabbhet
Koordination
Precision
Smidighet
Balans

Om man tänker sig alla tio färdigheterna som varsin stapel så ska alla staplarna vara höga för att man ska anses ha hög fitness.

Övningarna
Övningarna kan delas in i tre olika kategorier; Lyft, Gymnastik och Monostrukturella övningar. Exempel på lyft är knäböj, marklyft, press, sving, frivändning etc. Gymnastik är tex knäböj utan vikt, armhävningar, pull-ups, boxhopp, sit-ups etc. Monostrukturella övningar är monotona övningar som utförs en längre tid, tex hopprep, simning, löpning, rodd, cykling etc.

Ett pass i CrossFit är ofta en kombination av 2 eller 3 övningar, och man kombinerar inte så ofta övningar som är för lika varandra. Ju fler pass man har per vecka, desto färre övningar kan man ha per pass. Ju färre pass per vecka, desto fler övningar blir det per pass, för helst ska man få med alla 10 fysiska färdigheter, samt alla basala rörelsemönster på en vecka. Om man tränar tex 2 pass per vecka får man dock räkna med att det tar 2 veckor innan man får med allt.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0